Komentara: 0
Pregleda: 2447

Noć istraživača u petak u Atrijumu hotela "Galleria"

26.09.2017. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Ovogodišnja Noć istraživača pod nazivom "Znanje na prvi ogled" održaće se u petak, 29. septembra, u Atrijumu hotela "Galleria". Manifestacija će trajati od 16 do 22 časa, a organizatori su pripremili bogat i zanimljiv program.
Noć istraživača u petak u Atrijumu hotela "Galleria"

Noć istraživača je manifestacija koja se obeležava širom Evrope, a u pitanju je noć u kojoj se naučna zajednica predstavlja široj javnosti, na zabavan i alternativan način. Na nivou Evrope, projekat je pokrenut 2005. godine, s ciljem da se naučna zajednica dovede i predstavi ljudima petkom uveče, na mestima gde se u to vreme inače nalaze. Srbija je učešće u Noći istraživača prvi put uzela 2010, a naš grad se priključio godinu dana kasnije.

Članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, Nataša Aleksić, koja je organizator Noći istraživača u Subotici, istakla je svoje zadovoljstvo zbog toga što se naš grad nalazi na mapi ove manifestacije.

- Veoma mi je drago što se Subotica nalazi na mapi gradova u kojima će se u petak obeležiti Noć istraživača, i na taj način svima nama pokazati koliko je nauka zapravo uzbudljiva i važna. Ono što je takođe bitno, jeste da su mnoge škole uzele učešće u ovoj manifestaciji - rekla je Aleksić na konferenciji za medije.

Programska direktorka manifestacije, prof. dr Tijana Prodanović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, rekla je da će ovogodišnja manifestacija zaokružiti dvogodišnji projekat "Cool and hot", kojim su želeli da razbiju stereotipe o naučinicima.

- Ove godine želimo da prikažemo nauku i naše naučnike, kao naučnike koji svoj posao rade na svetskom nivou. Srbija jeste mala zemlja, koja se naukom bavi u teškim uslovima, ali se naši naučnici bave gorućim temama na vrhunskom nivou, a osim toga želeli smo da tema manifestacije budu nauke visokih temperatura. Krajnji cilj svih aktivnosti je da motivišemo neke buduće naučnike i usadimo ljubav prema nauci kod mladih - objasnila je Prodanović.

Lokalni koordinator Noći istraživača za Suboticu, prof. dr Zlatko Čović, rekao je nešto više o učesnicima i programu manifestacije.

- Ove godine ćemo imati preko 130 učesnika, među kojima su pet osnovnih škola, četiri srednje škole, dve visokoobrazovne ustanove, jedno udruženje građana, multimedijalni umetnici i kompaniju "Infostud" kao prijatelja manifestacije. Naučne oblasti koje će biti prisutne na manifestaciji su hemija, biologija, fizika, matematika, robotika, informatika, elektronika, a neki od "hot" projekata biće dron, 3d štampač, proširena realnost i mnoge druge - rekao je Čović i pozvao sugrađane da se pridruže manifestaciji u što većem broju.

Svečano otvaranje zakazano je za petak, 29. septembra, u 16 časova, kada će nastupati učenici Muzičke srednje škole, Lejla Avdić i Luka Malko, koji će izvesti džez standarde, nakon čega će svi prisutni moći da zarone u Noć istraživača. Manifestaciju će pratiti i muzički program, te će prisutne zabavljati DJ AADM, koji će od 20 časova imati i nastup uživo.

Program Noći istraživača 2017

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku

HOT eksperimenti, grupa studenata i profesori prof. dr Geza Cekuš, doc. dr. Boršoš Eva i doc. dr. Horak Rita

Saznaćete balon neće pući iznad plamena, da voda ključa i na drugoj temperaturi, ne samo na 100 stepeni, ali zašto ne vidimo senku goreće sveće. Ove, i druge oglede pripremili su studenti i profesori Učiteljskog fakulteta.

Prezentacija "Hot" nauke pomoću mobilnih aplikacija, grupa studenata i doc. dr Žolt Namestovski

Proširena stvarnost (realnost) je u stvari realan svet sa elementima, koji su generisani pomoću računara ili mobilnih uređaja. U sklopu ove radionice, učenici će bojiti specijalne slike. U sledećem koraku, instaliraće aplikaciju Quiver 3D. Pomoću ove aplikacije, pojaviće se animacija i igra na ekranu mobilnih telefona, na osnovu korišćenih boja. Polaznici će koristiti svoje pametne telefone ili tablete za prezentaciju "Hot" nauke, kao što su vulkani, vatromet i drugi.

Visoka tehnička škola strukovnih studija 

HOT quiz, grupa studenata i mentor prof. dr Zlatko Čović

Testirajte svoje znanje preko kompjuterskog programa i pokažite koliko ste HOT istraživači. Odgovorite na što više pitanja za što kraće vreme i osvojite nagrade.

Tehnička škola "Ivan Sarić"

Plazma zvučnik, učenici i profesor Buču Oto

Plazma zvučnik je tip zvučnika koji generisanjem visokonaponskog električnog luka varira pritisak vazduha, što ljudsko uvo percipira kao zvuk. Zbog visoke temperature, vazduh oko zvučnika (električnog luka) je u plazma stanju.

3D turistička mapa sa GPS podrškom, učenici i profesor mr Emil Peić

Aplikacija za mobilni telefon koja omogućuje 3D prikaz značajnih objekata (turističkih destinacija) Subotice, uz mogućnost GPS navođenja turista ka željenoj destinaciji.

