Komentara: 7
Pregleda: 2955
Foto

Nagrađeni najuspešniji učenici u nastavi na hrvatskom jeziku

26.06.2022. u 11:45h
Izvor: Subotica.com
Hrvatska zajednica u Srbiji 19. juna obeležava jedan od četiri svoja praznika – Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića. Tim povodom u petak je održana svečana akademija u okviru koje su nagrađeni najuspešniji učenici u nastavi na hrvatskom jeziku, za postignute rezultate u protekloj školskoj godini, kao i njihovi profesori i nastavnici.
Nagrađeni najuspešniji učenici u nastavi na hrvatskom jeziku

Ove godine specijalni gost na akademiji je bio Radovan Fuks, ministar nauke i obrazovanja Hrvatske, koji se u okviru svoje posete Subotici prethodno sastao sa predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, u sedištu Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) u Preradovićevoj ulici, ali i položio vence na spomenik biskupu Ivanu Antunoviću, kod Katedrale.

Ministar Fuks je zaključio da postoji veliki napredak u obrazovanju u odnosu na pre 12 godina kada je službeno posetio Sombor. Dodao je da kvalitet može biti daleko bolji, za šta je, kako tvrdi, neophodna saradnja svih nivoa vlasti jer je obrazovanje segment u koji bilo kakvo ulaganje ne može biti uzaludna investicija. Fuks je takođe konstatovao da je i u Subotici ostvaren značajan napredak na ovom polju, poredeći u odnosu na stanje kada je pre deceniju posetio grad na krajnjem severu Bačke.

Nagrađeni najuspešniji učenici u nastavi na hrvatskom jeziku

 - Podržavanje nastave na jezicima nacionalnih manjina mora da ima podršku vlasti, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji, jer je to nešto što obađuje društvo. Zato i mi želimo podržati nastavu na hrvatskom jeziku u Srbiji, konretno omogućićemo doktorske studije određenom broju doktaranata na univerzitetima u Hrvatskoj, ali i bolju tehničku opremljenost gde je to potrebno - rekao je ministar Fuks.

HNV svake godine nagrađuje najbolje među učiteljima, nastavnicima i direktorima, a ove godine prvi put je dodelilo nagradu "crvena penkala", koju je dobila učiteljica Ana Čavrgov, koja u nastavi na hrvatskom jeziku predaje 20 godina.

Nagrađeni najuspešniji učenici u nastavi na hrvatskom jeziku

Dobitnica titule "crvena kravata", koja simbolično predstavlja priznanje za postignute uspehe je Lea Vojnić, đak generacije iz OŠ "Matko Vuković", a ove godine je prvi put dodeljena i nagrada "crvena mašna" koju dobija učenik generacije srednjoškolskog uzrasta za zapažene rezultate i uspehe postignute u nastavi i takmičenjima - ovog puta to je Leona Matković, učenica subotičke Gimnazije.

Prisutnima na akademiji se obratila predsednica HNV-a Jasna Vojnić podsećajući, između ostalog, kako su tokom 20 godina obrazovanja razrešili većinu preduslova za kvalitetno obrazovanje na hrvatskom jeziku.

- Oko 300 udžbenika je izrađeno i odobreno, a trenutno je 108 u upotrebi za osnovnu i 46 za srednju školu, a HNV svake godine obezbeđuje značajna sredstva za kupovinu oko 2.000 udžbenika za naše učenike. Svake godine donatori obezbeđuju sredstva za organizovanje četiri autobuske linije za prevoz učenika od kuće do škole - podsetila je Vojnić. - Ove je godine četvrta generacija stručnog kadra stasala na lektoratu. Svake godine oko 750 dece ide na oko petanestak studijskih putovanja, izleta i drugih vannastavnih aktivnosti i naši učenici svake godine imaju priliku otići na more. Svake godine organizuje se i petnaestak stručnih usavršavanja za kadrove u nastavi na hrvatskom jeziku.

Nagrađeni najuspešniji učenici u nastavi na hrvatskom jezikuNešto ranije Vojnić je saradnju sa ministarstvom obrazovanja i nauke Hrvatske ocenila kao kao dobrom, ali da je svaki susret sa zvaničnima iz matice prilika da se ta saradnja još više unapredi, pre svega u pomoći učenicima i studentima iz redova hrvatska zajednice u Srbiji.

- Cilj nam je da obezbedimo veći broj udžbenika, omogućimo studijska putovanja, povećamo studentsku razmenu i generalno izdignemo nivo obrazovanja, a Ministar Fuks je izrazio veliku želju da nam u tome pomogne - istakla je Jasna Vojnić. - Kada se otvori Hrvatski školski centar očekujemo da se ovo ministarstvo još više uključi.

Nagrađeni najuspešniji učenici u nastavi na hrvatskom jeziku

Na svečanosti u Velikoj većnici u ime Gradske uprave prisustvovala je Milanka Kostić, član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja.

Izvor: Subotica.com
Svečana akademija HNV - dodela nagrada najuspešnijim učenicima Svečana akademija HNV - dodela nagrada najuspešnijim učenicima Svečana akademija HNV - dodela nagrada najuspešnijim učenicima Svečana akademija HNV - dodela nagrada najuspešnijim učenicima Svečana akademija HNV - dodela nagrada najuspešnijim učenicima Svečana akademija HNV - dodela nagrada najuspešnijim učenicima Svečana akademija HNV - dodela nagrada najuspešnijim učenicima Svečana akademija HNV - dodela nagrada najuspešnijim učenicima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2955
Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatsko nacionalno veće

hrvatska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.