Komentara: 65
Pregleda: 29880

Nova pravila za taksi prevoz

03.04.2019. u 10:37h
Izvor: Subotica.com
Skupština grada je na jučerašnjoj sednici donela novi Pravilnik o taksi prevozu u gradu, koji se usaglašava sa novim Zakonom o prevozu putnika.
Nova pravila za taksi prevoz

Novine koje propisuju izmene Zakona, a koje su unete u predlog nove Odluke o taksi prevozu tiču se uslova koji se odnose na taksi prevoznika, taksi vozilo i taksi vozača, a dodat je i uslov ispunjenja poslovnog ugleda. Pooštreni su uslovi koji se odnose na taksi vozača pa prema novim pravilima vozač koji upravlja taksi vozilom i obavlja taksi prevoz mora da ima vozačku dozvolu B kategorije, da ima zvanje vozača putničkog automobila trećeg stepena stručne spreme ili zvanje vozača autobusa i teretnog motornog vozila četvrtog stepena stručne spreme ili zvanje tehničara drumskog saobraćaja ili zvanje vozača specijaliste petog stepena stručne spreme. Takođe, mora da ima radno iskustvo na poslovima vozača motornog vozila od najmanje pet godina, da ima uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom koje je propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima utvrđeno za vozače kojima je upravljanje vozilom osnovno zanimanje.

- Zdravstveno uverenje je sada obavezno, jer se vrlo često dešava da u ovu delatnost dolaze lica koja su pred penzijom, koja otvaraju preduzetničku radnju  i bave se taksi prevozom. Sa druge strane, vozač mora da ispunjava uslove vezane za radno iskustvo, da na poslu upravljanja vozilima radi pet godina i da ima stručnu spremu trećeg, četvrtog i petog stepena. Od primenjivanja odluke mnogo manje vozača će biti u taksi prevozu a sadašnji vozači ostaće da rade, tačnije nema retroaktivnog važenja propisa – objašnjava Petar Pantelinac, izvršilac za pravne poslove u oblasti saobraćaja.

Nova pravila za taksi prevoz

U odnosu na vozilo značajne su dve promene: svako taksi vozilo mora da raspolaže fabrički ugrađenom klimom i raspon osovina taksi vozila ne sme biti manji od 2.550 mm.

- Osovinski raspon od 2.550 milimetara koji je sada potreban, znači da će manja vozila koja imaju petoro vrata, kao što je „Fiat punto“, za  dve godine morati da budu izbačena iz upotrebe. Vozilo mora obavezno da bude klimatizovano i to sa fabrički ugrađenom klimom – dodaje Pantelinac. - Nova taksi  odluka predviđa da lokalna samouprava mora da donese novi pravni akt kojim će se odrediti optimalan i maksimalan broj taksi vozila na nivou lokalne smaouprave. To bi trebalo da bude oko 380 vozila na teritoriji grada a u ovom trenutku imamo registrovano oko 350 vozila, tako da neće biti puno prostora za veće povećanje broja vozača i vozila.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 65
Pregleda: 29880

Povezana vest

Povezane teme

taksi

taksi udruženje

taksi prevoz

petar pantelinac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.