Komentara: 0
Pregleda: 6046

Novogodišnja čarolija na prozorima i izlozima

24.11.2020. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Kako se bliži vreme praznika izlozi u našem gradu postaju sve šareniji i svetlucaviji. Gotovo da nema lokala koji ne bude prelepo ukrašen, a posebnu pažnju proteklih godina privukli su bajkovito oslikani izlozi koji sa sobom nose pravu zimsku novogodišnju čaroliju.
Novogodišnja čarolija na prozorima i izlozima

Prateći tragove snegom pokrivenih jela i borova, planinski brvnara kao sa razglednica koje smo davno prestali da šaljemo, irvasa, poklona i novogodišnjih lampiona i kugli, koje tako bele izgledaju poput keramičkih, naišli smo na autorku zimskih bajki Novosađanku Anu Stančić.

Iako ekonomista po struci, ona već četiri godine oslikava izloge prodavnica i lokala u Novom Sadu i Subotici.

- Rodom sam iz Vladičinog Hana i kada sam došla u Novi Sad ostala sam bez daha kada sam videla oslikane izloge. Do tada to nigde nisam videla. Toliko mi je bilo prelepo da sam zamilila druga u slikarskom ateljeu da me nauči kako se to radi, da bi svojoj bebi oslikala prostor – priča nam u dahu Ana. – Oslikala sam prozor u kući i svi su se oduševili. Tako je sve počelo.

Novogodišnja čarolija na prozorima i izlozima

Novogodišnja čarolija na prozorima i izlozima

Novogodišnja čarolija na prozorima i izlozima

A za čaroliju je, kaže Ana, potrebno malo „jupola“ , voda i četkica. Ali zato mašte, volje, i strpljenja ne sme da manjka.

- Ne koristim šablone, već pustim ruku i tako crtam. Zato nema dva ista izloga. Najlepše bude kada sama osetim prostor i dam mašti na volju. Naravno, udovoljim željama ali se uvek trudim da uklopim sa ambijentom. Ma koliko bilo lepo, neke stvari se jednosatvno ne uklapaju, kao na primer moderan enterijer i tradicionalni motivi – objašnjava umetnica. – U zavisnosti od veličine portala za jedan rad treba od dva pa do čak deset sati. Slika se sa  unutrašnje strane, nekad na merdevinama, nekad moram da se sagnem i čučnem, tako da fizički to nije nimalo lako. Izlog AK „Tasić“ mi je do sada bio najveći izazov jer ima velike portale i oslikavala sam ih sigurno deset sati. Međutim, kada završim osećaj je zaista neopisiv.

Novogodišnja čarolija na prozorima i izlozimaNovogodišnja čarolija na prozorima i izlozimaNovogodišnja čarolija na prozorima i izlozima

Slično je bilo i sa Ženskim i Muškim štrandom, a oslikanoj čaroliji posebnu draž daje Palićko jezero.

S obzirom da se bliži vreme praznika, Ana će dve nedelje u decembru biti u Subotici i stvarati nova umetnička dela. Svi koji žele da imaju oslikan izlog učiniće i plemenito delo, jer će deo novca biti uplaćen za lečenje našeg malog sugrađanina Olivera Pal Gajodija, koji boluje od teške bolesti SMA (spinalna mišićna atrofija) a lek za nju košta ogromnih dva miliona evra.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 6046
Povezane teme

oliver pal gajodi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.