Komentara: 21
Pregleda: 4786

Nove tužbe akcionara Agrokombinata

07.02.2018. u 17:13h
Izvor: Subotica.com
Udruženje malih akcionara „Agrokombinata“ u prethodnom periodu podnelo je tri nove tužbe protiv Industrije mesa „Matijević“, koja je pre šest godina kupila ovo preduzeće iz stečaja. Nove tužbe biće i jedna od tema godišnje Skupštine akcionara, koja će biti održana u utorak, 13. februara od 16 časova na Otvorenom univerzitetu.
Nove tužbe akcionara Agrokombinata

Iako prethodne tužbe još nisu dobile epilog u Udruženju akcionara se nadaju da tri nove neće doživeti istu sudbinu, te da će postupak biti brži.

- Jedna tužba je po osnovu aneksa. Kada je „Agokombinat“ prodat tada je napravljen glavni Ugovor o prodaji. Posle su videli šta su sve zaboravili pa su napravili aneks i sve to dodali bez naknade. Sad smo mi podneli tužbu po osnovu toga, to je jedna od tužbi. Kod glavnog ugovora navedeno je da zaliha repromaterijala i ostale robe nema, međutim Industriji mesa „Matijević“ prenete su zalihe u vrednosti  od 40 miliona dinara na dan veštačenja, pa smo i tu podneli tužbu jer mislimo da su akcionari oštećeni. Treća tužba se odnosi na nekretnine koje su bile u glavnom ugovoru, a nisu bile u proceni. Kad je rađena procena nisu bile pa njihova vrednost nije ušla u ukupnu vrednost a glavnim ugovorom su prenete na Industriju mesa „Matijević“.  To nije mali broj nekretnina - ističe Josip Ivanković, predsednik Skupštine malih akcionara „Agrokombinata“.

Iz Saveza samostalnih sindikata podsećaju da su trenutno u toku dva sudska procesa u slučaju „Agrokombinata“  te da jedan vodi tužilaštvo, a drugi sami akcionari. Zbog sporih sudskih  procesa slučaj „Agrokombinata“ mogao bi se naći i pred Evropskim sudom u Strazburu.

- Stečaj se vodio pod okriljem države, kontrolu stečaja je trebalo da sprovodi stečajni sudija. Zbog nefunkcionisanja tog mehanizma došlo je do šteta o kojima se priča, a odgovoran je onaj ko je trebalo to da kontroliše. Ako se ovde ne utvrde činjenice i istine, po meni će ovaj postupak možda doći i do Evropskog suda u Strazburu - kaže Milan Popović, predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Subotice.

Preduzeće „Agrokombinat“ prvi put u stečaju bilo je 2004. godine, nikada nije privatizovano, nego je  na sudskoj licitaciji 2012. godine prodato iz stečaja. Iz Sindikata podsećaju da stečaj još uvek nije zaključen, te da stečajna masa „Agrokombinata“  postoji, a to je spornih 79 hektara zemljišta, kao i stanovi koji su izdati na 40 godina,  zgrade i mašine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 4786
Povezane teme

agrokombinat subotica

akcionari agrokombinata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.