Komentara: 0
Pregleda: 1813

Ne pomažu ni apeli vlasti, ni protesti građana

14.12.2008. u 16:18h
<p>Poku&scaron;aji da se sa vlasnikom i direktorom firme za proizvodnju ve&scaron;tačkog đubriva Azohem postigne dogovor o preseljenju u zgradu Azotare nisu uspeli, i mi ćemo taj slučaj predati nadležnom republičkom ministarstvu, kao i nadležnom pokrajinskom sekretarijatu - rekao je I&scaron;tvan Pastor, predsednik SVM.</p>
Ne pomažu ni apeli vlasti, ni protesti građana

Ova stranka je pre desetak meseci, a povodom žalbi građana tog dela grada, pokrenula pregovore da se Azohem izmesti zbog zagađivanja okoline, stvaranja buke i uništavanja puteva, s obzirom da su pogoni ove privatne fabrike smešteni u samom naselju Makova sedmica.

Vlasnik Predrag Mališanovićje u više navrata iseljenje fabrike odlagao, zbog navodnih tehničkih problema, a ni poslednji termin koji je dogovoren - 1. decembar, takođe nije ispoštovan.

- Od tada se gospodin Mališanovićčak i ne javlja, a mi imamo informaciju da se u Azohem dopremaju nove količine sirovina, što znači da se planira još jedan ciklus proizvodnje, koji traje sve do proleća. A prvi dogovor je bio još prošlog proleća, da će se navodno Azohem iseliti čim se proizvodnja đubriva za tu sezonu okonča, kaže Pastor.

SVM od ove ideje neće odustati, i sledeći korak je pismo resornom ministru i pokrajinskom sekretaru za zaštitu životne sredine.

- Nedopustivo je da kroz sam grad prođe po pet hiljada šlepera koji nose sirovine i veštačkog đubriva, da se ono meša usred naseljenog mesta. Ova naša nastojanja da se fabrika izmesti nisu upereni protiv Azohema kao fabrike, odnosno ni protiv koga lično, pogotovo ne protiv radnika. Mi ne želimo da se zatvore neka radna mesta, većnam je namera da se proizvodnja odvija u ambijentu koji je za to pogodan, kaže Pastor.

Azohem, inače, većnekoliko godina zadaje muke građanima koji stanuju u blizini fabrike, i na njihove žalbe izlazile su razne inspekcije, čiji su nalazi potvrđivali ono što se i golim okom vidi - da su buka, zagađenost i oštećenje ulica nedozvoljeno veliki.

Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1813
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.