Komentara: 0
Pregleda: 1508

Negativni trend zapošljavanja

07.04.2010. u 22:37h
Izvor: RTV Yueco
<p>U prvom kvartalu 2010. godine u filijali NSZZ Subotica evidentirano je 17.100 nezaposlenih lica na teritoriji Severnobačkog okruga, od čega su njih 11.071 u Subotici.</p>
Negativni trend zapošljavanja

Najveći broj nezaposlenih prema stručnoj spremi su osobe sa završenim trećim i četvrtim stepenom, dok su prema starosnoj strukturi najviše nezaposlenih oni do 30 godina starosti.

Prema podacima NSZZ negativni trend nezaposlenih lica se nastavlja. U decembru 2009. godine ukupan broj nezaposlenih i novoprijavljenih u filijali Subotica NSZZ bio je 16.076 nezaposlenih lica, dok je novoprijavljanih bilo 993.

Tri meseca kasnije, u istoj filijali broj nezaposlenih porastao je na 17.100 lica, dok se broj novoprijavljanih popeo na 1.286, stim da broj novoprijavljanih lica ne obuhvata samo lica koja su usled prestanka radnog odnosa prijavila na evidenciju, nego i ona lica koja su se prijavila iz drugih razloga, kao što je npr. prestanak školovanja.

Broj podnetih zahteva na novčanu naknadu je takođe u porastu i za prva tri meseca on iznosi 889, pri čemu je najveći broj zahteva podnešen po osnovu viška zaposlenih čak 489. Šesnaestog aprila subotička filijala NSZZ organizuje sajam zapošljavanja. Pripreme za sajam su počele, a one podrzumevaju animiranje poslodavaca i pripremu nezaposlenih lica.

Tokom prošle godine subotička filijala organizovala je 3 sajma zapošljavanja uz učešće preko 80 poslodavaca, dok je 401 lice na toj manifestaciji našlo posao. Ovakvi sajmovi predstavljaju jednu od najznačajnjih mera aktivne politike zapošljavanja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1508
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.