Komentara: 14
Pregleda: 7626

Nekoliko hiljada mađarskih policajaca na granici sa Srbijom

19.08.2015. u 01:33h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Mađarska vlada odlučila je da angažuje nekoliko hiljada policajaca duž granice Mađarske sa Srbijom na kontroli migracije, najavio je danas šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar, a prenosi Tanjug. Na konferenciji za novinare, na marginama sednice vlade, Lazar je rekao da će jedinice graničara biti uspostavljene unutar policijskih snaga.
Nekoliko hiljada mađarskih policajaca na granici sa Srbijom

Šef kabineta mađarskog premijera je raspoređivanje dodatnih graničara ocenio kao neophodno zbog, kako je naveo, izuzetno agresivnog i odlučnog ponašanja onih koji u Mađarsku pokušavaju ilegalno da uđu.

"Nekoliko hiljada policajaca biće raspoređeno na granici sa Srbijom, čiji zadatak će biti da brane ovaj deo granice", istakao je Lazar.

Mađarskoj je cilj da do novembra završi ogradu visoku 3,5 metara duž 177 kilometara duge granice sa Srbijom, a ovaj projekat kritikovali su Beograd i Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice, naveo je Rojters. U Mađarskoj je do avgusta registrovano 100.000 izbeglica, u poređenju sa 43.000 tokom cele 2014.

Lazar je saopštio i da je mađarska vlada tražila od poslaničkih grupa vladajuće koalicije Fidesa i Demohrišćanske partije da pokrenu postupak za zakazivanje vanredne sednicu parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o amandmanu krivičnog zakona koji se tiče ilegalne migracije, prenela je MTI. Prema izmenama zakona, ilegalan prelazak granice ili oštećenje ograde, kažnjavalo bi se do četiri godine zatvora. Lazar je naveo da će vlada predložiti i drastičnije kazne za trgovinu ljudima.

Šef poslaničke grupe Fidesa Antal Rogan rekao je da bi između 200.000 i 300.000 ljudi ove godine moglo da pokuša da stigne do zapadne Evrope preko Mađarske. Mađarski premijer Viktor Orban, branio je mere svoje vlade, dovodeći u vezu migraciju za terorizmom, većom stopom kriminala i nezaposlenošću, dodajući da Mađarska mora sama da deluje pošto Evropska unija kao celina ne nudi rešenje.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 7626

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.