Komentara: 6
Pregleda: 11379

Najčitanije knjige u Gradskoj biblioteci u 2016. godini

17.01.2017. u 17:23h
Izvor: TV Subotica
Gradska biblioteka Subotica sumirala je svoje rezultate iz 2016. godine, a prema potraživanju knjiga, kako domaćih, tako i stranih autora, izdvojeni su najčitaniji naslovi.
Najčitanije knjige u Gradskoj biblioteci u 2016. godini

Prvo mesto za najčitaniju knjigu stranih autora u godini iza nas, bez velike nedoumice, odneo je Ju Nesbe sa svojom knjigom „Policija“. Autor Ju Nesbe, duži niz godina nalazi se među prvih deset stranih autora kojeg čitaju naši sugrađani. Drugo mesto zauzeo je Irvin Jalom sa knjigom „Ležanje na kauču“, koji je poznat našoj publici i po svojoj knjizi „Kad je Niče plakao“. Nikolas Sparks, našao se na trećem mestu stranih autora sa knjigom „Najbolje od mene“, a u prvih pet ušli su i Gijom Muso sa knjigom „U jednom trenu“ i Vedrana Rudan sa zanimljivim naslovom „Zašto psujem“.

„Što se tiče domaćih autora i tu je situacija vrlo slična. Znamo već iz prethodnih godina da su to autori koji se ponavljaju. Najčitanija je bila knjiga „Zagrli me“ Vesne Dedić, kao i trilogija koju je napisala Jelena Bačić Alimpić „Kazna za greh“, i naravno Dragan Velikić za knjigu „Islednik“ za koju je dobio i Ninovu nagradu prethodne godine. To su već praksa i iskustvo pokazali da su oni koji dobiju Ninovu nagradu za najbolji roman spadaju među prvih pet najčitanijih autora u toj godini. Upravo juče je proglašen novi dobitnik, tačnije dobitnica Ninove nagrade, to je peta žena koja je dobila ovu nagradu, Ivana Dimić za svoj roman „Arzamas“. Vrlo je interesantno jer, slične tematike i Dragana Velikića i Ivane Dimić, razmatraju odnos sa majkom koja je neka polazna tačka ka samootkrivanju, kroz tu ljubav ka majci. To je upravo lep motiv koji se ponavlja već dve godine za redom u romanima koji su dobili Ninovu nagradu“, rekla je Sanja Vasić, bibliotekar informator Gradske biblioteke Subotica:.

U poslednjih 10 godina, Gradska biblioteka beleži veliku posećenost naših građana. Ipak, u odnosu na 2015. godinu, biblioteka prošle godine beleži blaži pad učlanjenja, te je broj članstava oko 6.500. Svakako, nadaju se da će prilikom akcija koje biblioteka organizuje u određenim mesecima, kada se članstvo može ostvariti po nižim cenama, broj porasti. Bez obzira na to, i dalje postoje liste čekanja za određene knjige.

„Naši sugrađani mogu da iskoriste tu opciju da rezervišu neku knjigu koju zaista žele da čitaju, a kada vi imate pet primeraka, a ljudi naprosto žele da se dokopaju te knjige, onda je malo teško rasporediti, te smo iz tog razloga uveli i tu listu pa ko se prvi javi, bude prvi na listi čekanja. Nekada te popularnije knjige imaju spisak i od 20 ljudi“, dodala je Sanja Vasić.

Pored rezervacija knjiga, građani mogu potraživati knjige koje Gradska biblioteka Subotica nema u svojoj ponudi. Budući da je u Cobiss sistemu, postoji mogućnost razmene knjiga sa bibliotekama u Novom Sadu ili Beogradu, putem međubibliotečke pozajmice. U tom slučaju, korisnik je dužan da plati samo iznos poštarine koja je potrebna da se određena knjiga dostavi.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 11379
Povezane teme

biblioteka subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.