• Pregleda: 3356

Obeležen Dan borca

Dan borca, 4. juli, dan kada je pre 77 godina održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, obeležen je danas u Subotici polaganjem venaca na spomenik na Trgu žrtava fašizma i Spomenik njihovoj vernosti.
Obeležen Dan borca

Vence su položile delegacije Republike Srbije, Grada Subotice, predstavnici boračkih udruženja, nevladinih organizacija...

- Obeležavanje datuma poput današnjeg, važno je ne samo kako bi se mlađi naraštaji upoznali sa svojom istorijom i sačuvali je od zaborava, nego kako bi to bila i opomena svima nama, da ne dozvolimo da se zlo ponovo dogodi - naglasio je Veljko Vojnić, zamenik predsednika Skupštine grada. - Važno je mladi znaju da takve stvari moramo stalno da držimo na oku, da se protiv njih borimo i da više nikada ne dođe do takvih sukoba koji su odneli više od 50 miliona žrtava.

Dan borca se od 1956. do raspada Jugoslavije proslavljao kao državni praznik, a od svih šest republika zadržala ga je jedino Srbija. Zvanično je ukinut 2001. godine, ali se i danas nezvanično obeležava u organizaciji boračkih udruženja.

- Trudimo se da uključimo što više mladih, jer potomci i poštovaoci slavne tradicije moramo da se setimo učesnika ovog ali i drugih ratova u kojima su naši preci dali živote da bi nama bilo bolje – istakao je Nikola Urošević, sekretar GO SUBNOR-a.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Realan (anti)sistem Odgovori
KPJ nije mrtva, sve ostalo jeste.
Goran Odgovori
Moram primetiti da je svake godine sve manje i manje ljudi na polaganju venaca.. Sve pohvale za rukovodstvo SPS a koji su jedini dosledni svoje politike,poštuju i neguju tekovine prošlosti..
Bunjevac Odgovori
Ajd'već ako polažu vince onima kod katedrale,al' čemu ćedu još i ovima kod Jadrana?To je kasnije pridodano i mislim da nema veze jedno s drugim jel da su oni prvi znali za ove druge cigurno se nebi borili.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.