Komentara: 34
Pregleda: 13389

Novo lice Radijalca - Plan detaljne regulacije

27.01.2024. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Do 6. februara svi zainteresovani mogu izvršiti uvid u Plan detaljne regulacije za prostor oivičen ulicama Frankopanska, Sep Ferenca, Aleja maršala Tita i Petra Lekovića, kojim je predviđeno kako bi ovaj deo grada trebalo da izgleda u budućnosti.
Novo lice Radijalca - Plan detaljne regulacije

Planom detaljne regulacije obuhvaćen je deo Radijalca koji se nalazi sa leve strane Aleje maršala Tita (gledano iz pravca grada). Plan donosi određene izmene u odnosu na prethodni planski dokument, usled novonastalih okolnosti. 

- Ovo područje predstavlja zonu višeporodičnog stanovanja iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, gde su građene zgrade soliterskog tipa sa zelenim površinama okolo, što je, prema nekim novim pravilima prevaziđen način gradnje - sada se grade blokovska stambena naselja. Nova okolnost koja se desila od izrade prethodnog PDR dokumenta pa do danas jeste ta da je od strane Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture evidentirana Prostorna kulturno-istorijska celina pod prethodnom zaštitom "Građanske kuće sa kraja 19. i početka 20. veka", a ono što je pod prethodnom zaštitom tretira se kao da je već pod zaštitom. Ona obuhvata deo oko škole "Jovan Jovanović Zmaj", oko Školskog centra "Dositej Obradović", uglavnom prostor oko Frankopanske i manjim delom oko Braće Jugović. Jedino nepokretno kulturno dobro na ovom prostoru je Školski centar "Dositej Obradović" - objašnjava dipl. inž. arh. Petar Andrić, odgovorni urbanista.

Novo lice Radijalca - Plan detaljne regulacije

S obzirom na ovu okolnost, prethodni Plan je morao biti korigovan i usklađen, kako sa Odlukom, tako i sa dokumentom višeg reda - Generalnim urbanističkim planom Subotice. Definisana su nova pravila građenja objekata za sve namene, a jedan od ciljeva ovog planskog dokumenta bio je da se racionalnije postupa sa objektima javne namene.

 - Kompleks OŠ "J. J. Zmaj" biće zaokružen, sa mogućnošću rekonstrukcije i nadogradnje u skladu sa propisima, što važi i za ŠC "Dositej Obradović". Nije planirano proširenje nijednog od ovih objekata. Drugi objekti javne namene - objekat MZ, koji je nedavno revitalizovan i sređen, biće zadržan, kao i objekat PU - "Veverica". Planom je predviđeno i racionalnije postupanje sa blokom u kome se nalazi Gerontološki centar, koji je rakođe nedavno renoviran. Bio je plan da se u ovom bloku, između Gerontološkog i Dudove šume (Sep Ferenca) proširi zona socijalne namene, ali se od toga odustalo, zbog privatne inicijative koja u ovoj oblasti uzima sve više maha. Stoga je manja površina planirana za ovu namenu, dok je ostatak predviđen za objekte niže spratnosti namenjene višeporodičnom stanovanju i manji komercijalni objekat prema Hali sportova. U ovom delu planiran je i parking. 

Novo lice Radijalca - Plan detaljne regulacije

Sadašnji izgled

Novo lice Radijalca - Plan detaljne regulacije

Projektovani izgled

Shodno predviđenim potrebama i u skladu sa planskim dokumentima i odlukama, korigovane su i namene određenih celina, tako da će veći deo oko Frankopanske ulice biti mešovite namene.

 - U ovim delovima moguća je izgradnja porodičnih i višeporodičnih objekata niže spratnosti. Najveći objekat planiran je u bloku iza Gerontološkog, oivičenom ulicama Kragujevačkih žrtava, Braće Jugović i Zrinskog i Frankopana, a to je višeporodični stambeni objekat veće spratnosti - prizemlje, četiti sprata i potkrovlje. 

U skadu sa potrebama velikog broja stanovnika ovog dela grada, planirane su i zelene površine, javni prostori i objekti komercijalne sadržine. 

 - Kako bi se postigao humaniji prostor po meri čoveka, planirane su zelene površine oko ovih blokova, pre svega uz Braće Jugović ulicu, zatim površine javne namene i komercijalni objekti, pri čemu se pre svega misli na prostor oko "Univereksporta" i prostor Zanatskog centra. Tu je dozovljena gradnja višeg objekta, koji je u odnosu na stari plan racionalizovan. Vodilo se računa i o parkiranju, problemu koji je nasleđen još iz vremena soliterskog stanovanja. U pozadini Radijalca planirana je spratna garaža, čiji će jedan sprat do pola biti ukopan, čime će se njen kapacitet duplirati. 

Novo lice Radijalca - Plan detaljne regulacije

Sadašnji izgled

Novo lice Radijalca - Plan detaljne regulacije

Projektovani izgled

U severnom delu prostora obuhvaćenog Planom, biće izgrađen kružni tok, kako je bilo predviđeno i prethodnim Planom. 

 - Kružni tok je ostao kao konačna varijanta. Ulica uz Dudovu šumu je zapravo nastavak Ferenca Sepa, i ona bi trebalo da se poveže sa Lasla Sekereša, odnosno sa kružnim tokom i dalje ka Kosovskoj. 

Za više informacija, pogledajte Plan detaljne regulacije.

JAVNI UVID

Zainteresovana pravna i fizička lica mogu izvršiti uvid u Plan u Gradskoj kući, u Sekretarijatu za građevinarstvo  (kanc. 204) do 6. februara, radnim danima od u periodu od 8 do 12 časova i na zvaničnoj internet stranici Grada Subotice, do kada mogu i da se predaju primedbe na planirana rešenja, u pisanoj formi (Uslužni centar u Gradskoj kući, šalteri 8 i 9).

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 4 dana
Komentara: 34
Pregleda: 13389
Povezane teme

plan detaljne regulacije

radijalac

petar andrić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.