Komentara: 6
Pregleda: 3884

Nepker: Negovanje tradicije duge 142 godine

31.03.2013. u 19:06h
Izvor: SuMedija
Osnovan pre 142 godine, sa ciljem da bude mesto kulturnog obrazovanja i razmene ideja, Mađarski kulturni centar „Nepker“ jedna je od najstarijih kulturnih institucija u Subotici.
Nepker: Negovanje tradicije duge 142 godine

Kroz istoriju je prolazio kroz izuzetno teška vremena, ali ni tada nije prestajao sa radom i nastavio je da kroz umetničke, privredne i zabavne susrete širi obim svog delovanja, zadrži esenciju i obogaćuje porodični duh mađarske tradicije.

Ekipa koja je trenutno u „Nepkeru“, dobila je izuzetno težak zadatak. Znamo da je 1994 godine došlo do potpunog obnavljanja zgrade „Nepkera“, radovi su završeni 7. decembra 1995 godine i zgrada je ponovo predata na upotrebu. Trebalo je preraditi kompletnu programsku orijentaciju tako da što više sadržaja bude prisutno uz što veći broj umetnika i mladih amatera.

- Sa tim zadatkom sam postavljen za generalnog sekretara 15. februara 1997 godine i od tada ga neprekidno izvršavam. Mi smo čak i tokom 1999. godine za vreme bombardovanja radili i održavali probe, a treba reći da je izuzetno bitno i značajno da je najviši organ upravljanja kulturnog centra, predsedništvo „Nepkera“, od prvog momenta stalo uz naš rad i poštuje ono što se radi od strane stručne službe.

Tokom 2000-te godine su donete značajne odluke predsedništva gde je rečeno da svaka sekcija, svaka stručna grupa koja radi u „Nepkeru“ mora da radi na visokom amaterskom nivou. Jedan od ciljeva predsedništva je da vođe sekcija moraju biti dokazani eminentni stručnjaci koji su se već pokazali u toj delatnosti, a u tome smo i uspeli. Protekla decenija je pokazala da je to bio pametan i izuzetno dobar potez, teško je nabrojati sve nagrade koje su nam naše sekcije donele počev od likovne sekcije, sekcije za rad sa omladinom likovnog karaktera, sekcije za ručni rad koja svake godine donosi sve moguće nagrade sa godišnje smotre, a dramska sekcija je takođe izuzetno poznata i priznata.

Nekoliko godina unazad aktivna je i škola glume, imamo omladinsku dramsku sekciju koja iz godine u godinu prikazuje sve lepše i kvalitetnije predstave, kaže Bela Bodrogi, generalni sekretar Mađarskog kulturnog centra „Nepker“.

Nepker

Pored najznačajnijih smotri narodnog stvaralaštva, plesa i muzike „Gyöngyösbokréta“ i „Durindó“ , posebno su ponosni na „Interetno festival“ , koji je prvi put održan 5. oktobra 2002 godine, a vremenom je prerastao u veliki festival i narodno veselje. Takođe, ovo je već sedma godina da organizuju Međunarodni festival folklora CIOFF, multidisciplinarni festival koji okuplja veliki broj izvođača svake godine, uglavnom u oblasti tradicionalnog plesa i muzike.

Sve sekcije, odnosno kulturni centar kao Celina, dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih priznanja što sa ponosom ističu, budući da se radi o amaterskom društvu, a postoji osam sekcija podeljenih po različitim starosnim dobima.

- Naša godina počinje u septembru i traje do juna. Ova sezona je počela veoma interesantno sa mnogo novih mladih članova, uneo se mlad duh u „Nepker“ i započeli smo potpuno nov program. Svakog meseca organizujemo izložbu „Olah Šandor“ , koja je namenjena mladim stvaraocima, za one koji još nisu dobili šansu da se pokažu i izlože svoje radove, dok smo u oktobru napravili izložbu slika sa „Interetno“ festivala , a za dvanaest godina "Interetno" festival je pokazao gradu šta može i šta zna, a isto želimo da pokažemo i Vojvodini i Srbiji. Ove godine očekujemo folklorne grupe i goste iz Paname, Indonezije, Ekvadora, Koreje, Poljske, Italije, Kipra i Rusije, kaže Hajnalka Bodrogi, organizator programskih aktivnosti.

U okviru Mađarskog kulturnog centra „Nepker” , postoji i igraonica „Zlatna kapija” za decu od tri do šest godina. U njoj se deca kroz zanimljive igre koje vode vaspitači i pedagozi upoznaju sa mađarskim jezikom i tradicijom.

Nepker: Negovanje tradicije duge 142 godine

Među folklornim grupama postoji i grupa za narodne plesove. Ove godine je otvorena nova sekciju za mlađe dok je reprezentativna grupa "Rona" počela sa spremanjem nove produkcije predstave, premijera će biti održana 12. aprila, a učestvovaće i folklorni ansambl "Gubanc" iz Horgoša.

Silvija Sulovski, organizator programskih aktivnosti kaže da folklorna sekcija broji 150 članova.

- Svake godine u septembru počinjemo sa radom i učenjem novih plesova iz karpatskog basena, svih mađarskih tradicionalnih plesova i ostalih. Učestvovali smo u mnogim berbanskim dešavanjima, ne samo u Vojvodini nego i u Mađarskoj, gde smo vodili grupe mlađih uzrasta. Važno je da napomenemo da su članovi naše reprezentativne grupe, folklornog ansambla „Rona“ učestvovali u Budimpešti na smotri TV "Duna" gde su bili među dvanaest najboljih. Sada nas očekuju smotre i festivali, u maju će sve folklorne grupe učestvovati u Bogojevu, u maju na smotri u Bečeju, naravno, domaćini smo i festivala "Interetno" za šta se spremamo čitavog leta, kaže Sulovska.

„Nepker“ postoji već 142 godine, a postojaće i ubuduće, poručuje Bela Bodrogi, generalni sekretar Mađarskog kulturnog centra.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3884
Povezane teme

nepker

bela bodrogi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.