Komentara: 6
Pregleda: 3164

Nezakonito besplatno izdavanje zemljišta crkvama

16.12.2012. u 21:28h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Nakon održane licitacije državnog zemljišta mnogi učesnici tog javnog nadmetanja ostali su nezadovoljni zbog odluke Osnovnog suda iz Subotice da se iz toga izuzme zemljište koje je dato na korišćenje crkvama. I Komisija za izdavanje državnog zemljišta u zakup i udruženja poljoprivrednika smatraju da je ta odluka suda nezakonita. Oni najavljuju da će zatražiti mišljenje viših instanci.
Nezakonito besplatno izdavanje zemljišta crkvama

Kako navode u udruženju poljoprivrednika, i proteklih godina je bilo gotovo pravilo da na dan kada se održava licitacija stigne sudska odluka o izuzeću iz tog procesa svih oranica koje je država dala crkvama na korišćenje, ali bez ikakve nadoknade. Na taj način su ostali učesnici licitacije praktično bili diskriminisani, a grad, Pokrajina i država oštećeni, jer se za to zemljište nije plaćala zakupnina.

Zbog toga poljoprivrednici zahtevaju od grada da poništi ugovor sa crkvama, načinjen 2007. godine, i pomenuto zemljište se takođe uključi u licitaciju. Reč je o ukupno 700 hektara obradive površine, od čega je 330 hektara dobila Srpska pravoslavna crkva, 325 Katolička i 20 hektara Evangelička.

Inače, svako ko želi da proširi svoje poljoprivredno imanje može učestvovati na javnom nadmetanju za zakup državnog zemljišta, pri čemu je prosečna cena zakupa za jedan hektar ove godine bila oko 20.000 dinara.

- Ministarstvo poljoprivrede uložiće žalbu na odluku Osnovnog suda u Subotici da se iz javnog nadmetanja izuzme zemljište koje je crkvenim zajednicama dato na korištenje - izjavio je direktor Uprave za zemljište pri Ministarstvu poljoprivrede Zoran Knežević.

On kaže da je Ministarstvo naložilo lokalnoj samoupravi da na licitaciju stavi blizu 700 hektara zemljišta koje je crkvama dato na korištenje. Knežević dodaje da je upoznat sa slučajem u Subotici, napominjući da je lokalna samouprava još 2007. donela odluku da se crkvenim zajednicama da pravo na korištenje državnog zemljišta. On, međutim, kaže da je lokalna samouprava trebalo da stavi van snage sporazum koji je postigla sa crkvama, jer je u međuvremenu donet Zakon o restituciji kojim će i crkvama biti vraćena imovina koju potražuju.

V. Laloš

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 3164

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.