Komentara: 9
Pregleda: 3323

(Ne)održavanje javnih površina u Željezničkom naselju

25.08.2017. u 17:25h
Izvor: TV Subotica
Iako MZ „Željezničko naselje“ od centra Subotice deli samo Majšanski most, prizor koji vas sačeka na samom ulasku je zakorovljena površina, a takvih je kad se zađe dublje u ovaj deo grada -  još nekoliko.
(Ne)održavanje javnih površina u Željezničkom naselju

Između ulice Miloša Crnjanskog i Kireškog puta nalazi se plac koji je godinama zapušten – obrastao u korov, često zatrpan smećem. Ove godine već je dva puta pokošen, međutim, ambrozija je ponovo narasla. Agi Tukač, koja stanuje u susednoj ulici već deset godina, kaže da je plac veliki problem za sve komšije, naročito decu. I njena šestogodišnja ćerka alergična je na polen ambrozije, a kako godinama trpi zbog ovog placa, Agi je rešila da stvar preuzme u svoje ruke – prošle godine sama je izradila idejno rešenje za dečje igralište i pokrenula fejsbuk peticiju.

Fotografisala sam ovu površinu i napravila album na fejsbuku, pokrenula fejsbuk inicijativu da se taj album podeli i lajkuje. Takođe, i u mesnoj zajednici građani su mogli da se potpišu za našu akciju za izgradnju igrališta i parka. Uspeli smo da prikupimo ukupno 1000 potpisa, koje smo predali nadležnima. Prema mojim saznanjima, to je stiglo dotle da je izrađen idejni projekat za igralište i veoma mi je drago da je to bukvalno prema mojoj ideji. Sada očekujemo da će ovaj projekat doći na red za igradnju,“ objašnjava Agi, po struci građevinski inženjer.

Plac u Ulici Miloša Crnjanskog samo je jedna u nizu neodržavanih javnih površina u Željezničkom naselju, navodi Petar Doroslovački, predsednik Saveta ove mesne zajednice. Građani zbog toga imaju zdravstvene tegobe, najviše zbog alergije, ali i zbog krpelja. On dodaje da mesna zajednica nema ni ljudske ni tehničke kapacitete da ove površine održava, te da je trajno rešenje - neophodno.

Umesto interventnog ili vatrogasnog rešenja kada se javimo inspekciji koja izda nalog Čistoći da pokosi, najbolje bi bilo kada bi problematične površine ušle u redovan program košenja ambrozije. Trajno rešenje bi bilo da se prema generalnim i planovima detaljne regulacije ovakvi prostori privedu nekoj konkretnoj nameni i onda oni ne bi izgledali ovako u 21. veku, u mesnoj zajednici koja je najbliža centru grada,“ napominje Doroslovački.

(Ne)održavanje javnih površina u Željezničkom naselju

U Željezničkom naselju čak je osam problematičnih površina koje ne ulaze u redovan program održavanja. Njihova površina je oko osam fudbalskih terena, a one prema mišljenju i nadležnih, ali i samih građana, utiču na urbanu kulturu življenja. Uostalom, čim pređete Majšanski most prvo na šta naiđete je nekadašnja Livnica – danas ruglo, obraslo u korov.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 3323
Povezane teme

petar doroslovački

livnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.