Komentara: 13
Pregleda: 2718

Neočekivani novčani problemi u gradnji pozorišta

13.05.2010. u 21:31h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Druga faza radova na rekonstrukciji Narodnog pozori&scaron;ta u Subotici trebalo bi da bude zavr&scaron;ena do sredine jula. Kao i kod mnogih projekata, verovatno ne samo subotičkih, i ovde je naglasak na reči &bdquo;trebalo bi", kojom najče&scaron;će nadležni opisuju tok tih radova.</p>
Neočekivani novčani problemi u gradnji pozorišta

Rekonstrukciju subotičkog pozorišta, međutim, prati i veći stepen neizvesnosti, jer prema prvobitnim procenama, na nju treba utrošiti oko 30 miliona evra. Ovih dana je i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić u izjavi za lokalnu „Yu eko TV" priznao da nam možda i nije trebalo da imamo najskuplju zgradu pozorišta u zemlji, mada nije pomenuo da je njegova stranka DS, kada se o tome odlučivalo, upravo podržala u toj ideji tada vladajući SVM. No, gradonačelnik navodi i to da se sada nema kud i da se pozorište mora dovršiti, ali da se vode razgovori s projektantima da se cena ipak smanji, makar za pet miliona.

Pre početka rekonstrukcije predstavnici države, pokrajine i grada potpisali su sporazum o finansiranju po kojem se troškovi rekonstrukcije preuzimaju u odnosu 45:45:10. U praksi, i Pokrajina i Republika su samo tu obavezu ispunjavale „kad je bilo novca", dok je Subotica svoj deo redovno uplaćivala. Iz republičke vlade je nagovešteno da bi ona „mogla finansijski pomoći da se zgrada dovrši".

Kada će to biti, za sada sigurno niko ne može reći, pa čak ni gradonačelnik, koji je obećao da će se potruditi da se za njegova mandata - to znači još dve godine vremena - završi većina lokalnih projekata koji godinama tapkaju u mestu, ali za pozorište nije mogao biti siguran.

U ovoj drugoj fazi radi se na natkrivanju objekta, betoniranju i podbetoniranju podruma u starom delu teatra. Treća faza treba da počne krajem leta, i za nju je neophodno obezbediti 650 miliona dinara, a obuhvatiće potpunu restauracija i završetak zaštićenog dela zgrade pozorište.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 2718
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.