Komentara: 1
Pregleda: 1821

Naredne sedmice otvara se sala "Mira Banjac" Kulturnog centra i bioskopa "Abazija"

03.01.2024. u 11:44h > 28.12.2023. u 14:27h
Izvor: Subotica.com
Otvaranje ove sale najavljeno je u prisustvu Mire Banjac, u julu 2022. godine. Budući da je tokom prošle godine završeno opremanje sale, ona će za redovni repertoar biti otvorena 11. januara ove godine.
Naredne sedmice otvara se sala "Mira Banjac" Kulturnog centra i bioskopa "Abazija"

Najavi otvaranja, u okviru četrvtog ciklusa "Istorija vojvođanskog filma" prisustvovala je i ova velika umetnica. 

 - Šta ja posle ovoga mogu da tražim? Dobiti bioskop, dobiti salu sa svojim imenom, to nije lako nositi. Ali srećna sam što se sad i ova prostorija napunila entuzijazmom, napunila radošću - rekla je glumica, napominjući uz osmeh da je sala mala, kao što je i ona mala žena - Volela bih da u ovoj sali uglavnom budu mladi. Da oni nešto ponesu odavde. To je jedino što vredi. Kad budem umrla neće ništa ostati sem onoga što će oni poneti iz jednog lepog i značajnog doprinosa koji sam evo i ja nekim malim svojim udelom zaslužila. Volela bih da sala bude uvek puna mladih reditelja, glumaca, producenata. Glumcu je jako bitno da ga ne zaborave. Nagrade koje sam dobila ići će na svoje mesto, u muzeje, ali ono što će ljudi poneti – to je trajno.

Imajući u vidu da su završni radovi privedeni kraju, prošlogodišnji, peti ciklus „Istorija vojvođanskog filma“ odvijao se u sali Mira Banjac bioskopa Abazija u kontinuitetu od 12. oktobra do 21. decembra prošle godine. Peti Ciklus je zbog interesovanja publike bio posvećen stvaralaštvu Mire Banjac, filmske, tv i pozorišne glumice, jedne od najvećih zvezda jugoslovenske i srpske kinematografije i najpoznatije glumice Vojvodine. Prikazani su brojni filmovi u kojima je igrala, uključujući i recentna ostvarenja poput “Zvizdana”, “Rekvijema za gospođu J.” i poslednjeg filma Dušana Kovačevića, “Nije loš e biti čovek”.

Peti deo ciklusa filmova „Istorija vojvođanskog filma“ prati, kao i prethodnih godina, izložba plakata, fotografija i filmskih materijala, i ovaj put ima za cilj da publici nastavi da predstavlja znčajne umetnike bogate vojvođanske i jugoslovenske kinematografije.

Ciklus “Istorija vojvođanskog filma” započet je 2019. godine sa ciljem da se afirmiše filmsko stvaralaštvo na teritoriji Vojvodine, te da se podsetimo na značaj koji su vojvođanski autori i produkcijska kuća Neoplanta imali za razvoj jugoslovenske kinematografije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 3 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 1821
Povezane teme

mira banjac

bioskop abazija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.