• Pregleda: 2515

NSZ zaključila sporazume o sufinansiranju Lokalnih akcionih planova zapošljavanja

Nacionalna služba za zapošljavanje je sa 119 jedinica lokalne samouprave zaključila sporazume o sufinansiranju Lokalnih akcionih planova zapošljavanja (LAPZ) u 2013. godini u ukupnoj vrednosti od 1,3 milijarde dinara, što će omogućiti zapošljavanje oko 8.000 nezaposlenih. Sporazumi su zaključeni na osnovu Odluke Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike o odobravanju sredstava za sufinansiranje.
NSZ zaključila sporazume o sufinansiranju Lokalnih akcionih planova zapošljavanja

Kroz ove programe podstiče se zapošljavanje u svim regionima Srbije (Beograd, Vojvodina, Šumadija i Zapadna Srbija, Južna i Istočna Srbija, Kosovo i Metohija) što govori da su jedinice lokalne samouprave prepoznale važnost decentralizacije politike zapošljavanja čiji je cilj smanjenje regionalnih razlika i uključile se u rešavanje problema nezaposlenosti na lokalnom nivou.

Najviše sredstava za programe zapošljavanja izdvojili su gradovi Leskovac – 80 miliona, Kruševac – 41 milion, Nova Varoš i Čačak - 30 miliona dinara. Ipak najzanimljiviji je podatak su Opštine Prijepolje i Vladičin Han, koje spadaju u devastirana područja, prepoznale važnost podsticanja zapošljavanja i u ovoj godini iz lokalnog budžeta izdvojile po 20 miliona dinara, kao i Opština Tutin koja je izdvojila 17,6 miliona dinara. Značajno je da je više od 80 sporazuma potpisano i izdvojeno 867 miliona dinara za opštine koje spadaju u nerazvijene (III i IV grupa razvijenosti).

Putem LAPZ u 2013. godini sufinansiraće se različiti programi: subvencije poslodavcima za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima – 421 milion dinara, zatim javni radovi - 383,8 miliona dinara, program stručna praksa - 310 miliona i program sticanja praktičnih znanja – 4,6 miliona dinara, kao i subvencije za samozapošljavanje - 252,8 miliona.

Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti predviđeno je da, ukoliko lokalna samouprava obezbedi minimum 51 odsto sredstava potrebnih za finansiranje programa zapošljavanja, može podneti zahtev za učešće u sufinansiranju tog programa ili mere. Onim lokalnim samoupravama koje prema stepenu razvijenosti spadaju u treću i četvrtu grupu razvijenosti, kao i devastiranim područjima, može se odobriti sufinansiranje i kada je u budžetu lokalne samouprave obezbeđeno manje od polovine sredstava. Da bi opštine dobile sredstva iz budžeta potrebno je da imaju donet Lokalni akcioni plan zapošljavanja koji je usklađen sa Nacionalnim planom zapošljavanja, kao i formiran savet za zapošljavanje, odnosno da ispune formalne uslove predviđene pozivom. Lokalne samouprave su za ovogodišnje sufinansiranje mera mogle da podnesu zahtev NSZ do 31. januara 2013. godine.

Izvor: Nacionalna služba za zapošljavanje

povezane teme

2
mali Odgovori
Avioni kamioni ....,zazvoni budilnik a ruka u nosi...otprilike ....nadam se objavi zaposljenja
Always Ultra Odgovori
Dakako, of course... a nezaposlenost sve veca i veca !

Inace - da li je istina da tzv. NSZ trenutno "nije u mogucnosti da obavlja testiranja psihofizickih sposobnosti kandidata za radno mesto" ?? Stizu obavestenja o prekidu konkursa po skolama iz navodno toga razloga !
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.