Komentara: 2
Pregleda: 5268

Najteže prošlo - maturanti polagali test iz matematike

15.06.2017. u 15:38h
Izvor: TV Subotica
Testom iz matematike, osmaci su nastavili polaganje završnog ispita, koji traje tri dana. Iako đaci kažu da zadaci na testu nisu bili mnogo teški, ovaj predmet zadao im je najviše muka u pripremi, ali i dilemu dok ne budu objavljeni tačni odgovori - da li su sve tačno izračunali.
Najteže prošlo - maturanti polagali test iz matematike

Matematika – retko omiljen predmet onih koji sede u školskim klupama, danas je bio u mislima svakog osmaka, koji je izašao na polaganje testa iz ove prirodne nauke. Aritmetika, algebra, geometrija i analiza, kroz dvadeset zadataka, preplitale su se u glavama školaraca, koji su temeljnim i dugim pripremama u školi ili na privatnim časovima, učinili da treme skoro i ne bude. Kako kažu učenici završnog razreda u Osnovnoj školi "Kizur Ištvan", test nije bio mnogo težak i nadaju se dobrim rezultatima.

- Test nije bio toliko težak, tako da sam ga vrlo dobro uradio. Očekujem dobre rezultate, jer bih želeo da upišem društveni smer u Gimnaziji - kaže Nikša Čabarkapa, maturant.

- Nije bilo teško, test sam dobro uradila i očekujem dobre rezultate. Oko 7 do 8 bodova. Treme je bilo malo. Nisam se puno pripremala za polaganje, ali sam dolazila na pripreme u školu i išla sam na privatne časove. Želja mi je da upišem Gimnaziju, prirodni smer - rekla je Jovana Grbić, maturantkinja.

- Mnogo sam se pripremao, iz knjiga koje smo kupili za pripremu. Ne znam kakvi će biti rezultati, testovi su bili prilično teški, ali treme nije bilo. Želim da upišem turističku školu, odnosno Ekonomsku - izrazio je želju Aleksa Marović, maturant.

Oko 40 odsto učenika koji su polagali test iz matematike, izašli su već nakon sat vremena od predviđenih dva, za rešavanje matematičkih zadataka. Direktorka Osnovne škole "Kizur Ištvan", ponosna je na svoje đake i očekuje dobre rezultate, kao i dobar uspeh na sutrašnjem kombinovanom testu s pitanjima iz pet predmeta - biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. Preliminarni rezultati sva tri testa biće objavljeni 18. juna, dok se na konačne čeka 23, čemu prethodi period za eventualne žalbe.

- Od ponedeljka se mogu podneti prigovori na rezultate ispita. Ukoliko neko dete primeti da ima manji broj bodova od očekivanog, treba zajedno sa roditeljem da dođe u školu i javi se direktoru, od 8 do 12 časova. Nakon toga, podnosi se pismeni prigovor na pregled testa, zatim zaseda komisija i ponovo pregleda test. Ustanovljava se da li je zaista došlo do greške u pregledu ili sračunavanju bodova, ili se žalba odbija kao neosnovana - rekla je Vesna Dulić, direktorka OŠ "Kizur Ištvan".

Nа osnovu uspehа nа zаvršnom ispitu, mali maturanti mogu da osvoje nаjviše 30 bodovа, po 10 nа svakom testu. Na te bodove dodaje se opšti uspeh đaka od šestog do osmog rаzredа, gde može dа se ostvаri najviše 70 bodovа.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 5268
Povezane teme

mala matura

prijemni ispit

OŠ Kizur Ištvan

maturanti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.