• Pregleda: 3359

Nove tužbe akcionara Agrokombinata

Udruženje malih akcionara „Agrokombinata“ u prethodnom periodu podnelo je tri nove tužbe protiv Industrije mesa „Matijević“, koja je pre šest godina kupila ovo preduzeće iz stečaja. Nove tužbe biće i jedna od tema godišnje Skupštine akcionara, koja će biti održana u utorak, 13. februara od 16 časova na Otvorenom univerzitetu.
Nove tužbe akcionara Agrokombinata

Iako prethodne tužbe još nisu dobile epilog u Udruženju akcionara se nadaju da tri nove neće doživeti istu sudbinu, te da će postupak biti brži.

- Jedna tužba je po osnovu aneksa. Kada je „Agokombinat“ prodat tada je napravljen glavni Ugovor o prodaji. Posle su videli šta su sve zaboravili pa su napravili aneks i sve to dodali bez naknade. Sad smo mi podneli tužbu po osnovu toga, to je jedna od tužbi. Kod glavnog ugovora navedeno je da zaliha repromaterijala i ostale robe nema, međutim Industriji mesa „Matijević“ prenete su zalihe u vrednosti  od 40 miliona dinara na dan veštačenja, pa smo i tu podneli tužbu jer mislimo da su akcionari oštećeni. Treća tužba se odnosi na nekretnine koje su bile u glavnom ugovoru, a nisu bile u proceni. Kad je rađena procena nisu bile pa njihova vrednost nije ušla u ukupnu vrednost a glavnim ugovorom su prenete na Industriju mesa „Matijević“.  To nije mali broj nekretnina - ističe Josip Ivanković, predsednik Skupštine malih akcionara „Agrokombinata“.

Iz Saveza samostalnih sindikata podsećaju da su trenutno u toku dva sudska procesa u slučaju „Agrokombinata“  te da jedan vodi tužilaštvo, a drugi sami akcionari. Zbog sporih sudskih  procesa slučaj „Agrokombinata“ mogao bi se naći i pred Evropskim sudom u Strazburu.

- Stečaj se vodio pod okriljem države, kontrolu stečaja je trebalo da sprovodi stečajni sudija. Zbog nefunkcionisanja tog mehanizma došlo je do šteta o kojima se priča, a odgovoran je onaj ko je trebalo to da kontroliše. Ako se ovde ne utvrde činjenice i istine, po meni će ovaj postupak možda doći i do Evropskog suda u Strazburu - kaže Milan Popović, predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Subotice.

Preduzeće „Agrokombinat“ prvi put u stečaju bilo je 2004. godine, nikada nije privatizovano, nego je  na sudskoj licitaciji 2012. godine prodato iz stečaja. Iz Sindikata podsećaju da stečaj još uvek nije zaključen, te da stečajna masa „Agrokombinata“  postoji, a to je spornih 79 hektara zemljišta, kao i stanovi koji su izdati na 40 godina,  zgrade i mašine.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

