• Pregleda: 10996

Nedelja rokada i promena u Subotici

Posle novembarske Skupštine Grada na kojoj su izabrani novi gradonačelnik Jene Maglai i predsednik Skupštine Dr Radmilo Todosijević, prva nedelja decembra je u znaku promena i na nižim, operativnim nivoima vlasti.
Nedelja rokada i promena u Subotici

Promene su načinjene na vrhu sekretarijata koji ima najširi zahvat nadležnosti kao i u sekretarijatu koji je vezan za poslove inspekcije i nadzora i neposredne predstavke građana.

Krenulo je promenama u neposrednom okruženju gradonačelnika na političkom nivou vlasti koji se dizajnira na osnovu koalicionog odnosno stranačkog pogađanja, cenjkanja i uslovljavanja .

Prvo "deljenje"

Zaključkom gradonačelnika sa 21. novembrom je prestao mandat pomoćnika Gradonačelnika Grada Subotica: Nemanji Komazecu, Ljubenu Hristovu, Oliviji Urban, dr Gaboru Mesarošu i Snežani Šijan.

Subotica je nakon sprovođenja odluke, nekako, funkcionisala 11 dana bez ekipe pomoćnika, a u utorak, 3. novembra koalicioni dogovor je pretočen u nova imenovanja pa su za pomoćnike imenovani : Ljuben Hristov, menadžer za oblast male privrede, Marija Kern Šolja dipl. ekonomista za oblast komunalne delatnosti, Siniša Babičković , dipl. ekonomista za oblast međunarodne saradnje i regionalnog razvoja i Oto Buš dipl. ekonomista za oblast informisanja.

Gradonačelnik formalno može imati pet pomoćnika, a postavljenja i razrešenja nisu ograničena vremenom.

"Druga linija fronta"

Usledile su promene na operativnom nivou preraspoređivanjem rukovodećih kadrova u sekretarijatima, a 3. decembra rukovodilac Zoran Prćić, čelni čovek Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove je raspoređen na poslove samostalnog komunalnog inspektora.

Na poslove Sekretara sekretarijata za inspekcijsko nadzorne poslove, raspoređen Lajoš Kampel, dosadašnji Načelnik komunalne policije.

Na radno mesto Šefa službe za inspekcijsko - nadzorne poslove, raspoređena je Vesna Hajnal, dosadašnji Samostalni komunalni inspektor, a na radno mesto načelnika komunalne policije, raspoređen je Srđan Samardžić, koji je bio na radnom mestu Šef službe za inspekcijsko nadzorne poslove.

Oglas za zapošljavanje

Mr Suzana Dulić dosadašnji sekretar Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoprivredu, komunalne poslove i zaštitu životne sredine koji je po realnom zahvatu najširi i sa najsloženijom strukturom, raspoređena je na radno mesto Samostalnog inspektora za zaštitu životne sredine - potvrdila je za Subotičke novine Marija Ušumović Davčik, načelnik Gradske uprave.

U Gradskoj kući je ocenjeno da za izbor budućeg sekretara koji će rukovoditi veoma složenim sekretarijatom treba raspisati oglas da bi se na taj način došlo do najracionalnijeg kadrovskog rešenja i kako je Subotičkim novinama saopšteno u Gradskoj upravi tekst oglasa je upućen Nacionalnoj službi za zapošljavanje radi objavljivanja.

Rukovođenje sekretarijatom je preuzela Nada Bojanić, sa statusom zamenika jer i ranije je bila izvršilac za ekonomske poslove - zamenik sekraetara.

Sekretar sekretarijata za društvene delatnosti Franjo Horvat je 5. decembra raspoređen na radno mesto zamenika sekretara, a Gradska uprava je i za to čelno radno mesto raspisala oglas.

"Druga i treća liniji fronta"

Na takozvanoj "drugoj i trećoj liniji fronta" promene načinjene u lokalnoj "komunalnoj vertikali" koja je jedna od najosetljivijih tačaka dodira vlasti i građana stigle su i do partera pa je rukovođenje kontak centrom čiji je posao da prima pozive građana, iz ruku Danila Čabrića prezela Marija Bojnicki Milanković rukovodilac Odseka za opštu upravu.

