Komentara: 9
Pregleda: 5787

Nova "ekološka ostrva" kao pojačanje dosad uništenim

18.01.2013. u 16:12h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljanje prvih tzv. zelenih ostrva u Subotici, kao rezultat zajedničkog IPA projekta Severnobačkog regiona i Osiječko-baranjske županije, a koji su podrazumevali posebne zatvorene eko-punktove na kojima se odlaže selekcionisani otpad, letos je doživelo svojevrsni fijasko.
Nova "ekološka ostrva" kao pojačanje dosad uništenim

Zaštitne mreže oko kontejnera su razvaljene, sami kontejneri ižvrljani, a otpad iz njih razbacan. To je svakako bilo veliko razočaranje za inicijatore i realizatore ovog IPA programa, subotičko ekološko udruženje Cekor i njihove partnere iz Osijeka i Zagreba, ali i za sve građane koji žele da se Subotica počne odgovornije odnositi prema najvećem problemu modernog društva kao što je odlaganje smeća i njegovo selektivno uklanjanje, uz mogućnost reciklaže.

Ta zelena ostrva su nakon vandalizma obnovljena, a ovih dana IPA projekat Subotičana, Osiječana i Zagrepčana „Ka zajednicama koje recikliraju“ privodi se kraju. Jedan od rezultata te saradnje je i istraživanje o stavovima građana i spremnosti da se i sami „modernizuju“, odnosno da prihvate ideju selektivnog odlaganja otpada, kao važan uslov očuvanja njihove okoline, i planete uopšte.

Istraživanje je sproveo zagrebački Institut „Ivo Pilar“, a rezultati govore da su građani Subotice u velikoj meri spremni da još u svom stanu odvajaju otpad, i tako ga pripreme za moguću reciklažu, ali je tu i onaj deo stanovništva kome je ta ideja i dalje strana, ali koji imaju očito i višak agresivnosti, i kontejneri za đubre su im iz nekog razloga iritirajuća pojava - možda upravo zbog činjenice da simbolizuju red umesto haosa koji donosi agresija.

No, bilo kako bilo, Subotičani su od EU eko-fondova dobili još nekoliko tih zelenih ostrva sa kontejnerima u kojima se selektivno odlaže otpad. Oni su smešteni na pet punktova u gradu, i pod nadstrešnicama, i zaključani, a ključeve će dobiti samo stanari dotičnih kvartova. Ukupna vrednost ove donacije, dobijene zahvaljujući pre svega projektu Cekora, iznosi ravno 28.682 evra.

Nova "ekološka ostrva" kao pojačanje dosad uništenim

Učesnici projekta izrazili su nadu da će ova zelena ostrva imati drugačiju sudbinu, ali uz poruku da je potrebno građane dodatno edukovati u pogledu ekološkog razumevanja problema smeća. Subotica, treba reći i to, već deceniju-dve mališane u školama i vrtićima podučava važnosti recikliranja organskog otpada, kao i načinu odlaganja ostalih vrsta otpada, ali je očito da je možda i odraslima potrebna takva poduka.

Nadležni u lokalnoj upravi su još pre nekoliko godina na više mesta u gradu postavili kontejnere u koje se smeće odlaže selektivno, i oni donekle funkcionišu. Ipak, u pojedinim mesnim zajednicama više se niko i ne osvrće na natpise na tim kontejnerima, te se papir baca zajedno sa plastikom, a plastika zajedno sa otpacima hrane. Neki kažu da je JKP Čistoća kriva, budući da kada su odgovarajući kontejneri puni, smeće se negde mora baciti...

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 5787
Povezane teme

zelena ostrva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.