• Pregleda: 3714

Nova besplatna olakšica za najstarije sugrađane

Gerontološki centar Subotica kreće sa još jednom akcijom koja ima za cilj da olakša život onima kojima je pomoć najviše potrebna. Reč je o pomoći na subotičkim seoskim domaćinstvima koju mogu da koriste penzioneri.
Nova besplatna olakšica za najstarije sugrađane

Projekat pod nazivom Seoski domaćin usmeren je prvobitno prema starijim sugrađanima, teško obolelim, kao i licima sa invaliditetom, onima koji žive sami i onima koji nemaju radno sposobnih u domaćinstvu, jer čine najugroženiju i najosetljiviju grupu u društvu.

Usluga Seoskog domaćina korisna je za penzionere koji nisu u prilici da zbog svog zdravstvenog stanja obave kućne poslove, kao ni zbog materijalnog stanja, jer ne mogu da plate drugim licima da usluge obave umesto njih.

Ova usluga je za njih potpuno besplatna. Jedino je potrebno da se jave u službu Otvorena zaštita na telefon 555-050 i obaveste da im je pomoć potrebna. Ova pomoć obuhvata dolazak zaposlenog Seoskog domaćina na kućnu adresu, koji bi vršio usluge spremanja i uređivanja dvorišta i pomoćnih prostorija korisnika, košenje trave, sečenje suvih grana na drveću, čišćenje dvorišta od snega, čišćenje oluka i sličnih aktivnosti.

Gerontološki centar želi da kvalitet života najstarijih sugrađana koji nemaju srodnike ili druga lica da o njima brinu, podigne na viši nivo. Želi da pomogne njihovu socijalizaciju i izlazak iz kruga samoizolacije, da im učini život lakšim i potpunijim. Na žalost, radnici službe Gerontološkog centra, Otvorene zaštite, su nekim od naših sugrađana jedina lica koja ih obilaze. Za takvu situaciju možemo da okrivimo sve brži tempo života i obaveza koje nameće moderno društvo, ali i činjenicu da su im deca često u drugim gradovima, pa i državama, te nema ko da ih obiđe.

Penzioneri su i do sada su imali mogućnost da koriste servis Nega i pomoć u kući, ova dodatna usluga Seoskog domaćina, koja je besplatna, ima za cilj da podigne standard života onima kojima je pomoć potrebna. Pomoć će pokrivati teritoriju odredjenih gradskih i prigradskih mesnih zajednica: Palić, Šupljak, Hajdukovo, Nosa, Zorka, Kelebija, Mala Bosna, Mišićevo, Bajmok, Novi Žednik, Stari Žednik i Đurđin.
Projekat finansira Autonomna Pokrajina Vojvodina, pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju a projektom će biti zaposleno četiri osobe sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Projekat će trajati 4 meseca.

 

Izvor: Gerontološki centar Subotica

povezane teme

16
:) Odgovori
opet ovaj manekem. Sta sad nema asfaltiranja?
Subotičanin Odgovori
Da li će i ovoga puta prednost imati izbeglice sa Kosova,kao i ranije,pri zapošljavanju?
Ana Odgovori
I naravno Đžej!
ffilozoff Odgovori
Ne,ne,ne namoguce da ovaj opet nesto radi! Ostavi nas na miru i ostani sedeti u boss-u[*...*]
Bona fide Odgovori
Ivanisevicu, pobogu, dokle vise!
mali Odgovori
bravo ideja odlicna svaka cast samo napred
Član51406 Odgovori
Џеј?Прије Јода!
tpw Odgovori
I naravno dzej... Ko zna mozda ga pozovu u farmu ?
Milos P Odgovori
a ostavite coeka na miru. znam ga odlicno, jedini iz vlasti radi nesto svrsishodno.
sa Kosova Odgovori
Subotičanin >samo dav kazem da jos ni jedan sa Kosova nije dobio od ovog grada nista sto se tice nekretinina a kamoli nesto sto vi mislite navedite nekog ko je dobio pa da vam verujem u to sto ste navili ovde
4 meseca? Odgovori
Četiri meseca, četiri zaposliti = jedan milion dinara!?
Za čega taj milion? Za žute uniforme domaćina? Za lokalne poslušne medije?
Za skidanje sa vlasti SVM? verovatno je ovo presudno! Treba kupiti još taman četiri odbornika na berzi?
Za autore projekta ili za plate domaćina?
Stručnjak za "projekte" prodaje maglu! Aman, dokle?
Dr dr nego šta!
njam Odgovori
mali povracacu...
Vesko Odgovori
Ovo je ipak lepa vest.
Eternal Odgovori
Uopšte ne vidim šta je loše u tome što je neko pokrenuo projekat koji će pomoći našim najstarijim sugrađanima...
Subotičanin Odgovori
*Sa Kosova
Evo samo da kažem,da niste dobro obavešteni,ima njih sa Kosova koji su dobili stanove,uselili svu porodicu, http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=212&cl=10 , a da nemaju ni državljanstvo,ni prebivalište u Srbiji,osim toga su dobili novčane pomoći, pomoć u robi,ogrevnom materijalu i stalan posao u državnoj službi.
skarlet Odgovori
O vaj tekst zvuči veoma humano,ali ljudi na ovim prostorima iz iskustva znaju da iza svega leži samo interes ,interes...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.