Izvor: Subotičke novine / Autor: Ljubiša Stepanović

povezane teme

66
rex Odgovori
Niski start za fotelje, sva sredstva su dozvoljena. Ucene, kombinacije, ustupci, lojalnost, izdaja sve na tanjiru. Samo se opet bojim da amaterski politicki preletaci koji su na prošlim izborima pokupili kajmak sa jedva predjenim cenzusom u ovom trgovanju opet ne zajasu fotelje i divnih 100.000 din mesečno. Nikad više na izbore po ovom zakonu to je sigurno
Ferenc Odgovori
Ove Maglajieve "svinjarije" ce skupo kostati VMS na sledecim izborima,neka malo ode u narod i cuce samo gundjanje,mahom su svi ogorceni,Subotica nikada nije imala losiju i smesniju vlast
albatros Odgovori
Pa ovo su manje-više sve kadrovi SVM-a,jeli to po koalicionom sporazumu,ili su drugi namireni na neki ''drugi''način,nama građanima nevidljivim?Gospodo NAPREDNJACI ,jeste li se za to borili,trčali,radili?????
Mihalj Odgovori
Lepo je Maglai objasnio kakva zora je svanula...

Na koji način ovi njegovi koalicioni partneri objašnjavaju sve ovo svojim članovima? Ne mogu da objasne sebi, a tek što ne mogu drugima...
Jedva čekam rezultate, a voleo bih da neko napravi i istraživanje javnog mnjenja na ovu temu, da gospodin Pastor shvati kakvu grešku je dozvolio sebi. Ispada da je Jožef Kasa bio mnogo mudriji od njega.
Ko se buni? Odgovori
Nisu mi jasni komentatori koji se "brinu" za naprednjake ili za neke druge stranke ... a ne brinu se za struku i rad.
Najnormalnije je da se prvo smene pijanice i neradnici koji ne znaju ni opis svog posla , niti su jedan dan u Gradskoj upravi radili išta osim šetnje hodnicima.. a počelo je.
Bravo za početak!
cik pogodi Odgovori
.... a de će biti Ivankovićka raspoređena ?
Tomica Odgovori
Da li su ovo promene koje je su nam najavljivane??
Pa ovde je 90% starih foteljaša. Ljuben, Vjekoslav, Blaško Stantić, Šolja...

Subotica nije za ovo glasala!

