Komentara: 7
Pregleda: 2659

Naplaćeno skoro 350 miliona poreza u prvih šest meseci

22.07.2014. u 16:55h
Izvor: RTV Yueco
Subotica je u prvih šest meseci naplatila oko 343 miliona dinara poreza, a u ovom momentu pravna i fizička lica, zajedno sa obavezama iz ranijih godina, Subotici duguju skoro 800 miliona dinara. Izmenama zakona o poreskom sistemu, dužnici će češće dobijati opomene, a javnost neće, kao do sada moći da vidi široku listu dužnika, već samo one najkrupnije. Tako je i u Subotici, gde spisak dužnika kod pravnih lica ima svega sedam naziva, dok kod preduzetnika uopšte i ne postoji.
Naplaćeno skoro 350 miliona poreza u prvih šest meseci

Služba lokalne poreske administracije naplatila je u prvih šest meseci 343 miliona dinara po osnovu poreza i doprinosa koje ubira. Od poreza na imovinu fizičkih lica naplaćeno je 161 milion dinara, što je za preko 40 miliona dinara više u odnosu na prošlu godinu. Do sada utvrđeno 141 milion poreza na imovinu za celu godinu, na naplatu je dospelo 70 miliona, a uplaćeno je 161 milion, i to na bazi prošlogodišnjih aktontacija. Građani još uvek dolaze i podnose prijave na nepokretnosti, među koje spada i poljoprivredno zemljište, tako da je do sada podneto preko 60.000 poreskih prijava, uneto je u sistem njih 47.000, a obračunat porez za 36.000 prijava i doneto 19.000 rešenja.

Što se dugova tuče, pravna lica imaju oko 591 milion, a fizička oko 264 miliona, što ukupno iznosi oko 800 miliona dinara duga iz prethodnih godina. Za razliku od prethodnih kvartala, kada su objavljivana imena, odnosno nazivi gotovo svih dužnika, izmenama zakona predviđeno je objavljivanje imena, odnosno naziva pravnih lica koja duguju iznad 20 miliona dinara, odnosno preduzetnika koji duguju iznad 5 miliona dinara, dok kod fizičkih lica nisu definisana pravila objavljivanja. Stoga je, za razliku od prethodnih navrata, kada su na objavljenim spiskovima bile hiljade imena i naziva, sada spisak mnogo kraći – svega sedam pravnih lica, od kojih je pet u stečaju, dok u Subotici nema preduzetnika koji duguju više od 5 miliona.

Kod pravnih lica, u slučaju neizmirenja obaveza administracija šalje opomene, zatim rešenja o prinudnoj naplati, pristupa blokadi računa, uz meru obezbeđenja pre prinudne naplate. Prinudna naplata vrši se i iz nepokretnosti, a ako se ne proda, ide u vlasništvo grada Subotice. Što se fizičkih lica tiče, izdaju se opomene i rešenja o prinudnoj naplati, najčešće “skidanjem” polovine plate ili penzije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2659
Povezane teme

plaćanje poreza

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.