• Pregleda: 10461

NSZ raspisala 11 javnih poziva za zapošljavanje

Nacionalna služba za zapošljavanje objavila je 11 javnih poziva za realizaciju aktivnih mera zapošljavanja u 2017. godini. Detaljnije informacije o uslovima konkursa dostupne su na sajtu Nacionalne službe www.nsz.gov.rs ili u Filijali NSZ Subotica.
NSZ raspisala 11 javnih poziva za zapošljavanje

Kao podsticaj preduzetništvu raspisani su javni pozivi za  dodelu subvencija za samozapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih lica romske nacionalnosti.

- Iznos subvencija za samozapošljavanje koji se dodeljuje jednokratno je 180 hiljada dinara, a 200 hiljada  dinara u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih, kao i 220 hiljada dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, što je novina u odnosu na prethodne godine. Za subvenciju mogu konkurisati lica koja su prijavljena na evidenciju NSZ, a koja su završila obuku iz preduzetništva. Korisnik sredstava ima obavezu da obavlja registrovanu delatnost najmanje 12 meseci. Rok za podnošenje zahteva sa biznis planom za samozapošljavanje je 10. april - kaže Elvira Seči Erdman, savetnica za zapošljavanje Filijale Subotica Nacionalne službe za zapošljavanje.

Javni poziv namenjen poslodavcima za dodelu subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima otvoren je do utroška sredstava, a najkasnije do 30. novembra.

- Iznos subvencije za mlade do 30 godina bez kvalifikacija, niskih kvalifikacija ili onih koji su duže od godinu dana na evidenciji, kao i starijih od 50 godina, je 150 hiljada dinara. Broj novozaposlenih za koje se traži subvencija u odnosu na broj zaposlenih može da bude najviše 5:1 - kaže Seči Erdman.

Raspisan je i javni konkurs za organizovanje sprovođenja javnih radova, kao i konkurs za realizaciji javnih radova na kojima će biti angažovana nezaposlena lica sa invaliditetom. Novina je da se ove godine radovi za lica sa invaliditetom organizuju i u oblasti kulture. Pravo učešća na konkurs imaju organi AP Vojvodine, lokalne samouprave, javne ustanove i javna preduzeća, privredna društva, preduzetnici, zadruge i udruženja.

Posebni javni pozivi namenjeni su realizaciji programa stručne prakse, sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovana lica, sticanja praktičnih znanja za viškove zaposlenih i dugoročno nezaposlena lica koja su na evidenciji NSZ duže od 18 meseci, kao i obuka na zahtev poslodavca, koje će moći da koriste i preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

- Zapošljavanju osoba sa invaliditetom namenjeni su i  konkursi za subvencije zarada za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva, kao i refundaciju troškova  osobama sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim potrebama - ističe Seči Erdman.

Za aktivne mere zapošljavanja predviđeno je 2,8 milijardi dinara iz sredstava Nacionalne službe, kao i dodatnih 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
AlwaysUltra Odgovori
Pozurite u EU sa madjarskim passportima i takva "aktivna mera" ce dodatno "smanjiti" broj nezaposlenih na evidenciji tzv.NSZ !!!
Sky Odgovori
I cuvajte sve papire i priznanice jer ce posle 10 godina po zatvaranju firme da vas zovu da vratite ovaj iznos ali troduplo. Neki su tako prosli. Drzava ne daje nista na lepe oci,i stiti samo svoje interese.
Uvek u pravu Odgovori
To je istih onih deset od prošle godine i sad dodali još jedan. Pitam se kad će ti "zaposleni" u SIZ-u ili NSZ otići na SIZ čisto malo radi promene da vide kako je s one strane šaltera.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.