Komentara: 198
Pregleda: 23861

Najavljeno blokiranje saobraćaja u Subotici, policija apeluje na odgovornost i poštovanje zakona

03.12.2021. u 09:11h
Izvor: Subotica.com
Za subotu u 14 časova najavljeni su protesti građana u vidu blokade saobraćajnica u većem broju gradova u Srbiji, tako i u Subotici. Iza poziva stoji inicijativa "Ekološki ustanak", a na lokalnom nivou podržali su je i neki odbori političkih opcija. S druge strane, policija upozorava da je blokiranje saobraćaja nezakonito i da sa sobom nosi brojne rizike.
Najavljeno blokiranje saobraćaja u Subotici, policija apeluje na odgovornost i poštovanje zakona

Subota, 4. decembar, u 14 časova - društvenim mrežama širi se poziv na građansku neposlušnost i protest protiv izmene Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Prvi takvog tipa, u ovoj organizaciji, održan je u nekoliko gradova u Srbiji, dok Subotica u tome nije do sada učestvovala.

Na istim društvenim mrežama, širi se poziv da ove subote izađu i Subotičani, da od 14 do 15 časova blokiraju raskrsnicu kod hotela "Patrija". Uz vreme i mesto šire se i saveti na koji način blokirati saobraćaj, kako se ponašati i kako reagovati u određenim situacijama.

Kako se navodi u opisu neformalne organizacije "Ekološki ustanak", u pitanju je pokret ujedinjenih inicijativa, organizacija, grupa i savesnih pojedinaca, dalje navode da se bore za vodu, vazduh, zemlju i dostojanstvo ljudi u Srbiji.

NA PROTEST POZVALE I NEKE LOKALNE POLITIČKE OPCIJE

U jutros dostavljenom saopštenju medijima, na protest su pozvale, a samim time isti i podržale, u zajedničkom obraćanju subotički odbori Demokratske stranke, Mađarskog pokreta, Stranke slobode i pravde i Narodne stranke.

- Jedino tako, zajedničkim delovanjem, možemo da pokrenemo i doprinesemo neophodnim promenama u našem društvu. Jedino udruženi možemo da sprečimo vladajući režim da uništava živote građana kako bi održao sebe na vlasti. Jedino štiteći one koji su ugroženi možemo da zaustavimo dalje ugnjetavanje građana - navodi se u zajedničkom saopštenju u kojem građane, koji planiraju da protestvuju, pozivaju da dođu na parking "Roda" megamarketa na Palićkom putu u 13.30 časova.

Najavljeno blokiranje saobraćaja u Subotici, policija apeluje na odgovornost i poštovanje zakona

Na ovaj protest pozivaju i grupe građana koje se protive kovid propusnicama, nošenju zaštitnih maski u borbi protiv virusa kovid-19 (kovid mera generalno), koje pozivaju na bojkot vakcina, koje se protive aktuelnom političkom ustrojstvu, visokim cenama životnih namirnica, odnosu države prema migrantima, nečistom vazduhu, stavu prema pitanju statusa Kosova i Metohije...

POSEBAN BROJ TELEFONA ZA PRIJAVU UGROŽAVANJA SLOBODE KRETANJA

Ministarstvo unutrašnjih poslova podseća da blokada puteva i ometanje građana predstavlјa kršenje zakona i ustavom zajemčenog prava slobode kretanja.

- Građani kojima zbog blokade puteva i saobraćaja bude ograničena sloboda kretanja ili dožive neki vid nasilјa usled blokade puteva, prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova mogu podneti pozivom na broj 0800-104-103 ili na imejl prijaviblokadu@mup.gov.rs - navodi se u saopštenju policije. - Građani Srbije koji se suoče sa ovakvom vrstom problema mogu obavestiti policiju o kršenju zakona, počiniocima ili registracijama vozila koja se koriste za sprečavanje normalnog funkcionisanja saobraćaja.

Kakva su vaša razmišljanja po pitanju protesta blokiranjem saobraćajnica, recite nam u anketi i kroz komentare. Da li podržavate ovakav vid protesta ili smatrate da treba drugačije organizovati? Ili ste mišljenja da su uopšte nepotrebni?

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 198
Pregleda: 23861

Povezana vest

Povezane teme

protest građana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.