• Pregleda: 5233

Nebojša Daraboš, član gradskog veća za privredu: Nedostaje znanja i odgovornosti - za iskorak

U intervjuu za Subotičke novine na temu ekonomskog razvoja u Subotici govorio je Nebojša Daraboš, član Gradskog veća za privredu. U fokusu tog razvoja je preduzeće Privredno tehnološki parkovi, Biznis inkubator koji pomaže privrednicima, Slobodna zona, koja nije javno preduzeće, ali je osnovana od strane Grada, Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, koja bi trebalo da bude srž ekonomskog razvoja u Subotici. Kako? Kroz strateške planove, a nemamo ih zbog nedovoljne odgovornosti a i često i nedovoljnog znanja.
Nebojša Daraboš, član gradskog veća za privredu: Nedostaje znanja i odgovornosti - za iskorak

Posle manje od godinu dana na funkciji u Gradskom veću za resor privrede, Nebojša Daraboš ocenjuje, da je uprkos činjenici da je budžet već bio usvojen u martu, kada je došao na fukciju, kao i da je u prethodnom periodu morao da se bavi mnogim segmentima koji čine privredu, a koje nije jednostavno ni definisati u uslovima ekonomske krize i potrebe da sprovodi već donet program, urađeno dosta sistemskih stvari, pre svega ponovno pokretanje Fonda za privredu, koji će omogućiti preduzetnicima da steknu nova znanja i da pokrenu poslove.

Kakav je privredna strategija Grada za koju se zalažete sa funkcije na kojoj vodite resor privrede?

- Pored saradnje sa privrednicima i investitorima koji već ulažu u Suboticu, lokalna samouprava mora paralelno da radi na konceptu privredne i globalne strategije grada. Pored te strategije lokalnog i održivog razvoja, važno je doneti i usvojiti veliki broj planova, za konkretne, ali realne oblasti, da struka dobije šansu. Nerealni planovi uglavnom i ne bivaju realizovani, jer ih se niko i ne pridržava, a novac koji grad ili neko drugi obezbeđuje, na taj način odlazi, a rezultata nema. Ove godine, kako je već i najavljeno planom, sve što se bude izdvajalo iz budžeta, mora se znati gde je utrošeno, kako se troši i šta očekujemo od toga. Odgovornost je po meni ključna reč u svim aspektima planiranja i sprovođenja planova.

Čime ste se najviše bavili tokom perioda od kada ste deo tima Gradskog veća?

- Kako komunicirati sa privrednicima, a da to donese i rezultate, bila je ključna postavka moje procene, kako da u timu uradim što više. Ono što je već bilo dobro je to da je gradska uprava i Kancelarija za lokalni razvoj zaista imala dobar projektni tim, a dosta smo projekata iz te međugranične saradnje i evropskih, pokrajinskih i republičkih fondova, odnosno novca obezbedili da dođe u grad. Međutim, smatram da još uvek nedostaje i da bi trebalo da se uredi ove godine, reorganizacija u radu Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, gde su u fokusu kontakti sa privredom koja radi, proizvodi, a ne samo na investicije iz Industrijske zone, sa čime najčešće povezuju ovaj resor.  Ocenio sam da je moj zadatak i da se treba baviti i malim i srednjim preduzećima, od prehrambene do metalne i hemijske industrije a i turističke privrede.  U toj oblasti sam i stekao značajno iskustvo, a sada bi trebalo tu uspostaviti drugačiju organizaciju, u sekretarijatu za privredu prevashodno, što je u mojoj nadležnosti.  Cilj je da pomognemo privrednicima i kao lokalna smaouprava, koliko je moguće olakšamo im uslove poslovanja.

Ima li primera u Subotici da je lokalna samouprava pomogla spašavanju nekih preduzeća od propasti ili bankrota?

