Komentara: 11
Pregleda: 4903

Namerno izazivanje nacionalne netrpeljivosti?

19.01.2011. u 21:06h
Izvor: RTV Yueco
Namerno izazivanje nacionalne netrpeljivosti?

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina uputila je saopštenje u kome traži od nadležnih državnih organa da kazne osobe koje su u Subotici prema njihovim saznanjima tokom božićnih praznika, izazivale incidente i vređale manjinske nacionalne zajednice. Navodno su uzvikivane uvredljive parole ispred konzulata Republike Hrvatske. Međutim, rtv yu eco je dva dana pokušavala da dođe do svedoka tih događaja, ali nam niko nije mogao potvrditi ove navode.

U Zavodu za kulturu Vojvođanskih Hrvata kažu da su imali dve anonimne prijave, dok predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Dinko Gruhonjić kaže da su ga o događaju izvestili prijatelji iz Subotice koje nije želeo da imenuje.

"Mađarice, pripremi salate, biće mesa - klaćemo Hrvate", samo je jedna od pretećih pesama kojima su navodno obasipani građani Subotice prilikom organizovanja proslave pravoslavnog Božića, stoji u saopštenju koje je uputila kolalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina.

Tim povodom zajedničko otvoreno pismo gradonačelniku poslali su i Hrvatski nacionalni Savet u Subotici i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u kojem traže osudu ovog događaja, kao i da lokalna vlast postupi u skladu sa zakonom i ustavom Srbije. U Zavodu tvrde da su dobili dve anonimne prijave, ali događaj nisu prijavili policiji.

U saopštenju koje je poslala koalicija nekoliko vojvođanskih nevladinih organizacija piše da su pravoslavni verski praznici u pojedinim sredinama u Vojvodini iskorišćeni za širenje "nacionalističke histerije i mržnje", kao i za pretnje predstavnicima raznih nacionalnih zajednica. Dodaje se da su uvredljive parole izvikivane i ispred konzulata Hrvatske u Subotici, kao i da se u vazduh pucalo iz pištolja i sačmarica, naročito u naseljima gde uglavnom žive pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica.

Gradonačelnik Subotice kaže da je bio iznenađen saopštenjem koje je dobio od Hrvatskog nacionalnog veća i Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata. Smatra da su navodi u otvorenom pismu neutemeljeni.

U odgovoru gradonačelnika na pismo koje su mu uputili predstavnici HNV-a i ZZKVH-a koje prenosimo u celosti, stoji:


Poštovani!

Sa velikom pažnjom pročitao sam vaše pismo naslovljeno meni i prosleđeno visokim zvaničnicima Srbije i Hrvatske.

Povodom navoda iznetim u vašem pismu, sa žaljenjem konstatujem da ste sebi dali za pravo da iznesete veoma teške i uznemirujuće optužbe na moj račun bez ikakvih argumenata.

Svesno koristim termin optužbe, jer lično smatram da je svako namerno prećutkivanje i izostanak reakcije na, i najmanju, uvredu prema bilo kom narodu u ovoj državi a naročito u našem gradu saučesništvo u takvom delu.

Očito je iz vašeg dopisa da niste upoznati sa činjenicom da sam nakon saopštenja Koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina u vezi sa vređanjem pripadnika nacionalnih manjina usmeno zatražio informaciju od nadležnih organa koji su mi tim povodom odgovorili da nemaju nijednu informaciju, niti prijavu sličnih dela.

Kako sam istog dana imao zakazan sastanak sa čelnicima DSHV iskoristio sam priliku te pitao gospodina Martina Bačića i gospodina Petra Kuntića imaju li oni nekih informacija koje bi potvrdile navode iz saopštenja. Na više puta ponovljenu zabrinutost navodima saopštenja dobio sam odgovor da niti oni lično niti kancelarija nemaju nikakvu potvrdu takvih informacija. Na kraju, u direktnoj komunikaciji sa diplomatskim predstavnicima Republike Hrvatske ponovo je izostala potvrda navoda iz saopštenja pa i informacija da je do bilo kakvih incidenata uopšte došlo.

Ceneći značaj funkcije koju vršim zaključio sam da je neodgovorno reagovati na nepotvrđene navode iz saopštenja.

Pretpostavljam da ste do istog zaključka došli i vi sami jer pregledom tekstova u medijima unazad sedam dana nisam našao nijedan tekst u kojem se oglašavate ovim povodom.

I ne samo vi ili institucije na čijem ste čelu, očito je da su se od reakcija na nepotvrđene informacije uzdržali i predstavnici stranaka koje su registrovane kao stranke hrvatske nacionalne manjine poput DSHV ili DZH, predstavnici drugih političkih stranaka kao i mediji. Na kraju, nemam informaciju ni o reakcijama diplomatskih predstavnika Republike Hrvatske te državnih organa Republike Srbije zaduženih za zaštitu ljudskih prava i prava nacionalnih manjina.

Subotica je grad u kojem nema mesta nacionalnim netrpeljivostima i u tom pravcu nikada nisu izostale reakcije ljudi koji je predstavljaju.

U nadi da ćemo i u narednom periodu uspešno sarađivati i negovati multikulturnu tradiciju našeg grada,

Gradonačelnik, Saša Vučinić

 

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 3 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 4903
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.