Komentara: 24
Pregleda: 12066

Njiva puna bostana - lubenice iz Tavankuta slađe i od đurđevačkih

11.07.2024. u 09:56h
Izvor: Subotica.com
Njiva puna bostana - lubenice iz Tavankuta slađe i od đurđevačkih

Porodica Gurinović, poput mnogih u Tavankutu, diže ruke od jabuke, a na pola hektara iskrčenog voćnjaka po prvi put su ove godine posadili lubenice. 

Njiva puna bostana - lubenice iz Tavankuta slađe i od đurđevačkihRodilo je, kvalitet je dobar i lubenice su veoma slatke. Iako mi nismo kraj poznat po lubenicama poput Đurđeva, Ašanje i Deronje mislim da ovaj naš tavankutski bostan može da parira njihovom. Istina je da su prinosi za nijansu slabiji, ali ja bih rekao da su lubenice slađe. Tajna je u pesku koji je specifičan - objašnjava Davor Gurinović, poljoprivrednik iz Tavankuta - Uzgoj na pesku je zahtevniji zbog doziranja vode, ovo je propustljivo zemljište, ali su zato plodovi slađi. 

Svakog jutra Gurinovići ulaze u njivu i beru sveže lubenice koje potom prodaju u centru sela i raznose kupcima u gradu. Kako vele, naredne godine će lubenicu posaditi na duplo većoj površini.

Njiva puna bostana - lubenice iz Tavankuta slađe i od đurđevačkih

Ministar Žigmanov zna da su u Tavankutu najbolje lubenice

- Planiramo da proširimo lubenice na bar još pola hektara, a ubacićemo i dinje. Iskrčićemo još jedan voćnjak pod jabukom i tamo ćemo početi sa bostanom, tako da ćemo naredne sezone prvi u Srbiji, a možda čak i u Evropi imati lubenicu pod protivgradnom mrežom - najvaljuje mladi domaćin - Za sledeću godinu je plan da imamo ranu proizvodnju koju ćemo završiti do 10. jula, a avgust ćemo pokriti lubenicama uzgojenim ispod protivgradne zaštite, jer ta mreža pravi zasenu od 30 odsto tako da neće biti ožegotina na biljkama.

Vreme će pokazati da li je lubenica dobra alternativa "kraljici voća" koja polako ali sigurno odlazi u zaborav u ovom voćarskom selu na severu Bačke, a naš sagovornik objašnjava da je uzgoj lubenica zahtevan posao.

Njiva puna bostana - lubenice iz Tavankuta slađe i od đurđevačkih- Ovo jeste jedan od pokušaja da pronađemo alternativu za jabuku, ali bostan je dosta zahtevan, a pre svega treba da se proizvede i dobar rasad. Stric je još pre 10 godina počeo sa lubenicama, ali on je nažalost preminuo pa je možda ovo neki nastavak te tradicije - zavšava Davor.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 1 nedelju
Komentara: 24
Pregleda: 12066
Povezane teme

tavankut

donji tavankut

lubenice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.