Komentara: 1
Pregleda: 2856

Neprimerena reakcija mađarske Vlade

29.09.2011. u 22:22h
Izvor: RTV Yueco
Neprimerena reakcija mađarske Vlade

Aleksandar Veljić iz Memorijalnog društva "Racija 1942" ocenio je zamerke mađarske Vlade na srpski Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju kao krajnje neprimerene, jer ta država koja je članica EU, sama nije učinila ništa da vrati opljačkanu imovinu pobijenih i preživelih žitelja Bačke iz Drugog svetskog rata.

"Zaista je krajnje neprimereno od mađarske Vlade da kritikuje srpski Zakon, a da pri tom nije učinila ama baš ništa da vrati imovinu Srbima, Jevrejima, kao i svim ostalim pobijenim i preživelim narodima, a koju je mađarska okupaciona soldateska nemilice popljačkala u Bačkoj od 1941. do 1944. godine", naveo je Veljić u saopštenju za javnost.

On konstatuje da taj zakon ima velikih propusta, ali i da Mađarskoj, nikad izvršena, restitucija te opljačkane imovine nije predstavljala smetnju za ulazak u EU. "Pitanja restitucije popljačkane imovine nisu bila prepreka Mađarskoj za ulazak u EU, mada je samo 1941. godine, u aprilskoj okupaciji Bačke, Hortijeva soldateska opljačkala imovinu 8 500 pobijenih, potpuno nedužnih ljudi. Ako je pravda jednaka za sve građane Evrope, onda je pravično da vidimo i pravednu restituciju od strane mađarske vlade", navodi se u saopštenju.

Veljić podseća da je Pokrajinska komisija za utvrđivanje zločina okupatora utvrdila da je u to vrijeme, 25 596 građana proterano iz Bačke, da je 42 000 bačkih Srba isporučeno u Jasenovac, a njihova imovina opljačkana. Memorijalno društvo "Racija 1942" bavi se godinama očuvanjem sećanja na zloglasnu "Novosadsku raciju", ali i naučnim istorijskim istraživanjem njenih stravičnih posledica, kao i uzroka koji su do nje doveli.

foto: "Blic"
Povezane vesti:
- Zakon o restituciji i obeštećenju ne približava Srbiju Evropskoj uniji

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2856
Povezane teme

restitucija

zakon o restituciji

povrat oduzete imovine

povrat imovine u subotici

racija 1942

aleksandar veljić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.