21
Vesko Odgovori
KOLUBARA NA SEVERU VOJVODINE-velika pljacka nasih oranica, koja se godinama odvijala bez ikakve kontrole i granica, pod rukovodstvom stecajne bande, uz pomoc pojedinih lokalnih i visih politicara i tajkuna, kao i zbog nereagovanja drzavnih organa u to vreme. Interesantno da ni jedna stranka i politicari u Subotici na ovu temu ni jednom se nisu oglasili, bilo da su u vlasti ili u opoziciji, ni malo ih to ne dotice, kao da se sve ovo desavalo na nekom drugom kontinentu.
Srbin Odgovori
Ti stečajevi su kriminal države na mala vrata,gde država krade sama od sebe,i gde se ne zne ko pije a ko plaća,jednom rečju lakrdija!Nije mi jasno,koja je korist države od toga,osim što pojedinci imaju enormno visoke plate,mislim na stečajne upravnike,oni primaju plate,imovina se pokrade i razvuče,i nikom nista,pa šta je onda posao stečajnog upravnika ako ne da se sačuva što je ostalo od tog subjekta?
sofi Odgovori
Agrokombinat je najbolji primer petooktobarske otimačine.
Vesko
Istina da je posle petog oktobra bilo otimacine, ali smo do tog datuma izgubili republike i pokrajinu Kosovo, dozivili ratove , mrtvih i izbeglica na sve strane, bombardovanje nase teritorije, kada je takođe unisteno mnogo fabrika sto je za vreme Tita izgrađeno. A otimacina i privatizacija je zapocela i za vreme Slobe, prodate pivare i cementare, secerane itd. Koliko su u Subotici vredne nekretnine u centru grada promenili vlasnika jos pre petog oktobra promenili vlasnika, a to su mogli samo oni koji su bili blize vlasti.
ffilozoff
OTIMACINA se desava sada,gde je oteto penzionerima na milione eura,da bi se finansirao preskup drzavni aparat!!! A svetac Aca je sa robijaskom kosuljom mlatarao pre izbora da ce uhapsiti Dinkica,pa je ON, Aca najveci krivac,jer se nista ne procesuira,i automatski saucesnik,jer stiti lopova! TO Vi kao pandur,bi trebali znati!!! Mali Alek,koji je pljuvao DR.Djindjica,satanizovao ,kad je bio ministar informisanja,blatio(na kraju covek ubijen),je MLOGO OBECAO,a nista uradio,vec zaposlio svoje pacove po sluzbama,policiji,i novinama,dobio PINK,heppy, i vladace vecno!!! AVE Aca...
Milan024 Odgovori
Trebalo je biti MAHER (lopovcina, par exellance), pa uništiti jedan takav Kombinat !
Realan Odgovori
Život od nerada zove se parazitiranje ili pljačka.
Srbin Odgovori
Koliko čujem od poznanika,sve što se dešavalo Agro kombinatu,dešava se trenutno u AD.ALEKSA ŠANTIĆ iz tog mesta,a svi znamo šta je taj kombinat nekad bio!Kombinat je država tj državni organi NAMERNO oterali u stečaj,radnici kao stoka oterani i bez soc.programa na tržište rada,njih oko 70,imovina se razvlači kao alaj begova slama,sve zivo je pokradeno i uništeno,i niko ne mrda,a stečajni upravnici iz Subotice,pa sad ih javno pitam za čega primaju plate,i ko će nadohnaditi pokradenu štetu?
Vesko
Nazalost. uglavnom je ista stecajna ekipa na celu sa istim stec. sudijom vodila stecajeve i u drugim vecim poljoip. kobinatima van subotickog okruga, napravila veliku stetu radnicima, akcionarima i samoj drzavi, ostavila najmanje jednu diviziju nezaposlenih radnika, a omog cila sebi dobre zarade i nagrade, a drugim pojedincima da se basnoslovno obogate, na teret tuđeg rada.
anka Odgovori
ne treba mozda da dodje na sud u Strazburu ..nego sto hitnije to bolje..
sekvestor Odgovori
Ko je "kupio" Mikićevo i za koliko para?
Vesko
