Komentara: 9
Pregleda: 5197

Obeležen Dan borca

04.07.2017. u 18:01h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma danas je u našem gradu obeležen Dan borca – 76 godina od sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka.
Obeležen Dan borca

Vence na spomenik svim junacima koji su živote dali u borbi protiv fašizma položili su gradonačelnik Bogdan Laban i delegacija Grada Subotica, Dragi Vučković i predstavnici Severnobačkog okruga, kao i Jevrejska opština i SUBNOR.

Po rečima gradonačelnika Bogdana Labana, 4. jul je veoma značajan datum u našoj istoriji, jer je to dan kada smo ustali u borbu protiv fašizma, najvećeg zla koje je zadesilo moderan svet.

Obeležen Dan borca

- Ponosni smo što smo se okupili ovde i što možemo da ukažemo mlađim generacijama na veličinu žrtava i koliko smo uneli sebe u borbi protiv tog zla. Zahvaljujući toj borbi mi smo deo moderne Evrope, koja danas ne bi bila ovakva da se svi nismo borili protiv nacizma, fašizma, šovinizma i svih oblika nasilja – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban. - U borbi za slobodu učestvovalo i puno naših sugrađana i svi smo u obavezi da poštujrmo njihovu žrtvu i zato će lokalna samouprava i u budućnosti učestvovati u obeležavanju velikih istorijskih praznika.

Sloboda koja je došla četiri godine posle čuvenog ustanka plaćena je najskuplje moguće – hiljadama ljudskih života.

- Moramo da odajemo počast i poklanjamo se senima 1.7 miliona žrtava iz cele tadašnje Jugoslavije, od toga više od milion žrtava dala je sama Srbija a Subotica oko osam hiljada žrtava. To je bilo više nego da je nastradao svaki deseti Subotičanin – podsetio je Maksim Bakrač, predsednik gradske organizacije SUBNOR-a.

Obeležen Dan borca

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 5197
Povezane teme

dan borca

bogdan laban

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.