Komentara: 18
Pregleda: 5225
Video

Novi rebalans budžeta donosi nove investicije

03.11.2023. u 08:50h > 13:41
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj, 41. sednici Skupštine Grada Subotice usvojen je novi rebalans gradskog budžeta, koji je veći za 235 miliona dinara i iznosi skoro 9.5 milijardi dinara.
Novi rebalans budžeta donosi nove investicije

Zahvaljući tome u narednom periodu reazlizovaće se investicije među kojima su izgradnja ambulante na Paliću, obnova vrtića, završetak i opremanje centralne kuhinje PU „Naša radost“.

 - Izmene po pitanju prihoda i primanja urađene su na osnovu tekućih ostvarenja u prethodnom periodu i na osnovu planirane dinamike realizacije svih pojedinačnih stavki u budžetskom prihodu do kraja godine. Realizacija budžeta u proteklom periodu bila je 73.86 odsto, što je 24.56 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Pristupili smo oprezno povećavanju obima budžeta, o čemu govori činjenica da je povećanje samo oko dva odsto – objašnjava gradonačelnik Stevan Bakić. - Povećali smo rashodovanu stranu za 262 miliona dinara. Utvrdili smo iznos za plate zaposlenih, potom izmirenje stalnih troškova neophodnih za funkcionisanje ustanova u obrazovanju, socijalne i zdravstvene zaštite, kulture i sporta. Opredelili smo iznos za investiciono ulaganje, koji je nepunih 2.41 milijarde. Najbitnije je da su obezbeđena sredstva za važne investicije među kojima je izgradnja ambulante na Paliću, za koju je namenjeno 99 miliona dinara, dogradnju i rekonstrukciju vrtića „Mandarina“ u MZ „Dudova šuma“ i „Sanda Marjanović“ na Prozivci, za koje je namenjeno po 102 miliona, kao i projekat dogradnje i rekonstrukcije centralne kuhinje PU „Naša radost“ u vrednosti od 109 miliona, od čega su radovi 55 a oprema 54 miliona dinara. Obezbeđena su sredstva i za projekat JKP „Vodovod i kanalizacija“ za radove na Vodozahvatu 1 u postrojenju prečistča u visini od 100 miliona dinara. Ovo je jedan izuzetan potez, ove stvari decenijama muče grad i njene građane, i zato ćeno nastaviti sa takvim ulaganjima. Uoči rebalansa, usvojen i izveštaj o ostvarenju budžeta za devet meseci ove godine.

Novi rebalans budžeta donosi nove investicije

 - Stanje budžeta je odlično. Skoro stopostotno se ostvaruje ono što je bilo planirano da se naplati
i bude prihod ove godine i to je dokaz da je dobro planirano ali i da građani i privreda izmiruju svoje obaveze, priveda je u dobroj kondiciji
– ističe Janoš Nagel, šef odboriničke grupe SVM. - Prihodi će se iskoristiti i za subvencije javnih preduzeća „Subotica trans“, „Stadion“, „Vodovod i kanalizacija“ i „Palić Ludaš“. Među investicijama jako je važna izgradnja objekta Doma zdravlja na Paliću, jer je sadašnji u jako lošem stanju.

Novi rebalans budžeta donosi nove investicije

Opozicija je iznela zamerke i na izveštaj ostvarenja budžeta i na njegov rebalans.

 - Glasamo za izveštaje, ali ne za budžet i njegove rebalanse. Najveća zamerka je da se iz Subotice odvajaju sredstva u centralni budžet, iz koga se potom vraćaju sredstva u Suboticu. Daleko više se odliva, nego što dolazi. U rebalansu vidimo da su izdvojena sredstva za izgradnju zgrade pozorišta za 2024, a nešto i za 2025, što znači da su probijeni rokovi koji su bili netačni i u funkciji političkih kampanja. Sada smo prvi put čuli realne rokove – smatra Miroslav Milojević, odbornik „Pokreta za građansku Suboticu“.

Novi rebalans budžeta donosi nove investicije

Izvor: Subotica.com
41. sednica Skupštine grada 41. sednica Skupštine grada 41. sednica Skupštine grada 41. sednica Skupštine grada 41. sednica Skupštine grada 41. sednica Skupštine grada 41. sednica Skupštine grada 41. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 meseci i 1 dan
Komentara: 18
Pregleda: 5225
Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.