• Pregleda: 7096

Nezadovoljni mlekari delili mleko

Više od 30 proizvođača mleka iz Subotice i okoline, nezadovoljnih time što se u njihovim selima zatvaraju otkupna mesta, protestvovalo je danas ispred Zelene fontane, tako što je građanima delilo sveže mleko.
Nezadovoljni mlekari delili mleko

Akciju “Bolje podeliti, nego prosipati” organozovao je Savez agrarnih udruženja Vojvodine, a istovremeno se održala i u Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži i Adi.

- Zahtevamo da se na mleko stavi državna zaštitna cena i da seona poštuje, da se kontroliše uvoz mlekajer ćemo u protivnom svi biti na rubu egzistencije – kaže Anita Balog, predsednica Udruženja zemljoradnika severne Vojvoidne.

Mlekari iz subotičkih naselja ogorčeni su što se jedna za drugom zatvaraju otkupna mesna, te oni nemaju gde da predaju mleko. Nisu zadovoljni ni cenom mleka, koja je sada od 28 do 31 dinara, u zavisnosti od procenta masnoće, a po njima bi realno trebala da bude bar 45 dinara.

- Najpre se zatvorilo jedno, a sada i drugo otkupno mesto I niko ne želi da nam objasni zašto, kada zovemo da pitamo spuštaju nam slušalicu – priča Suzana Čajkaš iz Bajmoka, u čijem dvorištu je devet krava. – Naša grla su umatičena I redovno vršimo kontrolu mleka, kako bi dobili podsticaje od države I do sada je ono uvek bilo dobrog kvaliteta. Ali očigledno nekome nije cilj da konzumira domaći kvalitet, jer se svuda čuje da cena litre mleka košta kao kilogram trapista iz uvoza. Pitamo se kakav je kvalitet našeg mleka i kakav tog sira, kada znamo da deset litara mleka treba za kilogram trapista.

I ostali poljoprivrednici dele njeno mišljenje i tvrde da su prepušteni sami sebi i da država umesto da ih podrži, pravi od njih socijalne slučajeve.

- Doneo sam 15 litara da ljudi probaju domaće mleko i sami vide razliku između njega i onog kupovnog. Dnevno imamo oko 250 litara mleka, koje delimo poznanicima, pravimo sir, a ono što ostane, nažalost, slijemo u septičku jamu. Svaki put mi suze krenu na oči, ne mogu opisati taj osećaj kada plod svog rada morate baciti – kaže Zoltan Lukač, koji živi od poljoprivrede i trenutno ima 17 muznih grla i 6 steonih junica. – Junice sam hteo da ostavim za priplod, a šta će biti u julu kada se otele još ćemo videti. Ako se ovako nastavi, moraću sve poprodavati.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

15
dno-dna Odgovori
Bitno je da Vucic,nikolic sa Prada zenom putuju po svetu,a za nase mleko ih nije briga!!!
zombie Odgovori
Da proizvođači mleka mogu samo dve nedelje da dele mleko, to bi bio jako veliki udarac na tajkunsku mlečnu industriju.
Ovo su posna vremena Odgovori
Donela je 15 LITARA ???
Ovo su posna vremena Odgovori
A tek onako, dosla je sa Mercedesom !
MG Odgovori
Vidim da je neko polepio po gradu oglase da prodaje mleko po 40 din litra i sir 250 din. Nadam se da bar tako uspeva da proda, tužno je to.
Ja imam naviku da kupujem mleko na pijaci, po 60 din i svi pijemo samo to mleko, i deca. Kada im neko ponudi kupovno, ne sviđa im se.
Nadam se da će i ostali sugrađani početi tako da se snabdevaju.
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Eto, najzad su se obistinila obećanja inih vodiča u srećniju (da li?) budućnost. Mleko je poteklo, a i med samo što nije. Ko li nam ga (s)kroji ovako?
Salamander Odgovori
Udružite se i kao udruženje radite direktnu prodaju kupcima - ako platite sve dažbine niko ne bi smeo da vas dira. Jedino vam ostaje da ispunite propise koji vam ne idu baš u korist pošto država mora da preuzme gluposti iz EU kako bi otvorila tržište - vi budite kvalitetna konkurencija. (Jedini problem je što ne mogu da se slože svi mali proizvođači jer uvek neko misli da je "zakinut" i dok ne shvate da se moraju udružiti sve propada). Malo marketinga oko toga šta se dobija od jedne litre kupovnog i domaćeg mleka ne bi škodilo...mada bi to nazvali nelojalno pošto se sa kupovnog mleka sve poskida i na kraju ostaje...ništa.
lakumity Odgovori
Propitajte "genijalce" o njihovoj ideji privatizacije.
PREDATOR Odgovori
Drzava djubrad... Njihova politika je da uniste malo prozivodjace, kasnije ce da izvinete na recniku, da zezaju i velike pa ce da uvoze mleko iz Evropske Unije ,,sveze".......ccccc
ka Odgovori
Blic 2015.05.21 Pajtić i Đelić su potpisali katasrofalni sporazum SSP (Sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju).
Blic 2015.05. 21 Vučić odgovorio Pajtiću: Krivi smo što smo nasledili Vaš kriminalni dogovor. Celo društvo se pravi da ne zna šta se dešava oko mleka. Njih dvojica su ispregovarali najgori mogući ugovor koji je jedna zemlja napravila, da u 2014 mora da pustimo 100 procentno slobodni uvoz mleka. Sve su nam razorili i uništili a svi se prave blesavi kao da ništa ne razumeju-rekao je Vučić.
Blic 2015.05.22 Popović: U SPS postoje klauzule 18.32.40.41 koje nama, sa jedne strane a i EU sa druge strane daju mogućnost za izmene.!!!!!!!!!!!!!!!!!
KRATKO I JASNO Odgovori
Za ovaj problem sa mlekom nisu krive krave, nego - VOLOVI!!!
podrska Odgovori
Posna vremena, menjaj se malo sa njima da vidiš kako je sve kod njih "lepo".... Ustajati u zoru 365 dana u god bez godišnjeg i bolovanja pa koliko bi dugo izdržao. Milina od posla
mile1 Odgovori
Ко беше гласао за ДС 2008. због потписаног ССП?

Хмммм....
ka Odgovori
Nakon izbora 2008 godine između ostalog koalicioni partner je i SVM. Prema koalicionom sporazumu sa DS, SVM od kolača dobio: (ministar Pajtić) zamenik ministra Pastor ištvan (Pokrajinske VLADE) ujedno dobija još jedan resor i to: Ministar pokrajinska privrede. Egarši Šandor je imenovan za prdsednika pokrajinskog parlamenta. Za celu zavrzlamu treba pitati gospodu u VLADI i Parlamentu Vojvodine! Demonstracia prizvođača mleka je pogrešila adresu, vinovnici ispadaju nevini, kako kaže Vučić svi se prave blesavi.
pajo Odgovori
Ja ponudio da cu nedeljno kupit 25 litara po 45 din jednom proizvodnja u a on meni da je Cena 60 din ! Pa sad kupujemo u dućanu!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.