Komentara: 44
Pregleda: 4420
Foto

Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma

10.10.2023. u 12:50h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca kod Spomenika žrtvama fašizma i kod Spomen-kompleksa palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, danas je obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu.
Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma

Na današnji dan pre 79 godina, borci Subotičkog partizanskog odreda i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u sadejstvu sa Crvenoarmejcima oslobodili su naš grad od fašističkog okupatora. Na dan u kom je njegov grad izvojevao slobodu, u odlučujućem okršaju koji se dogodio na železničkoj stanici, smrtno je ranjen komandant Subotičkog partizanskog odreda Jovan Mikić Spartak, podsetio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić nakon polaganja venaca.

Iako udaljena od najžešćih ratnih operacija, ogromnog danka u ljudskim životima nije bila pošteđena ni Subotica u kojoj su antifašistički pokret činili ljudi različite nacionalnosti i verske pripadnosti, različitog socijalnog statusa i obrazovanja, ali jednistveni u borbi za slobodu - podsetio je gradonačelnk Bakić i dodao da je u Drugom svetskom ratu stradalo više od 7 hiljada Subotičana - Naša zajednička obaveza je da poštujemo herojsku borbu rodoljuba i antifašista čiji su najviši ideali bili sloboda i ravnopravnost svih naroda i njhovo pravo da budu svoji na svome. Obeležavanjem 10. oktobra čuvamo uspomenu na značaj pobede nad fašizmom.

Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma

Iz SUBNOR-a podsećaju da je u borbi za slobodu učestvovalo oko dve hiljade Subotičana koji su uglavnom delovali u okviru Osme vojvođanske udarne brigade, a poginulo je njih 586.

- Ne smemo zaboraviti naše heroje, Subotičane koji su dali život da bismo mi danas srećnije živeli. Ne smemo zabroraviti Subotički partizanski odred, kao ni Jovana Mikića Spartaka čije ime je simbol slobode našeg grada. Imamo obavezu da negujemo sećanje na sve njih, jer ništa svetlije i lepše od slobode nema - podvukao je Aleksandar Toković iz gradske organizacije SUBNOR-a - Nikada nećemo zaboraviti naše borce, heroje koji su svoj život žrtvovali da bismo mi imali slobodu. Bili smo na strani pobednika i nećemo dozvoliti reviziju istorije, da oni koji su bili gubitnici budu pobednici. Mladima poručujemo da vole svoju zemlju i da cene pretke koji su im omogućili da žive u slobodi - nadovezao se Jovo Baroševčić, predsednik SUBNOR-a AP Vojvodine.

Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizmaVence kod Spomenika žrtvama fašizma, između ostalih, položili su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, načelnik Severnobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov, prvi sekretar Ambasade Rusije u Srbiji Stanislav Lupin, članovi nekoliko gradskih organizacija SUBNOR-a, predstavnici Jevrejske opštine, komunisti Subotice, predstavnici Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, kao i druge nevladine organizacije, političke stranke i partije.

Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma

Izvor: Subotica.com

Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik Crvenoarmejcima

Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik Crvenoarmejcima Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik Crvenoarmejcima Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik Crvenoarmejcima Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik Crvenoarmejcima Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik Crvenoarmejcima Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik Crvenoarmejcima Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik Crvenoarmejcima Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik Crvenoarmejcima
Pogledaj ostale fotografije

Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma

Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice od fašizma, polaganje venaca na Spomenik žrtvama fašizma
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 meseci i 4 nedelje
Komentara: 44
Pregleda: 4420
Povezane teme

gradonačelnik Subotice

subnor subotica

polaganje venaca

trg žrtava fašizma

stevan bakić

aleksandar toković

dan oslobođenja subotice u drugom svetskom ratu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.