Komentara: 3
Pregleda: 1521

Neophodno obezbediti stručno savetovanje o dojenju majkama

03.08.2020. u 11:22h
Izvor: Subotica.com
Ovogodišnja Svetska nedelja dojenja obeležava se od 1. do 7. avgusta, stavljajući u fokusu savetovanje o dojenju koje pružaju obučene osobe za koje se pokazalo da značajno poboljšava stopu dojenja, te se pozivaju lideri vlada, donosioci politika i oni koji ih sprovode da majkama obezbede pristup savetovanju, počev od trudnoće pa dok dete ne navrši dve godine, bez dodatnih troškova za porodice.
Neophodno obezbediti stručno savetovanje o dojenju majkama

Savetovanje o dojenju koje pružaju obučene osobe je ključno za poboljšanje stope dojenja, zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija definisala očekivane usluge i kompetencije osoblja koje su neophodne za visoko kvalitetno savetovanje o dojenju. Kako objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja, bebe treba odmah staviti u položaj kontakta kože na kožu, kako bi se omogućilo dojenje u toku prvog sata života, a najbolje bi bilo kada bi se isključivo dojenje praktikovalo prvih šest meseci i nastavilo do dve godine starosti ili duže.

- Nedavne procene pokazuju da samo 46 odsto beba počinje sa dojenjem u prvom satu života, dok je oko 44 odsto odojčadi mlađe od šest meseci isključivo dojeno. Stopa nastavljanja dojenja u uzrastu od dve godine je oko 45 odsto - kaže dr Kosić Bibić.

Po njenim rečima, samo polovina zemalja je tokom prošle godine uključila savetovanje o ishrani odojčadi i male dece u najmanje tri četvrtine svojih ustanova primarne zdravstvene zaštite. Dve trećine zemalja je imalo programe u zajednici, koji su uključivali savetovanje u najmanje tri četvrtine svojih regiona. S druge strane, savetovanje o dojenju koje pružaju obučene osobe doprinelo je smanjenju rizika od nepočinjanja dojenja u prvih sat vremena po rođenju za 42 odsto.

- Savetovanje o dojenju je razgovor tokom kojeg neko ko je prošao odgovarajuću obuku sluša i odgovara na razmišljanja i osećanja žene koja se odnose na dojenje, poštujući njenu ličnu situaciju i želje. Savetovanje o dojenju treba da pruži edukaciju, otkloni strahove i sumnje, obezbedi stručnu praktičnu pomoć i rešavanje problema, kao i smernice u periodu trudnoće, tokom rođenja deteta i u postporođajnom periodu tokom prve dve godine života deteta. Potrebno je da ovakvo savetovanje bude pristupačno, dostupno i obezbeđeno svim majkama koje doje, čak i u vanrednim situacijama i u humanitarnim krizama - poručuje dr Kosić Bibić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 1521
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

nada kosić bibić

centar za promociju zdravlja

dojenje

nedelja dojenja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.