• Pregleda: 3764

Novi obrazovni profili u Politehničkoj školi

Politehnička škola će u sledećoj školskoj godini 2019/2020 upisati đake na tri nova obrazovna profila, operater za osnovne građevinske radove, građevinski tehničar i tehničar za dizajn enterijera i industrijskih proizvoda.
Novi obrazovni profili u Politehničkoj školi

Obrazovni profil dualnog obrazovanja, operater za osnovne građevinske radove, biće realizovan na mađarskom jeziku, a otvara se u saradnji sa kompanijama u oblasti građevinarstva.

- Imaćemo učenike koji će sticati kompetencije iz tri zanata, a to su tesarski, zidarski i armirački, odnosno ta tri zanata u jednom - kaže Iso Planić, direktor Politehničke škole

Na srpskom nastavnom jeziku otvaraju se dva nova obrazovna profila u četvorogodišnjem trajanju, građevinski tehničar i tehničar za dizajn enterijera i industrijskih proizvoda.

- Građevinski tehničar je novi obrazovni profil u tom smislu da je objedinio tri do sada postojeća profila, a to su tehničar za visokogradnju, tehničar za niskogradnju i laboratorijski tehničar - dodaje Planić - Imamo i jedan atraktivan profil, to je Tehničar za dizajn enterijera i industrijskih proizvoda, za koji mora da se polaže poseban prijemni ispit.

Đaci koji se upisuju u srednje škole prepoznali su prednosti dualnog obrazovanja, pa tako Politehnička škola beleži porast interesovanja osmaka.

- Bez saradnje sa kompanijama ne bi ni mogli da otvorimo ove obrazovne profile i svakako su svi obrazovni profili koji se otvaraju po dualnom modelu obrazovanja takvi da učenici koji se upišu, odnosno ukoliko završe školu, imaju obezbeđen posao koji ih čeka u tim kompanijama u kojima realizuju svoju nastavu - ističe direktor Politehničke škole

Mesta za upis đaka prvaka ove godine je 260, a biće podeljeni u 9 odeljenja. Nastavu će slušati na tri nastavna jezika, a mogu da biraju između obrazovnih profila na četiri područja rada - geodezija i građevinarstvo, šumarstvo i obrada drveta, hemija, nemetali i grafičarstvo i kultura, umetnost i javno informisanje.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

4
zakonije Odgovori
kompetencije iz tri zanata, a to su tesarski, zidarski i armirački, odnosno ta tri zanata u jednom.potpuno 3 različita znanja, poslovi i sve ujedno.sva 3 fizički iscrpljujući do krajnjih granica.koliko zidara,armirača ili tesara doživi penziju a da nisu izradjeni ili bogalji?malo...i sam radim jedan od tih zanata godinama i znam vrlo dobro šta je šta..to je kao kada bi u medicinskoj školi bilo odeljenje za operatera za osnovne medicinske radove ginekolog akušer-zubni tehničar-neurolog tri u jednoj profesiji...jeste sve u medicini ali dodirnih tačaka nema...u gradjevini su to 3 faze rada i svaka traži kompletno znanje a ne predznanje..neko iz fotelje neće dati za pravo ovakvom komentaru ali dodji na gradilište pa se sam uveri koliko znoja treba samo za jedan od ta tri zanimanja a ne još i sva tri zajedno...firme gledaju da na taj način smanje troškove ne da bi gradnja bila jeftinija sigurno...svima koji se opredele za ovo zanimanje želim puno puno zdravlja...trebaće
Mozakss Odgovori
Sta se stidite da kazete..Radnik ili Munkas,a ne operater..
Baba sera je isto onda operater sa wc solje?
Stilski lepse a posao je svakako isti,pa ko se upeca na rec drugog jezickog podrucja.
Jel i za ovo treba da ,,lajkujem,,ili da kazem kako mi se svidja odnonso.ne.svidja?
Sasa Odgovori
Sve je to o.k.samo ih posle platom zadržite da deca ne pobegnu glavom bez obzira
DRAPO Odgovori
Građevinski tehničar je UVEK bio građevinski tehničar sa svim ovim opisom poslova koje treba da nauči i obavlja ! A nekada su građevinski tehničari iz Subotice bili najbolji, najtraženiji i najpriznatitji u celoj Jugoslaviji !!! I tu se ništa novo netreba izmišljati !!! [*...*]
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.