Komentara: 243
Pregleda: 47389

Nasilje bez kazne

14.01.2013. u 08:41h > 13.01.2013. u 13:50h
Dok su čekali gradski autobus u neposrednoj blizini subotičke Opšte bolnice, krajem prošle godine oko 22 časa, Danila Spajića (15) i njegove vršnjake Đ. K. i N. F. napali su iznenada deset godina stariji sugrađani. Kako saznajemo te noći dogodila su se dva odvojena slična incidenta o kojima javnost nije obaveštena.
Nasilje bez kazne

Crveni "jugo" se zaustavio nedaleko od njih, izašla su tri starija momka. Bez povoda su počeli brutalno da ih tuku. Šutirali su ih bez milosti, najviše u glavu i grudi... Sve dok se nisu onesvestili. Usta su im bila puna blata kako su ih gazili. 

Momci sa kapuljačama su seli u auto i nastavili dalje. Đ. K., koji je jedini bio pribran uspeo je da u mobilni telefon upiše registarske tablice i pozove policiju u pomoć. U urgentnom odeljenju Opšte bolnice su im konstatovani potres mozga, izbijeni zubi, povrede kosti glave, uva...

Osumnjičeni, koji su odavno poznati policiji, vrlo brzo su uhvaćeni i posle 48 sati pušteni iz pritvora. Jedan od njih je sve priznao, drugi se brani ćutanjem, a trećeg nisu ni uhvatili.

"Dok se oni bezbrižno šetaju gradom, naša deca u strahu idu ulicama bojeći se da ih ne napadnu... Kako je jedan od napadača vraćen na posao u bolnicu, vrlo je moguće da se tamo ponovo sretnu. Toga se najviše bojim. Ovo više nije bezbedan grad", priča vidno potresena majka Grozdana Spajić.

Dok su lekari zbrinjavali mlade Subotičane, Hitna pomoć dovela je još jednog njihovog vršnjaka D. M. unakaženog lica, koji je sa dva druga napadnut u okolini Buvljaka. U izjavama policiji ispostavilo se da su napadači takođe izašli iz crvenog "juga". 

Policija o napadu na Danila Spajića (15) i njegove vršnjake Đ. K. i N. F. i dalje ćuti, a ne oglašava se niti saopštenjem. Takođe, ne oglašavaju se ni gradski oci. Do danas porodici Spajić niko nije ponudio ni reči podrške.

 (izvor: S media / Večernje novosti)

Nasilje bez kazne

Jedan od napadača zaposlen u Bolnici, slučaj zataškavan

Našoj redakciji javio se jedan posetilac, koj je ovog puta želeo da ostane anoniman (identitet poznat redakciji) u kojem je izneo neke informacije koje nisu poznate javnosti.

Dana 23.12.2012. godine u večernjim časovima oko 21:30 i 22 časa u Subotici su se desila dva odvojena napada na maloletnike od strane lica punoletnih, starosne dobi oko 25-26 godina. Naime, tri dečaka koja su se vraćala kući našla su se na putu divljačkog pohoda mladićima koji su u automobilu yugo45 crvene boje (registarske oznake i vlasnik poznati policiji, samo o tome javnost nije obaveštavana) jednostavno izašli iz kola i fizički nasrnuli na mladiće koji im ništa nisu niti rekli niti uradili.

U ovom slučaju bilo je 5 lica, koji su premlativši jednog od njih, seli u auto i odvezli se dalje. Drugi slučaj, desetak minuta kasnije, desio se pored same Gradske bolnice gde je grupa od tri deteta uzrasta 15 i 16 godina stajala na uglu čekajući treću osobu da im se pridruži i u tom momentu - opet slučajnim odabirom crveni yugo se zaustavlja i iz njega izlaze 3 lica koja prilaze - svaki po jednom detetu i počinju da ih bez reči udaraju.

Jedno je dete zadobilo povrede (kažu lakše telesne povrede), a doslovce po lekarskim nalazima to glasi ovako: Slomljen nos, slomljena jagodična kost, povređeno oko, poteri mozga i na kraju, kad je dete već bilo na zemlji i bez svesti - udarci nogama od kojih su mu slomljena 3 zuba, u ustima i na licu su bili ostaci blata i jasni tragovi patika po čelu.

Nasilje bez kazne

Majka Grozdana sa sinom Danilom (foto: Večernje novosti)

Policija je veoma brzo i veoma veoma profesionalno intervenisala i dopremila decu u urgenti centar, gde im je opet, na njihovo insistiranje i njihove izjave o stanju deteta pružena pomoć. Dakle, policiji svaka čast!

Sutradan kad su prilikom informacija dobijenih od očevidaca priveli osumnjičene koje su očevici prepoznali kao napadače, počinje drama. Osoba koju su svi prepoznali kao vozača automobila je radnik medicinskog centra, trenutno raspoređen na odeljenju hirurgije u bolnici. Staratelje oštećenih, čitaj roditelje - hvata verovatno ne bezrazložna panika jer je osumnjičeni (identitet poznat redakciji), već policiji poznat po raznim prijavama, ali u bolnici poznat kao uzoran radnik, i primeran mladić.

Sve to može biti, ali, nakon ovog događaja, gde su ga prepoznali kao napadača, u bolnici ne reaguju. Nakon dva dana pritvora, dotični je pušten na slobodu, bez ikakvih objašnjenja zastupnicima, oštećenima...

Kako sutra otići u bolnicu na pregled na hirurgiju, kad deca i ovako istaumirana treba da ga sretnu ili da im on ukazuje pomoć?! Šta treba uraditi da bi uzveštaji o ovakvim događajima bili dostupni javnosti? Kako sud može osloboditi lica za koje je potrvrđeno da su izvršili napad? Kako oni mogu mirno otići na posao posle tih optužbi? I na kraju - kako neko ko napada decu iz hira, jer, kako svedoci tvrde nisu bili pod uticajem alkohola - može ikoga više da leči? Ja lično, gubim poverenje u kompletno zdravstvo, bojim se da sprega u bolnici između zaštite kriminalaca postoji.

Ovo je početak. Mislim da se ovakvim stvarima mora stati na put. Jer, ovo nije tuča-kako su je nazvali u izveštajima medicinskog centra, nego čak možda i pokušaj ubistva. Pitanje kakve posledice po napadnutu i isprebijanu decu ovo može da ima? Modrice će nestati, zubi će se zakrpiti, ali, poverenje u lekare i ceo sistem će zauvek nestati. A da ironija bude veća, deca čekaju da prođu praznici da bi išla na preglede na hirurgiju.

Prozvano je sudstvo, prozvana Uprava bolnice koja je pravovremeno obaveštena o događaju, a kriminalac je posle par dana već bio na poslu!

Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 243
Pregleda: 47389

Povezane vesti

Povezane teme

bolnica

opšta bolnica

huligani

nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.