- Većina preduzeća u Subotici i SBO je privatizovana, ali se dosta privatizacija pokazalo neuspešnima.  Otežavajuća okolnost za lokalnu samoupravu i ovaj resor je što u mnogim situacijama ne možemo da pomognemo, što je dosta perjanica naše prerađivačke i prehrambene industrije kupljeno, a ne rade dobro.  Uglavnom je za to odgovoran menadžment preduzeća, koji bi trebalo da postavi realne biznis planove, da bi i gradska uprava mogla da pomogne dodatno. Primer "Bratstva" je drugačiji, jer se izvukao iz procesa loše privatizacije tako što je došao kapital iz inostranstva i "Tatravagonka" je rešila problem proizvodnje i radnika.  To jeste problem za društvo i grad, ali moramo biti realni oko ingerencija lokalne samouprave.  Održana je i debata na tu temu u Gradskoj kući, a razgovarao sam sa gradonačelnikom o tome da ćemo morati u okviru mogućnosti da pokažemo više interesovanja za te privredne subjekte, jer imamo i mogućnost komunikacije sa republičkim vlastima i organima, pa bi morali u budućnosti da se okrenemo privredi i na taj način. Loše privatizacije su najviše uništile privredu, što je činjenica, a sada nas pitaju kako da posle toga imate dosta uspešnih investicija u gradu. Ne bih se složio ni sa jednom, niti drugom ocenom, jer je Subotica tada delila sudbinu Srbije i tako se suočila sa posledicama uništavanja privrede. Privrednik mora pre svega da brine o kapitalu i likvidnosti preduzeća, jer pozivanje na krizu iz 2008. godine od koje se još čitava evro zona nije oporavila, ne pomaže oporavku. Dakle, potencirao bih odgovornost samih privrednih subjekata, jer danas svi žele na strano tržište, a ono je mnogo zatvorenije nego ranijih godina.

Kakvi su realno danas kapciteti privrede, još uvek se nagrađuju mnoge firme za rezultate i liderstvo u regionu?

- Osim preduzeća u Industrijskoj zoni, koja imaju odlične rezultate, to su uglavnom strane kompanije koje posluju u Subotici, a neke su smeštene i izvan Slobodne zone. Ima 6000 registrovanih preduzetnika u Subotici, ali teško je tu reći ko realno posluje, a koje je samo registrovano.  Znamo da imamo oko 230 subjekata sa kojima komuniciramo, prema podacima APR-a, za koje znamo da aktivno rade u Subotici kao Doo ili privatna preduzeća.

Kakav privredni razvoj je moguće danas realizovati?

- Razvoj najviše zavisi od samog znanja preduzetnika ili menadžmenta u privredi kao i vlasnika, da bi mogli da sprovedu te evropske standarde razvoja, koji moraju biti dugoročni ili kratkoročni.  Na razvoj pojedinih kompanija ne možemo sa pozicije lokalne samouprave da utičemo, ali možemo da odredimo u kojem pravcu grad mora da se razvija.  Vodim računa o privrednom razvoju grada tako da pokušavam stalno da utičem i na javno- privredno partnerstvo, a takve prakse u Subotici još nema, iako imamo zahteve nekih investitora za takvom saradnjom.  Privrednik mora da potvrdi interes za takvo partnerstvo, a razgovarao sam i sa nekoliko preduzetnika koji bi želeli takvu vrstu partnerstva u gradu. Reorganizaciju LER-a vršimo tako što nameravam da delegiram određene ideje kroz sekretarijat grada Subotice, da ih sprovedemo kroz sektore timski ali i ličnom odgovornošću.  U fokusu tog razvoja je preduzeće Privredno tehnološki parkovi, Biznis inkubator koji pomaže privrednicima, Slobodna zona, koja nije javno peduzeće, ali je osnovana od strane grada, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, koja bi trebalo da bude srž ekonomskog razvoja u Subotici. Kako? Kroz strateške planove, a nemamo ih zbog nedovoljne odgovornosti a i često i nedovoljnog znanja.

Koliko je planirano budžetskih sredstava, obzirom da je restriktivan budžet, za planski okvir privrede?

- Budžetska sredstva su predviđena i preko Fonda za poljoprivredu, preko preduzeća koja će raditi određene poslove, a i preko Fonda za privredu koji je reaktiviran ove godine. Lično nisam zadovoljan visinom izdvojenih sredstava, izdvojeno je koliko i prethodne godine, bez obzira na restriktivan budžet, ali računamo i na sredstva Fonda za privredu kojih nije bilo prethodnih godina. Insistirao sam na pokretanju tog Fonda, kako bismo uspeli podržati bar neke privredne aktivnosti i pokazati dobru volju za tu saradnju. Novca nikad nije dovoljno u privredi, ali Fond je prvi korak naše konkretne saradnje sa privrednicima.

Da li je trebalo više izdvojiti iz budžeta za programe organske proizvodnje u Subotici i okrugu i sa kojim ciljem?

