Komentara: 23
Pregleda: 10203

Najjeftinije grejanje na drva, a najskuplje na struju

05.10.2017. u 15:13h
Izvor: Subotica.com
Do početka grejne sezone, koja za mnoga domaćinstva predstavlja udar na kućni budžet, ostalo je samo desetak dana. Prema podacima Agencije za energetiku, najmanje troškove imaće domaćinstva koja se greju na drva, dok će najveće imati ona koja koriste električnu energiju.
Najjeftinije grejanje na drva, a najskuplje na struju

Za nabavku energije za stambeni prostor od 60 m2, domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, u grejnoj sezoni moraće da izdvoje po 128 hiljada dinara. 

Iako je prethodnih godina postalo popularno grejanje na pelet, troškovi za ovakvo grejanje nisu mali i kreću se oko 66 hiljada dinara. Zbog komfora koji pruža, mnoga domaćinstva greju se na prirodni gas, za šta će po proceni Agencije za energetiku morati da izdvoje oko 42 hiljade dinara, a za one koji se greju na ugalj, troškovi će biti nešto viši.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći, imaće troškove energije od 48 hiljada dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna tarifa.

Najniže troškove energije za grejanje, imaće domaćinstva koja koriste drvo i to u slučaju da su ogrev kupili proletos, kada su cene bile i po hiljadu dinara niže po prostornom metru.

U subotičkim drvarama za prostorni metar bukve sada je potrebno izdvojiti 6.300 dinara, za bagrem 6.000, a hrast 6.100 dinara, što je za oko 1.000 dinara više u odnosu na prošlu sezonu. Iako najskuplja, najtraženija je bukva, jer ima visoku kalorijsku vrednost.

- Građani sa stabilnim primanjima drvo za ogrev su uglavnom kupovali tokom proleća, kada je cena po prostornom metru bila oko 5.000 dinara. Tokom leta cene su se kretale oko 5.800 i 5.900 dinara, i tada je veliki broj građana obezbedio ogrev za celu grejnu sezonu. Ipak, kako se bliži početak sezone imamo sve više posla. Zbog teške finansijske situacije, građani sve češće kupuju manje količine po nekoliko puta, čak i po pet puta po dva prostorna metra - kažu u jednoj subotičkoj drvari.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 10203
Povezane teme

grejna sezona

ogrev

nabavka ogreva

drvo za ogrev

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.