http://www.facebook.com/subotica.nije.za.ovo.glasala
Ako ćemo iskreno... Odgovori
G-din gradonačelnik uveo metlu, pa čisti li čisti...Samo jedno zaboravlja, kada se ranije menjala vlast oni koji su dolazili nisu dirali one koji su u Gradskoj kući zaposleni. Postavljena i izabrana lica su samim svojim postavljenjem svesni(a) da ih neki novi lako mogu smeniti. Radna mesta sekretara u Gradskoj upravi se popunjavaju na konkursu i to je tako bilo i do sada, on nije izmislio toplu vodu. Pravno je nasilje da se oni sada ''raspoređuju'' na radna mesta koja su za dve ili tri lestvice ispod mesta na koje su primljeni preko konkursa. Javna je tajna da je g-din Kampel (novi sekretar u inspekciji) blizak SVM-u do sada bio načelnik komunalne inspekcije- koja je imala katastrofalne rezultate od svog osnivanja. To je taj kadar koji će stručno da vodi Sekretarijat???A mesto Sekretara sekretarijata za komunalne poslove već je viđeno za gospodina Kerekeš Lasla, tako da nisu ni morali raspisivati konkurs. Atmosfera u Gradskoj upravi je puna zla, zastrašivanja, ucena, podmetanja, po kuloarima se šapuće samo na mađarskom, a posebna je poslastica slatko se ispričati na mađarskom pred ljudima koji taj jezik ne govore. Sviće nova mađarska zora nema šta!
medicinar Odgovori
Kako ste lepo Mitrovog rodjaka postavili...cccc
radmilo voli sebe... Odgovori
@albatros Postavi to pitanje Radmilu i Mitru, pa vidi gde se smestio Mitrov rodjak?!
teslino Odgovori
Pa ovde niko ne gine osim građana Subotice,pa svi su raspoređeni na druga radna mesta a umesto njih primiće svoje sa berze.Nove izbore i to imenom i prezimenom,pobedio bi Đula Laslo pa rasterau svu ovu bandu iz gradske kuće i javnih preduzeća!
SveopstiParadoks Odgovori
Sto bi u narodu rekli... Vreme u Subotici veoma Maglovito, vidljivost buducnosti prezivljavanja naroda smanjena na minimum. Do sada je bilo od danas do sutra, a sada iz casa u cas.
Medjutim, meteorolozi napominju da ni jedna Magla nije vecno trajala, molimo vas da budete pez panike dok prolazi nas grad. :)
Vesko Odgovori
Desila se jogurt revolucija u Gradskoj kuci,sa nekim starim i novim igracima.Zato se tako brzo
smenjuju i postavljaju novi kadrovi.Barem nece te morati mitingovati u N.Sadu.Vi ste vase ovde
pokazali sta znate.Kako ste dosli,tako ce te i otici,ili ce te se razici,sto je jos verovatnije.
Always Ultra Odgovori
To nisu nikakve promene. To je u vecini sjasi kurta da uzjasi murta ili rotacija isluzenih i kompromitovanih kadrova. Da je vlasti stalo do promena - prvo bi smenili ovu Davcik (ja stvarno ne znam koja je uloga te vecite zene na toj funkciji obzirom da se u gradu ne vidi nikakvo njeno "upravljanje"). Drugo - trebalo je uhlebiti Kern Solju - obzirom kako je bila nesposobna na funkciji predsednice Skupstine ja joj ne bih dao bilo kakvo zaduzenje.
Dalje - ovo za Suzanu Dulic - to je takav cinizam...sa jedne funkcije otisla na isto takvu funkciju sa drugim imenom (i tu da je do promena - otisla bi u penziju).
Slusao sam RadmilaT na Radio SU - pola ga nisam razumeo (bukvalno), a ono sto sam razumeo mi je zvucalo na fazon "brigo moja predji na drugoga!"...
Ceka nas teska zima i dodatno srozavanje (ako se po jutru dan poznaje)...
suboticanka Odgovori
Svi navedeni su dugo niz godina na svojim poslovima, rade profesionalno, zbog toga ja, kao i ogromna vecina smatramo da je konacno ucinjen pravi iskorak ka odlicnim kadrovskim resenjima. Gradonacelnice, samo tako nastavite, podrska velika.
Zvonce Odgovori
Krenula je da sviće madjarska zora! Jedva čekam da vidim ko će da se "prijavi" na konkurs za sekretare, pošto u Gradskoj kući nema dovoljno zaposlenih!!!
mali Odgovori
koliko sam razumeo zaposljava sme jos NOVIH RADNIKA koje cemo mi placati
Always Ultra Odgovori
suboticanka

Kako mozete reci tako nesto (da su odlicni)?? Pa jesmo Vi ili ja krivi za stanje u kojem se grad nalazi ?? Jesu oni do sada upravljali Segedom mozda , a ne Suboticom ???
Sion Odgovori
Nista novo, isti ljudi, druge pozicije, n zalost ne vidim neku prespektivu vise u Subotici.
Bolje da novi gradonacelnik raspise redovne konkurse za te pozicije, da pravi ljudi sede na tim mestima koji bi zaista pomogli gradu koji gubi sluku realnosti.
Ne zaposlenost mladih u Subotici preko 50%, privrede gotovo nema, stalo se sa stranim izvesticijama, poskupljena nas cekaju na cosku, gradjani su u velikim problemima, a vremena nema mnogo, nasa mse da ce gradonacelnik uspeti nesto da barem uradi za grad, ovih par godina u nazad grad je uspeo dovesti samo par stranih investitira sto nije dovoljno, cak vise je mizarno i za podsmeh.
Nisa mpasimista ili slicno, ja zelim da vidim samo rezultate, a njih gotovo nema ili su nikakvi.
Jedno zalim nasu omladinu, njih ceka pakao i mucno prezivljavanje, gde ce oni samo bog zna.
Mis Odgovori
Cini mi se da ce mo imati jos vise [*...*] na nasoj grbaci.
earthworker Odgovori
"Krenulo je promenama u neposrednom okruženju gradonačelnika na političkom nivou vlasti koji se dizajnira na osnovu koalicionog odnosno stranačkog pogađanja, cenjkanja i uslovljavanja."