- Da, to je bilo moje zalaganje prilikom planiranja budžeta, ali sa ciljem da se na pravi način pomogne i privredi. Zalažući se za Akcioni plan za organsku proizvodnju, isticao sam da pored dobre volje da se podrže planovi, potrebno je i konkretno da lokalna samouprava finansijski podrži te planove, jer poljoprivredni proizvođači očekuju subvencije i pare.  Ono što vremenom mora da se uredi i u našoj lokalnoj samoupravi, je da se ne „gura pod tepih” sve što je nedovoljno poznato. Ono što ne poznajemo, mi jednostavno ne diramo, preskačemo.  Kada se priča o organskoj proizvodnji, relativno malo se zna koliko može da se ostvari rezultata i zarada u toj oblasti, uprkos činjenici da su u organskoj poljoprivredi veći troškovi, nego u klasičnoj.  Međutim, zarada se multiplikuje toliko, da značajno prevazilazui troškove. Potražnja organskih proizvoda na tržištu EU je mnogo veća, pa tu naši organski proizvodi mnogo lakše mogu da se plasiraju, ravnopravno sa istom proizvodnjom iz zemalja Evropske unije. Smatram stoga, da Subotica još nije potpuno prepoznala sebe u tim planovima, da je te i neke druge planove u oblastima u kojima smo jaki, potrebno „otvoriti” i pripremiti već u 2015. godini. Jer, mi smo grad koji je nekad imao veoma razvijenu industriju, a realno nemamo ovde nikakve rudnike, nego zemlju, pooljoprivredu i prerađivačku industriju. To je osnova svega, i činjenica da ne koristimo dovoljno resurse koje imamo, a sa druge strane važno je da pomognemo tim preduzetnicima ne samo novcem, nego oko transfera znanja, organizacije klastera, da dođu do većeg tržišta. Oni sami to ne mogu, a moj stav je da greše oni koji tvrde, da lokalna samouprava ne bi trebalo da se meša u tržište. Na ovom stepenu znanja, to nije realno, moramo kao grad i Uprava da posredujemo u tome, jer imamo veći pristup i fondovima i stručnjacima. Pored novca, nedostaje nam i znanje i odgovornost za takve korake u ovoj godini.

Uspeh na velikim privrednim investicijama
Nebojša Daraboš, diplomirani menadžer je stekao veliko privredno iskustvo kao direktor Elitte Palića, direktor hotela na Kopaoniku koji je deo grupacije MK grupe, gde je kao menadžer direktno bio zadužen za renoviranje hotela Grand.  Posle uspešnog angažmana vratio se u Suboticu zbog porodice, na mesto direktora Turističke organizacije, gde je bio godinu i po dana, a zatim po pozivu najvećeg hotelskog lanca u svetu "Holidej In" u Srbiji, koji posluje u okviru "Interkontinental hotels grupe", po pozivu koji se ne odbija, radio je dve godine, a zatim je imenovan na mesto člana Gradskog veća za privredu