Srednja medicinska škola

Provođenje toplote kroz čvrsta tela, učenici i profesori Stojanka Bjeletić i Jasna Bešlić

Sijalica svetli u mikrotalasnoj. Da li možemo zapaliti papir pomoću sijalice i sočiva? Oblak u boci.
Hemijska vatra. Boja rastvora nestaje kad ga grejemo. Da li može sveća da gori ispod vode?

Gimnazija "Kostolanji Deže" za talentovane učenike

Modeliranje jesenjeg podruma, učenici i Aniko Muhi, nastavnik hemije

Ovaj ogled demonstrira vinski podrum u jesen. Vino nastaje alkoholnim vrenjem i pri tome se oslobađa gas ugljen-dioksid, koji se nagomilava u vinskim podrumima. Udisanje velike količine gasa ugljen dioksida može prouzrokovati gubitak svesti potom smrt. Zato je potrebno da vinari sa zapaljenom svećom silaze u podrum. Ako se plamen sveće ugasi, znači da nema kiseonika u podrumu i vinari moraju što brže izaći iz podruma.

Hemijsko-tehnološka škola

Erupcija kvasca, učenici i profesor Geza Sukola

Demonstracija rada kvaščevih gljivica. Posmatranje mikroorganizama pod mikroskopom i erupcije "vulkana od kvasaca".

Prezentacija na temu "Hot" dostignuća u oblasti tekstila, učenici i profesor mr Dušan Stefanović

Na interesantan i zanimljiv način biće prikazana "Hot" dostignuća u proizvodnji i vrsti odeće.

Vruća hemija, učenici i profesor Kiš Otilija

Vrući eksperimenti za sve prisutne.

Osnovna škola "Jovan Mikić"

Hot eksperimenti, učenici i Daniel Barović, profesor fizike

Učenici osmog razreda osnovne škole prikazaće nekoliko jednostavnih, a veoma interesantnih ogleda koje su sami pripremili i uvežbali.

Osnovna škola "Kizur ištvan"

Tornado u boci

Istraživaće kako nastaje vatreni tornado.

Klackalica od sveća

Kako ćemo naterati sveće da se klackaju.

Šašava voda

Nešto nije u redu! Hladna voda hoće u toplu, ali topla neće u hladnu.

Topli led

Led koji nema osobinu se topi.

Hibridni motor rakete, učenici i nastavnik Gordana Matoš, master profesor fizike

Makarona kao raketa

Roboti, učenici i nastavnik Zoran Vujković

Oprobajte se u upravljanju robota i pogledajte kako se oni snalaze u raznim situacijama. Različite vrste robota za sve uzraste.

Slonova pasta, učenici i nastavnik Daniela Živanović

Držanje plamena u ruci. Od sunđera do "pene".

Most koji može da se jede, učenici i učitelj Ištvan Šoš

Kombinujući različite oblike testenina, napravićemo lep i izdržljiv most.

Osnovna škola "Matko Vuković"

Hot hemičari, učenici i nastavnik Ivana Minić, profesor hemije

Metali u plamenu, blještavi magnezijum, vulkan, prskalica. Kako klinci sami da naprave PLAY DOUGH, FLUBBER, plastiku od mleka, svetlucavog ljigavca.

Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić"

Vruća hemija, učenici i profesori Mirjana Miljković, Teodora Kabai i Vojnić K. Tereza

Slonovska pasta za zube. Šećerna zmija. Vulkan sa kalijum-permanganatom. Ljubičanstveni dim. Zeleni plamen.

Osnovna škola "Sečenji Ištvan"

Retro-kućica za prikazivanje vremena, učenici i nastavnik Tibor Jesenski

Kućica ima sledeće funkcije: prikazuje promenu temperature i visoku količinu pare ili padanje kiše. Kućica je napravljena u retro stilu, sa muškom i ženskom figurom. Označavanje se dešava uz pomoć led-dioda.

Prikaz rada termo-prekidača

Uključuje se na ranije postavljenoj, određenoj temperaturi. Može da uključi bilo šta, od alarma do ventilatora. Strujno kolo se sastoji od mosta NTC-potenciometar i Šmitovog prekidača. U zavisnosti radne tačke ovog mosta, relej prekidača je ili u uključenom ili u isključenom stanju.

"Infostud"

Vršnjaci digitalnog doba, Damir Piuković i Andrijana Mazinjanin, projekti i razvoj

3d štampač. Dron. Aplikacija "Maturang" i još nekoliko "hot" iznenađenja.

Udruženje građana "Koncept ekologija-energija-ekonomija"

Termovizija – da vidimo koliko si "hot", volonteri i ing Goran Gabrić

Termovizijska kamera – pokazuje toplotu koju ljudsko oko ne vidi.

Dronom do visina, fotograf Andrej Imrić

Pogledaj kako radi dron i vini se u visine sa njime!

Nagradna igra "HOT SELFIE" 

Za učešće u nagradnoj igri "Hot selfie" potrebno je da napravite "selfie" sa svojim prijateljima, tako da se u pozadini vidi neki detalj sa Noći istraživača. Vaš "selfie" postavite na zvaničnu Facebook stranicu manifestacije, a tri fotografije sa najviše lajkova osvojiće nagrade.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2447
Povezane teme
hotel galleria noć istraživača noć istraživača u subotici atrium visoka tehnička škola strukovnih studija nataša aleksić zlatko čović
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.