Komentara: 5
Pregleda: 3576

Obeležavanje 50 godina od smrti Pere Tumbasa Haje

26.02.2017. u 16:03h
Izvor: Subotica.com
Subotički tamburaški orkestar obeležiće 5. marta pola veka od smrti legende tamburaške muzike, Pere Tumbasa Haje.
Obeležavanje 50 godina od smrti Pere Tumbasa Haje

Po rečima Stipana Jaramazovića, predsednika Subotičkog tamburaškog orkestra, delo Pere Tumbasa Haje značajno je za kako Suboticu tako i mnogo šire, a kako kaže svu veličini njegovog stvaralaštva pokazana je na prošlogodišnjoj stručnoj tribini gde je promovisano 7 radova o njegovom delu i liku.

U znak sećanja i poštovanje prema legendi tamburaške muzike sa ovih prostora, Subotički tamburaški orkestar planira da u narednu nedelju, 5. marta, u 16 časova poseti grob Pere Tumbasa Haje na Senćanskom groblju, a nakon toga u 17 časova u crkvi Svetog Roka u Keru održaće se sveta misa.

Jaramazović je pozvao sve sadašnje i bivše članove Subotičkog tamburaškog orkestra i sve tamburaše kao i poštovaoce dela Pere Tumbasa Haje da svojim prisustvom odaju počast ovom tamburaškom velikanu.

Pere Tumbas Hajo (Subotica, 1891-1967) bio je muzičar, kompozitor, muzički aranžer i muzički pedagog. Proslavio se svojim sviranjem na tamburici. Od većih međunarodnih priznanja izdvaja se pobeda na međunarodnom folklornom festivalu 1952. u Langolenu, u Velsu. Tokom svog umetničkog rada od 1938. godine upravljao je tamburaškim orkestrom Radio Beograda.

Obeležavanje 50 godina od smrti Pere Tumbasa Haje

Orkestar Radio Beograda

Njegov bogati i raznoliki autorski opus od preko 120 dela obuhvata kola, koračnice, pesme, a aranžirao je i brojne kompozicije. Celokupni opus bio mu je u duhu muzičkog nasleđa bačkih Bunjevaca.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 3576
Povezane teme

pere tumbas

subotički tamburaški orkestar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.