Izvor: Subotičke novine

povezane teme

32
Palicanin Odgovori
zasto ne napisete daje takvom strucnjaku propala privatna firma pa je trazio uhlebljenje u stranci a i fakultet nije imao dok je radio u Ellite Palic odakle je najuren zbog gubitaka i onda su drugi dosli da firma ne propadne cela eee Subotice
ffilozoff Odgovori
Jednostavno PITANJE-STA ste gosp. Darabos uradili za GRAD SUBOTICU??? KONKRETNO,narodski recite!!! Vidim da je postala moda da jedan,po jedan od clanova gradske vlade sumira svoj NERAD u toku prve godine NERADA!!! Ko je sledeci???
blabla Odgovori
sve sto ovaj govori je uradio DS.kako ih nije sramota??
scofield1986 Odgovori
Tek sad vidim da imamo nekoga zaduženog i za privredu
u lazi su kratke noge Odgovori
[*...*]
Ovde reklamirani lik nije nikakav diplomirani manager već je turistički vodič sa završenom Višom turističkom školom u Novome Sadu !
Da je manager kakvim se reklamira onda bi već odavno pre više godina pokrenuo svoj privatni biznis i ukoliko je zaista sposoban napravio bi brend koji bi bio prepoznatljiv ne samo u gradu nego i šire i time dokazao šta ume i zna a ovako da se pravi pametan sa društvenim parama i nije neki dokaz da je preduzimljiv manager kada mu društvena zajednica obezbeđuje pare koje on samo preraspoređuje tako da je njegov izbor za osobu zaduženu za razvoj privrede grada katastrofa i nemože se na drugi način protumačiti osim da je odluka donešena uzimajući u obzir da je zemo sa Gojkom tako da će privredu grada ovaj turistički vodič odvesti u sunovrat ! Zbogom strani investitori ( osim možda onih iz republike srpske, ako ih ima, a naćiće se jer će im obezbediti državne donacije da dođu vamo .... )
Vesko Odgovori
Najbolje pitanje, da li je lokalna samouprava pomogla u spasavnju nekih preduzeca od propasti
ili bankrotstva? Ne da je pomogla vec odmogla, i to jos kada su bili malo jaci strucnjaci, poput
zam gradonacelnika, gospodina Pastora i famoznog bivseg radonacelnika, koji su zaista bili jaki
privredni strucnjaci, a najvise za svoj džep. A i sa ovim sadasnjim mozemo ubiti uginulog kera.
luka Odgovori
nedostaje znanja i odgovornosti i zato si ti tamo gde jesi. Križni put konobara od g17 do sns-a pa na funkciju. E Subotice moja.............
Always Ultra Odgovori
Neki dan sam u Gradskoj kuci po kancelarijama video ljude sa srednjom skolom i upitnom ne inteligencijom nego samim IQ-om kako sede na odgovorinim radnim mestima. A za mene nema nikakvog posla i socijalna pomoc mi je pod znakom pitanja !
diplomirana bez posla Odgovori
volela bi da znam dali je gospodin zaista vodic ili je sa tim fakuktetom sto pise i koliko je investitora doveo da stvori posao i zasto nesto ne uradi ili samo prica.
peki@hotmail.com Odgovori
Druze Š[*...*], prestanite da trolujete po subotičkim vestima, neće vas oprati ovakvi komentari. Ne vredi.
drp trejd Odgovori
Nema gradanima srbije bolje sve dok je stranacki odpad u javnim preduzecima, a subotica sa espertima kao ludnica u razvoju
Milan024 Odgovori
C, c, c, sta ti dečko radiš ??????
Suboticanin Odgovori
Šta bi sa menadžmentom hotela Hilton, hotela na Zlatiboru u vlasništvu Darka šarića. Čovek bez znanja i sposobnosti, je član gradskog veća zadužen za privredu, član SNS-a. Političke stranke menja, kako mu koja ponudi direktorska mesta...
kume Odgovori
Stekao iskustvo u Elitte Palic? A sta je ta firma stekla za vreme njegovog dirigovanja?
radnik Odgovori
direktor Šušnjar je ipak uspeo da spasi firmu od propasti
Nebitno (Glodur) Odgovori
Kada čovek mnogo govori uglavnom želi da osnovnu stvar zabašuri da se ne primeti i da ne bode oči.

Dotični je toliko nadrobio samo zato ne bismo prepoznali da se još od 5.0oktobra 2000. godine zapravo sprovodi neoliberalna korporativna kolonizacija ekonomije i devastiranje države i celog društva. Srbiji je namenjeno da bude država u kojoj vlada robovlasnički sistem.

Pa, još krajem prošle godine Vlada Srbije je naručila i plaća propagandnu kampanju na američkoj CNN na kojoj se emituje spot "Investirajte u Srbiju, zemlju sa visokokvalitetnom i jeftinom radnom snagom".
Sandor Odgovori
Covek mi deluje korektno, gospodin a cula sam da se maksimalno trudi u privredi grada i da zeli privuci jos stranih investitora. Samo napred g-dine Darabos.
Bucko Odgovori
Interesantan mi je animozitet dezurnih komentatora na ovom sajtu prema svima koji dodju ma i na minut na vlast. Jednostavno, izgleda da ne prastate vlast. Nemam obicaj ovde da pisem nista, uglavnom citam stavove i sad sam odlucio da napisem koji redak, jer mi je situacija potpuno nenormalna. Pitam sve vas ovde koji ste pisali: Pa sta ako mu je propao privatni biznis? Ajmo obrnutom logikom. Mislite da bi Vojin Djordjevic dobro upravljao gradom? Ili da odemo dalje. Ajde Miskovica da dovedemo na vlast u Subotici. On je bogat i uspesan. Stavite sebe u njegovu poziciju. Nasledio je praznu kasu, postoji masa problema koje mora uglavom da resava trulim kompromisima. Da libste mogli bolje? Napisite nam kako bismo to mogli Suboticu da preporodimo. Ali bez mastanja. Realne stvari.
Pista Odgovori
Sa znanjem u turizmu i covek sirokog shvatanja, mislim da moze oziveti privredu, turizam ali i uspostaviti dobru saradnju sa stranim investitorima, sto ce doneti vise para gradu a ujedno i nova zaposljavanja.
OK Odgovori
OK, ovi neki što pišu ... verovatno imaju neki privatni "pik" na Daraboša, ali ...
Subotička privreda umire, ... to je tako, pa je tako. Ništa se u poslednjih godinu dana ne dešava, i duže. Traje ovaj proces tranzicije i bespuća mnogo, mnogo dugo.
Da su Slovenci (Terme Olimia) ili MK Resort (Miodrag Kostić) uložili svoj novac na PALIĆ, za izgradnju hotel spa wellness centara, da su 2-3 fabrike još otvorene, da je napravljen neki logistički centar za stručnjake Informacione tehnologije (tu je plata mnogo viša iznad proseka), lakše bi se disalo... Ovako, ..... ne predviđam svetlu budućnost.
earthworker Odgovori
@ Bucko:

"postoji masa problema koje mora uglavom da resava trulim kompromisima."

e pa tim recima si sve lepo objasnio!


@ OK
potpuno slazem sa svakim slovom.
Nebitno (Glodur) Odgovori
Treba iz sna probuditi uspavane demagogijom i razbiti im iluzije o "domaćim" stručnjacima koji će nam "pomoći".

Nebojša Daraboš je ništa drugo do čovek koji štiti strane interese i sprovodi zapadnu neoliberalizaciju ekonomije Srbije isključivo radi otimanja ekonomskih i prirodnih resursa.

Svaka država, a država su građani, ima dve mogućnosti:

- da se PRODA stranom vlasniku i da živi podjarmljeno i bedno po pravilima GAZDE
- da bude samosvojna i jaka zahvaljujući uspešnoj ekonomiji

Pogledajte npr. Mađarsku. MMF, Svetska banka i sve ostale zapadne agenture kritikuju Orbana zbog toga što je Mađarska odabrala put jake ekonomije i samostalnosti odbivši pomoć stranih "prijatelja". Uzgred, ti strani "prijatelji" Mađarske su i "prijatelji" Srbije. Te "prijatelje" nam sve "naše" vlade dovode još od 5. oktobra 2000. godine jer su ih oni i doveli na vlast. Cela vlada sa Vučićem na čelu bavi se propagandom i sprovođenjem planova Zapada.

- Noam Čomski: Deset strategija manipulacije ljudima
- Jozef Štiglic: MMF-ov put do prokletstva

Potražite ova dva teksta na netu. Sve će vam biti jasno!
J. Odgovori
Covek se trudi da privuce strane investitore, nije osoba koja se svakodnevno pojavljuje u medijima, a trebao bi i vise a onda se pronadje par iskompleksiranih ljudi da blate coveka bez ikakve osnove. Pruzimo coveku podrsku a rezultate cemo videti.
clan Odgovori
Odmah opozicija oplete po coveku a nisu i upoznati sa njegovim radom, kvalitetom, rezultatima. Idemo g-dine Darabos, glava gore, rad, rad, rad a rezultati ce doci.
mrmot Odgovori
kao što rekoh dosta puta, pravićemo žute od blata
tek smo zagazili u mulj, kraj se ne nazire
Marko Odgovori
kako se novo rukovodstvo DS angazovalo na kometare vidi se dasu se probudili.ne volim ih ali dobro je da ima opozicija ipak
fsb Odgovori
pravi čovek,na pravom mestu...
Krilo Odgovori
Napadaju coveka bez argumenata. Ostavite ga da radi, trudi se i rezultati rada ce se videti u skorije vreme.
susi Odgovori
Sjaši kurta da uzjaše murta.ne,kod nas više nema stranačkog zapošljavanja.odkud vam to?svi su oni svojom zaslugom i znanjem zaslužili ta radna mesto.gade mi se svi ti
Pishta Odgovori
Ako se odbace stranacki diktirani komentari, ocigledno je da se javlja dosta isfrustriranih ljudi da ostavi komentar. Pa nije bas ljudski da se izvredja na ovakav nacin svako ko obavlja neku funkciju u gradu. Kakve bi to kvalifikacije trebalo da ima neko zaduzen za ekonomiju, ako g. Darabos nije kvalifikovan? Realno svi koji su radili i direktor im je bio Darabos znaju da je i sposoban i inteligentan. A sto se tice porekla, poznato je da, gde god je radio, povlacio je dosta suboticana u te firme. Mislim da je to jedini pravi nacin na koji neko na polozaju moze da pokaze lokalni patriotizam. Slazem se da imamo vecinu nesposobnih i (ili) korumpiranih funkcionera u gradu, ali g. Darabos sigurno nije medju takvima.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.