Komentara: 4
Pregleda: 2570

Obeležen Dan Gradske biblioteke

13.10.2017. u 13:23h
Izvor: Subotica.com
Povodom 127 godina od osnivanja, Gradska biblioteka Subotica danas je organizovala izložbu pod nazivom "Ištvan Ivanji", posvećenu osnivaču subotičke biblioteke i monografu našeg grada. Autori izložbe su Dora Hičik, viša diplomirana bibliotekarka i Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke Subotica.
Obeležen Dan Gradske biblioteke

Gradska biblioteka Subotica osnovana je 1890. godine, i najstarija je ustanova kulture u našem gradu. Njen osnivač bio je Ištvan Ivanji, jedan od najznačajnijih istoriografa Subotice, koji je iza sebe ostavio bogatu monografiju našeg grada, napisanu iz dva dela. Iz toga razloga, tema izložbe povodom obeležavanja 127. godišnjice od osnivanja Gradske biblioteke, bila je njegov život, rad i delo.

- Izložili smo Ivanjijeve knjige, među kojima je i monografija Subotice. To je veoma značajan istorijski dokument ovog grada, jer niko do sada nije uspeo da napiše više od njega - rekla je Dora Hičik, viša diplomirana bibliotekarka i autorka izložbe.

Prema rečima direktora Gradske biblioteke Subotica, Dragana Rokvića, ovo je idealna prilika da se govori o tome kako Subotica još uvek nema uređenu i sistematizovanu istoriju grada, kao da se sugrađani podsete na vrednosti knjige, čitanja i promovisanja kulture i kulturnih vrednosti.

- Ono što smo kao autori izložbe koleginica Hičik i ja želeli posebno da istaknemo, jeste raznolikost i širina pristupa istoriji, koju je za života Ivanji stigao da napiše na veoma zanimljiv način. Njegov opus smo predočili u vitrinama, a uz to govorili smo i o obavezama, problemima i nedaćama koje su ga pratile tokom njegovog burnog i ispunjenog života. Obaveza svih nas u biblioteci, istoričara i ljudi iz drugih ustanova kulture je da, sledeći doprinos Ivanjija, nastavimo sa istaživanjem i objavljivanjem svih značajnih aspekata subotičke istorije, a naročito kulturnih aspekata - istakao je Rokvić.

Nakon otvaranja izložbe, usledila je svečana Akademija na kojoj je bilo više reči o postignutim rezultatima, digitalizaciji, elektronskoj obradi knjiga i materijala.

- Predočićemo rezulate koji zaslužuju veliku pažnju, pre svega što je ovo godina u kojoj smo ostvarili rekordan unos knjiga u biblioteku, odnosno oko 8.000 naslova. Takođe, beležimo trajan broj rasta članova biblioteke, koji je danas u evropskim standardima i broji oko 6.500 članova, dok je taj broj u minuloj deceniji iznosio oko 2.000 do 2.500 članova - dodao je Rokvić. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2570
Povezane teme

gradska biblioteka

dan gradske biblioteke

gradska biblioteka subotica

dragan rokvić

godišnjica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.