Komentara: 0
Pregleda: 1300

Nepravilnosti u korišćenju državnih oranica

28.01.2011. u 11:33h
Izvor: RTV Yueco
Nepravilnosti u korišćenju državnih oranica

Na osnovu kontrole Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tokom 2010. godine utvrđene su nepravilnosti u korišćenju državnih oranica u deset opština i gradova među kojima je i Subotica, a najčešće se radilo o bespravnom korišćenju državnih oranica, izvođenju investicionih radova bez saglasnosti Ministarstva i davanju zakupljenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u podzakup – kaže za „Dnevnik” Direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Zoran Jeličić.

On dodaje i da je kontrolama utvrđeno da nije bilo nepravilnosti u postupku izdavanja poljoprivrednog zemljišta u zakup, već je problem bio u tome što zakupci nisu poštovali ugovor o zakupu. Protiv ovih lica za koje je utvrđeno da su počinila prestupe pokrenute su prekršajne prijave, a protiv lica koja su ostvarila i subvencije od Ministarstva, a nisu obrađivala poljoprivredno zemljište već su ga dala u podzakup, podnete su i krivične prijave. Takođe, ova lica su sada i u pasivnom statusu registra poljoprivrednih gazdinstava.

Jeličić kaže da Ministarstvo poljoprivrede ima planove i da subvencioniše kamate za kupovinu zemljišta mladim poljoprivrednicima. Da bi se to i desilo, treba promeniti zakonsku regulativa u oblasti nepokretnosti kojom će se pospešiti tržište, i to pre svega ono poljoprivrednog zemljišta. Do tada Uprava za poljoprivredno zemljište svojim merama i sredstvima nastoji da što više poljoprivrednog zemljišta uredi da bi ga učinila atraktivnim za obradu i promet.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1300
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.