Komentara: 1
Pregleda: 4007

Obeležen Dan bez duvanskog dima

31.05.2013. u 18:24h
Izvor: RTV City
Danas se je na više lokacija u gradu obeležen Svetski dan bez duvanskog dima. Kampanja Svetske zdravstvene organizacije ove godine ima temu pod nazivom Zabrana reklamiranja i promocije duvana i sponzorstva od strane duvanske industrije.
Obeležen Dan bez duvanskog dima

Kako bi naučili da se objektivno odnose prema reklamama i reklamnim kampanjama, Zavod za javno zdravlje u saradnji za Preventivnim centrom Doma zdravlja i  Apotekom Subotica održao je edukaciju kroz interaktivnu radionicu za učenike  Osnovne škole „Miroslav Antić“ pod nazivom Reklama kao vid komunikacije.

„Naša patronažna služba radi sa decom, u šestim razredima su razne radionice i predavanja u vezi pušenja. Pokušavamo da utičemo na njih da ne prihvate taj rizični oblik ponašanja.“ – rekla je dr Radmila Pavić iz Preventivnog centra Doma zdravlja.

„Podaci Svetske zdravstvene organizacije kažu da 63 procenta svih uzroka smrti pripada grupi nezaraznih bolesti gde je pušenje vodeći faktor rizika. To su nama dobro poznate bolesti i u Srbiji, bolesti srca i krvnih sudova, karcinomi,dijabetes i hronično respiratorne bolesti.“- navodi Nada Kosić Bibić i Zavoda za javno zdravlje.

Obeležen Dan bez duvanskog dima

Foto: RTV Yueco

Učenici Politehničke škole Subotica u saradnji sa udruženjem Život i zdravlje, pridružuje se borbi protiv duvanskog dima. Na centralnom gradskom trgu  postavljen je štand, gde su pored propagandnog materijala o štetnim posledicama  konzumiranja  duvanskih proizvoda, učenici sproveli  simboličnu akciju  trampe polomljene cigarete za multivitaminski proizvod sa porukom „Više vitamina a manje nikotina.“

„ Tokom ove akcije nudimo ljudima za svaku slomljenu cigaru jednu čokoladicu Vitanova. Nadam se da će biti zainteresovanih ljudi kao što ih je bilo prošle godine.“ – rekao je Stipan Pejić, profesor u Politehničkoj školi Subotica

Obeležen Dan bez duvanskog dima

S obzirom na prisutnost velikog  broja reklamnih kampanja koje ističu štetnost konzumiranja  duvanskih proizvoda, posebno  na ovaj dan, pitali smo sugrađane koji  konzumiraju cigarete da li su možda razmišljali da se reše ovog poroka? Da zarad svog, a i zdravlja drugih ostave cigarete .

Većina sugrađana je svesna štetnih posledica koje izaziva višegodišnje konzumiranje duvana, ali se ipak teško odriču ove loše navike. U većini slučajeva žele da ostave duvan, čak i savetuju da se nikada ni ne počinje sa pušenjem, jer kako kažu lako je početi ali je teško ostaviti. A kada je reč o prestanku pušenja  u svesti pušača, a i našeg naroda je da sve uvek nekako ostavi za sutra.

Izvor: RTV City
Akcija "Dan bez duvanskog dima" Akcija "Dan bez duvanskog dima" Akcija "Dan bez duvanskog dima" Akcija "Dan bez duvanskog dima" Akcija "Dan bez duvanskog dima" Akcija "Dan bez duvanskog dima" Akcija "Dan bez duvanskog dima" Akcija "Dan bez duvanskog dima"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4007

Povezana vest

Povezane teme

dan bez duvanskog dima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.