Komentara: 0
Pregleda: 2594

NSZ prošle godine zaposlila 1850 lica

14.01.2011. u 16:47h
Izvor: RTV Yueco
NSZ prošle godine zaposlila 1850 lica

Posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje 1850 lica sa teritorije Severnobačkog okruga našlo je zaposlenje tokom prošle godine. Od ovog broja, čak 920 lica do posla je došlo zahvaljujući Programima zapošljavanja. Većina programa će i tokom ove godine biti ponovljena, dok će novinu predstavljati uključivanje lokalne samouprave u podsticanje zapošljavanja.

Petar Nimčević, nije od onih koji su do zaposlenja došli tokom prošle godine. Petar od 2005. godine, kada je ostao bez posla kao tehnološki višak, pokušava da nađe posao, ali za sada bez uspeha.

Najteže do posla dolaze marginalizovane grupe, mladi do 30 godina, žene, samohrani roditelji, interno raseljenja lica i Romi. Ukoliko je reč o stepenu obrazovanja, posao najteže dobijaju lica sa osnovnom školom, bez kvalifikacija. Prema rečima direktora Filijale Subotica NSZ, udeo lica bez kvalifikacija na tržištu radne snage je 42 odsto. Najlakše do posla dolaze visoko obrazovani, iako i njih ima na evidenciji NSZ. Najveći interes prošle godine bio je za program novog zapošljavanja preko koga je zaposlenje našlo 275 lica. I ove godine NSZ je priremila plan kako da smanji nezaposlenost.

Lokalna samouprava podnela je zahtev za sufinansiranje Lokalnog programa zapošljavanja, i tako se priključila grupi odgovornih samouprava koji su nezaposlenost prepoznali kao prvi problem u društvu. 2011. godina trebalo bi da bude i godina zapošljavanja invalida. Pozitivan trend u zapošljavanju osoba sa invaliditetom započeo je prošle godine, kada je posao našlo 71 lice, što je tri puta više u odnosu na 2009.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2594

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.