Komentara: 0
Pregleda: 1930

Nismo u dužničkoj krizi

19.11.2008. u 12:00h
<p>&ldquo;Aktuelna kretanja na međunarodnom finansijskom trži&scaron;tu&rdquo; bila je tema jučera&scaron;njeg skupa koji je održan u Subotici. Predavač je bio guverner Narodne banke, Radovan Jela&scaron;ić koji je tom prilikom istakao da Srbija nije prezadužena, jer njen ukupni dug iznosi 64,1 odsto bruto nacionalnog proizvoda, &scaron;to je na nivou Slovačke.</p>

Dug naše zemlje ove godine je dostigao 20,5 milijardi evra, od čega je 6,3 javni, a 14,2 milijade evra privatni deo zaduženja. To je za 2,7 milijardi evra više nego lane, a gotovo dvostruko više u odnosu na ukupni spoljni dug tadašnje države 2003. godine.

U postojećoj ekonomskoj krizi država mora da postupa krajnje odgovorno, a zbog povećanje tražnje deviza došlo do slabljenja kursa dinara. Srbija je postigla dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom i treba da vise da vodi računa o budžetu, rečeno je skupu.

Ekonomski stručnjaci u Subotici su saglasni sa mišljenjem Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i drugih relevantnih institucija da će i svet ući u duboku recesiju.Srbija će ekonomsku kruzu da oseti za šest meseci, ističu stručnjaci.

Skup je organizovalo udruženje „Subotički okrugli sto“, koji je po sedmi put okupio intelektualce iz Subotice, a održan je u prepunoj sali Velike većnice u Gradskoj kući.Pored članova udruženja, predavanju su prisustvovali preduzetnici i stručnjaci.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1930
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.