Komentara: 2
Pregleda: 3354

Noć istraživača 2013: "Šest čula nauke" (27. septembar)

24.09.2013. u 15:55h
Osnovnoj školi „Kizur Ištvan“ ove jeseni pripala je čast da učestvuje u evropskom projektu „Noć istraživača 2013.“ i bude jedan od organizatora manifestacije, koja će se u petak, 27. septembra, osim u Subotici, održati u još 250 gradova Evrope. Reč je o svojevrsnoj smotri koja će okupiti male i velike istraživače i stručnjake koji će najširoj populaciji na zabavan način promovisati nauku.
Noć istraživača 2013: "Šest čula nauke" (27. septembar)

Tema i ideja vodilja ovogodišnjeg projekta, pod nazivom "Šest čula nauke", jeste da javnosti, a pre svega mladima, ponudi multidisciplinarni i inovatnivni prikaz nauke, uključujući sva čula koja su nam data po rođenju: čulo vida, sluha, ukusa, mirisa i dodira, plus kontroverzno šesto čulo – osećaj za vančulnu percepciju, instinkt. Otuda će prisutni na jedinstveni način moći da pomirišu, oslušnu, pogledaju, okuse i dodirnu nauku.

U petak, 27. septembra, od 17 časova pa do kasno u noć, na potezu između svečanog ulaza u Gradsku kuću i Plave fontane prema centru grada, biće postavljeni štandovi na kojima će biti izvođeni eksperimenti, demonstracije, radionice... Program je zamišljen tako da istraživači i istraživanja budu predstavljeni putem interaktivne šetnje kroz Šest čula nauke, sa aspekta medicine, hemije, fizike, biologije, tehničkih nauka, umetnosti, kulinarstva i drugih naučnih disciplina. Biće ovo prilika da preko stotinu osnovaca i srednjoškolaca, učesnici Noći istraživača, sa svojim nastavnicima i profesorima u centru grada, pod otvorenim nebom, prikaže zanimljive eksperimente.

U isto vreme, u obližnjoj poslastičarnici „Pelivan“, zainteresovani će imati priliku da, na račun nauke, popiju kafu sa naučnicima, koji će odgovarati na pitanja prolaznika i objasniti im ulogu naših čula u svakodnevnom životu.

Noći istraživača, u petak, u 17 sati, trebalo bi da prisustvuju gradonačelnik Modest Dulić, i prof. Dr Dragoslav Petrović, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, koji će svečano otvoriti manifestaciju u centru grada.

U organizaciji učenika i nastavnika Škole „Kizur Ištvan“, svečanom otvaranju prethodiće „flešmob“, od 14 sati, na potezu od poslastičarnice „Daraboš“ na Radijalcu, zatim kod ugostiteljskog objekta „Borsalino“, na glavnom Gradskom trgu, na Prozivci i nazad, što je posebno zanimljivo za kamermane i fotoreportere.

Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3354
Povezane teme

noć istraživača

noć istraživača u subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.