Komentara: 12
Pregleda: 1962

Najlepši poklon koji majka može dati svom detetu je dojenje

05.08.2021. u 14:11h
Izvor: Subotica.com
Ovogodišnja Svetska nedelja dojenja obeležava se od 1. do 7. avgusta pod sloganom "Dojenje je naša zajednička odgovornost", a poruka koja se šalje mladim majkama u našem gradu je da se što više uključe u rad škole za trudnice i da kontaktiraju patronažnu službu kad god im je potrebna bilo kakva pomoć i podrška u vezi sa dojenjem, koje ima važnu ulogu u odrastanju njihovih beba u zdrave ljude.
Najlepši poklon koji majka može dati svom detetu je dojenje

Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Ono predstavlja standard ishrane, jer je ne samo po sastavu, već i po količini prilagođeno uzrastu deteta i njegovim potrebama. Kako objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja, majčino mleko sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj deteta, a takođe ga štiti od mnogih infekcija i alergija. 

- Dojenje je mnogo više od hranjenja. To je proces uzajamnosti. Sisanjem, osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije - objašnjava dr Kosić Bibić, dodajući da novorođenče treba da bude na majčinim grudima odmah posle porođaja, kao prirodni nastavak spone majke i deteta. - Prvi podoj bi trebalo da bude odmah posle porođaja, jer je novorođenče već tada spremno da sisa. Stavljanjem novorođenčeta na grudi, uspostavlja se kontakt "koža na kožu" odmah po rođenju, podstiče se stvaranje mleka u dojkama i čini lakšim kasniji proces dojenja.

Najlepši poklon koji majka može dati svom detetu je dojenjeOsim za bebu, dojenje ima i brojne benefite za majku, ističe Samira Ćurtić, glavna sestra Centra za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti sa polivalentnom patronažom, jer doprinosi normalizaciji telesne mase, smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, anemije i postporođajne depresije, dok su majke koje ne doje izloženije opasnosti obolevanja od raka dojke i jajnika, kao i preloma kukova u kasnijem životnom dobu.

- Uprkos činjenici da se o dojenju i pozitivnim efektima dojenja nikad više nije govorilo, stiče se utisak da manji broj žena doji nego ranije. U Srbiji se, prema zvaničnim podacima, 13,7 odsto odojčadi doji do šestog meseca života. Primera radi, u skandinavskim zemljama je taj broj 90 odsto. Naša iskustva kažu da je broj dojenih beba u Subotici mnogo veći, ali se ovakva istraživanja sprovode periodično i nemamo podatke na godišnjem nivou. Za Nacionalnu nedelju promocije dojenja, patronažna služba Doma zdravlja Subotice priprema jedno takvo istraživanje, te ćemo imati ove podatke i oni će nam pružiti priliku i da sagledamo da li je i kako infekcija kovid-19 uticala na broj dojene dece - objašnjava Ćurtić.

Na postotak dojene dece utiču i mnogi drugi faktori, a kako predočava Ćurtić, najčešći uzroci ranog odustajanja od dojenja su nedovoljna edukacija majki pre i nakon porođaja, stav majke da nema dovoljno mleka, bolne i natečene dojke sa ragadama na bradavicama koje nastaju zbog nepravilnog položaja bebe na dojci, kao i davanje adaptiranih mlečnih formula zbog straha od gubitka težine kod bebe, te verovanja da je ovakav način hranjenja praktičniji i dostupniji.

- Patronažne sestre smatraju podršku dojenju jednim od najvažnijih aspekata rada. Mi sa edukacijom počinjemo u našoj školi za trudnice, gde im ukazujemo na značaj dojenja i na eventualne probleme s kojima se mogu susresti, tako što sa njima praktično uvežbavamo položaje za dojenje. To je pravi trenutak da se stekne samopouzdanje da mogu da doje svoje dete i da izgrade pozitvan stav prema istom - naglašava Ćurtić, dodajući da se po dolasku kući iz bolnice, porodilje susreću s čitavim nizom izazova u vezi sa dojenjem, pri čemu je ključna podrška. - Zbog toga se porodilje raduju susretu sa patronažnom sestrom koja dolazi već sledeći dan. Naš zadatak nije samo davanje pukih informacija, nego prvenstveno pomoć majci da sagleda poteškoće i da joj damo predloge kako da se problem reši. Ohrabrujemo žene da istraju u dojenju, ali poštujemo njena uverenja i stavove po ovom pitanju. Patronažna sestra edukuje i članove porodice, prvenstveno oca deteta da pomogne majci ohrabrujući je i gradeći njeno samopouzdanje.

Najlepši poklon koji majka može dati svom detetu je dojenjeA načini na koje porodica i prijatelji mogu pružiti podršku majkama da doje su brojni i njihovo ohrabrenje može podstaći majčinu želju i istrajnost u dojenju, poručuje dr Kosić Bibić.

- Pomozite majci sa bebom između podoja kako bi mogla da se odmori ili odspava. Pripremite joj hranu bogatu energijom, vitaminima i mineralima kako bi imala dovoljno mleka. Odmenite je u obavljanju kućnih poslova. Podržite je da pohađa školu roditeljstva i nauči više o prednostima dojenja - poručuje dr Kosić Bibić.

Svetska nedelja dojenja obeležava se prve nedelje avgusta od 1992. godine, sada već u više od 170 zemalja sveta. Obeležavanje ima za cilj povećanje znanja i svesti javnosti o značaju i prednostima dojenja, kao i obezbeđivanje podrške dojenju. U Srbiji se Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava 40. nedelje u godini, koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 1962
Povezane teme

nada kosić bibić

centar za promociju zdravlja

dojenje

nedelja dojenja

samira ćurtić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.