Komentara: 10
Pregleda: 2149

Nušićev "Narodni poslanik" premijerno u subotičkom pozorištu

30.01.2024. u 12:03h
Izvor: Subotica.com
U godini kada se obeležava jubilej, 160 godina od rođenja pisca Branislava Nušića, Narodno pozorište u Subotici će, 5. februara (ponedeljak) na sceni "Jadran", premijerno izvesti komediju "Narodni poslanik". Početak je zakazan za 19:30h.
Nušićev "Narodni poslanik" premijerno u subotičkom pozorištu

Delo čuvenog komediografa režirala je Snežana Trišić, a njegovu premijeru već je videla publika u Puli, pošto je predstava rezultat saradnje Istarskog narodnog pozorišta, Gradskog pozorišta u Puli i subotičkog Narodnog pozorišta. Inače, ovo je prvi put posle dužeg vremena da naš teatar sarađuje sa pozorištem iz R. Hrvatske, a da to nije učešće na festivalu ili razmena gostovanja, već zajednička predstava.

Kroz zajednički rad, učimo jedni od drugih, istražujemo nove perspektive i kreiramo predstave koje imaju širi kulturni uticaj. Regionalna saradnja je način da se pozorište pozicionira kao globalno relevantna umetnost, čime se jača njegova uloga u oblikovanju društva. Kroz koprodukcije, donosimo različite stilove, estetike i teme na naše pozorišne daske, pružajući publici jedinstvene umetničke doživljaje. Ova razmena stvara ne samo kulturni dijalog, već i prijateljstva i veze koje traju. U suštini, saradnja sa pozorištima iz regiona je ključna za stvaranje otvorenog, globalnog pozorišnog prostora u kojem se umetnici i publika osećaju povezano - naglasio je upravnik Narodnog pozorišta u Subotici, Miloš Nikolić.

Nušićev "Narodni poslanik" premijerno u subotičkom pozorištu"Narodni poslanik" je jedna od Nušićevih najpopularnijih komedija, a prvu verziju je napisao još sa devetnaest godina. Praizvedbu je imala 1896. godine, a prvi put je štampana tek 1924.

- Po rečima rediteljke, ovo Nušićevo delo odabrala je jer nismo daleko odmakli od problema koje je pisac obradio još krajem 19. veka. Inače, rediteljku Snežanu Trišić upamtili smo po još jednom Nušićevom delu koje je 2014. godine postavila na scenu "Jadran", a to je bio "Mister dolar". Trišić je danas profesorka na Katedri za režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a u periodu od 2012. do 2015. godine bila je deo tima subotičkog Narodnog pozorišta gde je, kako sama ističe, stasavala kao rediteljka. Ansambl sa kojim je radila joj je dobro poznat pa je rad na ovoj predstavi bio intenzivan i nadahnut, profesionalno i emotivno uzbudljiv i značajan - ističu iz Narodnog pozorišta - Rad na ovoj predstavi je kao kada se posle dugog putovanja vratite kući i znate da je tu utočište, da ste na sigurnom i da sa njima možete sve - opisala je Trišić.

U predstavi igraju Milan Vejnović, Minja Peković, Ljubiša Ristović, Srđan Sekulić, Vladimir Grbić, Igor Greska, kao i gosti Vini Jurčić, Irena Tereza Prpić i Luka Mihovilović, glumac Narodnog pozorišta u Puli, ali je dobro poznat subotičkoj publici, jer je od 2011. do 2016. godine bio član ansambla Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici.

Predstava je letos odigrana u Puli, a publika je glumce nagradila gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 4 nedelje
Komentara: 10
Pregleda: 2149
Povezane teme

Narodno pozorište

premijera predstave

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.