Mikicevo je kupio Josip Ivankovic, ali ne od Agrokombinata vec od onog koje kupio Agrokombinat. Taj sto je kupio AK, posle je prodavao delove firme pojedinacno, između ostalog i Mikicevo. Mikicevo je otkupljeno i doterano, za kupca i ostale koji tamo zive. Bikovo tj Gabric niko nije kupio, i kako je tamo sada, a kako na Mikicevu? Da je Ivankovic Mikicevo kupio iz stecaja, onda bi bila druga prica. Ja ga ni malo ne branim, ali najveci probčem je sto je AK isao na "dobos" a nije morao. Kada je vec prodavan, mogao je doboti znatno vecu cenu od postignute. Zbog toga nije kriv Ivankovic, Popovic i drugi kako neki zele da preokrenu "vodenicu" u drugom smeru.
akcionar Odgovori
Opštinski Sindikat na čelu sa popovićem i huđijem su glavni krivci za pljačku subotički kombinata i akcionarski fabrika, oni su svojim nečinjenjem i zamajavanjem radnika štitili pljačkaše tajkune,Obojica su šurovali sa direktorima stečajnim upravnicima, sudijama i raznim državnim institucijama, za uzvrat su dobijali članstva u upravnim odborima, nazornim odborima, socijalno ekonomskom savetu...... . Sva ta činjenja su dobro nagrađivana uz mesečnu novčanu nadoknadu, malo im je sto hiljada plata od radnički sindikalni članarina njihovi apetiti su mnogo veći.
Sramno je što se i dalje pojavljuju u javnosti tobož štiteći prava radnika akcionara, popović je bio član upravnog odbora Agrikombinata pa neka vam podnese izveštaj sa sednica ako ima i malo morala.
Vesko
Mislim da nisi u pravu, a sigurno znam da Popovic a ni Huđi nisu bili clanovi upravnog odbora AK za vreme stecaja. Oni nisu mogli i da su hteli unistiti Agrokombinat, jer sve radnje, prodaje i placanja morao je odobriti stecajni upravnik i sudija.
akcionar Odgovori
@ Vesko potpuno sam upravu, kada je firma u stečaju upravni odbor se ne formira , nema ga , popović je bio u upravnom odboru dok firma nije bila u stečaju,
Vesko nemoj da ih braniš jer kada bi izneo sve što znam o njihovim radnjama mnogi subotičani bi bili zaprepašćeni, ali ja uvek kažem sve to vidi neko od gore i kad tad dođe na naplatu.
Vesko
Nikog ne branim niti imam nameru, zalazem se da svi odgovaraju koji su ovo uradili, kako ovozezemalskom sudu tako i Gore, samo da ima pravde. Kod nas je jos uvek tako da se velike "zverke" izvuku, da im krivicno delo astari, a Gore- Svevisnjem nadam se da nece, jer tamo se jos niko nije oto.
sekvestor Odgovori
AKCIONAR
-na veliku žalost svih nas i vas mnogi-gotovo svi se zadrže na
"kad bi ja rekao sve što znam " i naravno nekažu ništa!
kojot Odgovori
Што пре се одвикнете комунистичког времена и схватите да тога випе немма. Лакше че вам бити да се навикнете на трули капитализам. Нема више тога нигде у свету...
Vesko
Volio bi znati gde si ti odrasto i postao tako pametan.
marko Odgovori
Hteo bih samo da upitam i akcionare i ostale čitaoce , a pogotovo one koji vole da kažu da su SENDVIČARI krivi zajedno sa A.Vučićem , gde su oni svi bili kada se ovako naveliko uništavala sva ta imovina , dali su oni tada jeli svoje sendviče i vikali AV AV AV ???' . Nadam se da nećete pogrešno da razumete moje pitanje.
Vesko
Za ragaljeno pitanje, evo i odgovora "skoro svaki Marko radi naopako". Te sto ti spominjes i sto su ti vrv jezika, kada su bili u opozicji jos u bivsoj republickoj skupstini, znali su po neki put spomenuti Agrokombinat, da ima zloupotreba i pljacke, a jedna od njih je bila ugledna poslanica, a sada guverner Narodne banke Srbije, koja je tada javno nesto izgovorila na ovu temu. A sta sada, zabole je kao i ostale ove na vlasti, jos malo pa ce biti sest godina kako vladaju. Nije resena ni jedna od 24 privatizacije, koje odgovarao, kaznjen-osuđen i da mu je oduzeta nezakonito stecan imovina. Gde je Zakon o poreklu imovine, najavljen i obecan jos 2012. godine, kojeg sada niko ni ne spominje.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.