Komentara: 0
Pregleda: 1059

Nakon festivala "Desiré", njegov muzički pandan "Jazziré"

06.12.2018. u 16:54h
Izvor: Subotica.com
Na ovogodišnjem, 10. izdanju festivala savremene eksperimentalne i improvizovane muzike "Jazziré", koji će se održati 6. i 7. decembra u našem gradu, nastupiće umetnici iz naše zemlje, Mađarske, Austrije i Londona.
Nakon festivala "Desiré", njegov muzički pandan "Jazziré"

Nakon završetka festivala savremenih pozorišnih tendencija "Desiré Central Station", publika će imati priliku da uživa u njegovom muzičkom dvojniku, festivalu savremene eksperimentalne i improvizovane muzike "Jazziré". Oba festivala ove godine su doživela svoje jubilarno, 10. izdanje, a tokom prethodnih godina kretala su se linijom avangardnih umetničkih izraza, te promovisala različitost i originalnost na sceni.

Prvo festivalsko veče biće posvećeno eksperimentalnoj muzici i zvučnim pejzažima, te će u Savremenoj galeriji nastupiti Monofog duo, koji čine David Sutherland iz Velike Britanije i Tamás Ilauszky iz Mađarske. Sutherland se u osnovi bavi slikarstvom, filmom i fotografijom, a Tamás vajarstvom. Na scenu donose audio-vizuelni doživljaj koji je baziran na slobodnim improvizacijama, a u kojima im se pridružuje i Yoni Silver, izraelski bas klarinetista, koji poslednjih pet godina živi i radi u Londonu.

U okviru završne večeri, koja će biti organizovana u Pozorištu "Kostolanji Deže", nastupiće bečka umetnica Jelena Popržan. Poreklom je Vojvođanka, studirala je u Beogradu i Austriji, a u muzičkim krugovima je poznata kao osnivač i vođa nekoliko vrsnih ansambala, poput Catch-Pop String-Strong, tria Sormeh i kvarteta Madame Baheux. U Subotici nastupa solo, a donosi jedan izvrstan muzički program, koji je beogradska publika imala prilike da čuje na zatvaranju kulturnog centra Rex, pre tačno godinu dana.

Nakon festivala "Desiré", njegov muzički pandan "Jazziré"

Na samom kraju festivala, nastupiće beogradski Fish in Oil. Oni su snažni na sceni i žanrovski nedefinisani, te je svaka definicija preuska za ono što na sceni produkuju. Vođa sastava je gitarista Bratislav Radovanović, saksofon svira dobro poznati Dušan Petrović, a ritam sekciju čine Branislav Radojković na basu, Feđa Frenklin za bubnjevima i legendarni Veljko Nikolić Papa Nik, koji svira perkusije.

Festival je imao i svoje uvodne manifestacije, na kojima je ugostio umetnike iz Austrije, Mađarske, Brazila, Kanade, Irske i Litvanije, a njegovo održavanje pomogli su Grad Subotica, Austrijski kulturni forum, Ambasada države Izrael iz Beograda, Pozorište "Kostolanji Deže" i Savremena galerija Subotica.

Program 10. "Jazziré" festivala

Četvrtak, 6. decembar

  • 19:30h Savremena galerija Subotica - MONOFOG (Budimpešta - HU, UK) i YONI SILVER (ISR, London - UK).

Petak, 7. decembar

  • 19:30h Pozorište "Kostolanji Deže" - JELENA POPRŽAN (Beč - AT) i FISH IN OIL (Beograd - RS).
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1059
Povezane teme

jazzire

muzički festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.