pogadjanje? cenkanje? uslovljavanje? ... pa presmesno je!!! :D
Vesko Odgovori
Ko ce biti nosilac tima u borbi protiv korupcije i malverzacija u ovom gradu?Mozda zamenik
gradonacelnika,s obzirom na njegovo bogato iskustvo.
albatros Odgovori
@radmilo voli sebe
Joj žuti koliko ste providni sa svojim podlim komentarima,tj.u svojoj pakosti!Ja dotičnog gospodina Pr.dr.Todosijevića ne poznajem niti sam ikada sa njim imao ikakvih dodirnih tačaka,ali sam siguran u jedno da je itekako stalo istom gospodinu da što više eksponira svoje koleginice i kolege studente,u protivnom sve drugo bi bilo nezamoslivo tj.sramota za istog!
Ana Odgovori
Svi bivsi imenovani za sadasnje.U cemu je sustinska promena.
Vesko Odgovori
Branio sam g-đu Solju kada je polivena vodom od strane odbornika Lasla Đule,međutim sada
vidim da bi neke trebalo smrkom ispolivati,da bi im videli pravo lice,jer su mnogi namazani
i nasminkani, ne samo dame.
Cak Odgovori
Smenio grdonacelnik jedinog pomocnika koji je radio, ne samo radio vec i jedini podneo izvestaj o svom radu za poslednjih sest meseci. Dr.Gabor Mesaros, jedini dr. medju pomocnicima ali nije podoban...

Strasno...
Vesko Odgovori
Nisam mislio da ce nam Naprednjaci doneti novu mađarsku zoru.Jesu nama a i njima,neka uzivaju
kao i mi sa njima kad moramo,nadam se samo do sledecih izbora.
komsija Odgovori
Pre ili kasnije ce se stisnuti dve pesnice,OTPOR 2 ce se organizovati!!!Gusta ce se magla spustiti u nasoj varijanti!Srbi,Hrvati,Madjari,Bunjevci i svi koji su jos ostali malo normalni ce izici na ulice i oterati sve ove zelene,zute,plave,sarene....Shvatice jednom LJUDI da nas par stotina ......svih boja za...... godinama i da je vreme da ih oteramo u ...tamo!!Policija skoro jadna,pravosudje jos gore,ovi menjaju mesta u vlasti kao u decijoj igri..Uhapsili 2{dva}dilera droge i capili 400 kg cokolade,osudjenih 0,banda u Varosi promenila p... za paradicku a mi cutimo!!!!Pa LJUDI ako je svanuo oktobar neka svane i januar!!!Izidjimo na trg,sacekajmo nesto novo,obidjimo mijane gde oni trose nase pare i izbatinajmo one koje nadjemo a ostali,ako su pametni ima da zbrisu sami!!Neka im pare koje ponesu u dzepu ali vise ne dajmo!Ima ovde mladih i pametnih ljudi jos uvek koji bi znali da vode ovaj grad,dajmo im sansu!!!
Pero Lozac Odgovori
@albatros

Tebe verovatno inponuje titula Pr.Dr. cim tako branis Teodosijevica ili je to bezgranicna napredna lojalnost? Sam si rekao da doticnu personu ne poznajes niti si imao nekakve kontakte sa njim. Prije nego pocnes nekoga da branis raspitaj se o njemu...Mozda najbolje od njegovih bivsih studenata kojima je svanulo kad je otisao u penziju. A on kao siroti penzioner sada prima i platu predsjednika graske skupstine...a to je neka sica....Daj molim te...vodi brigu o problemima u Loznici ili gde god da si, smesan si sa svojim nepoznavanjem lokalne politicke scene...
radmilo voli sebe... Odgovori
@albatros Sedis u kaficu i kuckas poruke! Radmila vrlo dobro znas i svakodnevno si sa njim u kontaktu, a on je samo svoje licne ambicije zadovoljio(komplekse) i nikada nije niti ce misliti na nekog mladjeg! Sve vas je prodao!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.