Komentara: 0
Pregleda: 1139

Narodna kuhinja: 1.000 gladnih

26.01.2009. u 12:37h
<p>Na deset gradskih i seoskih punktova od pro&scaron;le nedelje čak 600 Subotičana dolazi na "narodni kazan", 200 vi&scaron;e nego pro&scaron;log meseca. Međutim, prema procenama u Crvenom krstu, kuhinja ni sada neće nahraniti sva gladna usta u Op&scaron;tini.</p>
Narodna kuhinja: 1.000 gladnih

Procene, naime, govore da bi za još najmanje 400 siromašnih građana trebalo obezbediti tople obroke jer je gladnih - sve više.
Oskar Seneši, član gradskog veća za socijalna pitanja, potvrdio je da "trenutno 530 osoba koristi besplatne obroke", dok Crveni krst, u zavisnosti od priliva sredstava donatora, obezbeđuje dodatne porcije.

- Prošle godine Narodna kuhinja je pripremala obroke osam meseci, a ove godine hrana će siromašnima biti dostavljana i tokom letnjih meseci. Razlika je samo u tome što će u dva letnja meseca, julu i avgustu, korisnici dva puta mesečno dobijati pakete suve hrane - napominje Seneš.

U Crvenom krstu ističu da je sve više gladnih koji traže pomoć, pa bi bilo realno da se ona obezbeđuje za oko hiljadu korisnika. Iz opštinskog budžeta trenutno se "pokriva" 45 odsto troškova Narodne kuhinje, dok ostali deo finansiraju donatori. Najveći donator trenutno je kompanija "Vojput", ali sredstva stižu i od mnogih drugih firmi, pojedinaca i humanitarnih organizacija.

Da bi korisnicima skratili put do kazana, Crveni krst je od prošle nedelje umesto pet otvorio deset punktova na kojima se deli besplatna hrana. Otklonjen je i prošlonedeljni nesporazum u Mesnoj zajednici Mali Bajmok, gde je zbog zatvaranja punkta i njegovog preseljenja u MZ Novo Selo čak 80 korisnika privremeno ostalo bez pomoći. S obzirom na to da se radi o starijim i iznemoglim licima, odlučeno je da se punkt u Mali Bajmok vrati.
U Subotici je broj lica koja se obraćaju Crvenom krstu i Centru za socijalni rad za pomoć u hrani za poslednju godinu-dve drastično povećan. Dok se, na primer, pre decenije hrana siromašnim delila samo na nekoliko punktova u gradu i u pet seoskih MZ, sada je taj broj porastao čak na 21, od 36 Mesnih zajednica, a broj korisnika povećan je skoro petostruko.

 

Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1139
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.