Komentara: 0
Pregleda: 1780

Nacionalni dan bez duvanskog dima

31.01.2011. u 15:43h
Izvor: RTV Yueco
Nacionalni dan bez duvanskog dima

U potpuno bezbednom prostoru bez duvanskog dima, u holu RK „Centar“ obeležen je Nacionalni dan bez duvanskog dima. Iako je Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu počeo da se primenjuje tek pre nešto više od dva meseca pozitivni efekti već se naziru, kažu lekari. Sve više osoba traži pomoć za odvikavanje od pušenja, a oni koji ne mogu da se odreknu nikotina ipak su smanjili broj potrošenih cigareta u toku dana.

Promoteri Nacionalnog dana bez duvanskog dima bila su deca, jer se upravo njima želi poslati poruka da pušenje nije u modi. Već na današnjoj priredbi mladi su pokazali da znaju šta je u modi. U prostoru bez duvanskog dima smenjivale su se plesne i sportske tačke, a pauzu su prekraćivali grickanjem jabuke. Omladinci su dali obećanje da nikada neće probati cigarete jer su svesni štetnosti duvana.

Primena Zakona o zaštiti stanovništava od izloženosti duvanskom dimu počela je 11. novembra prošle godine. Cilj zakona je da doprinose zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu na radnim i javnim mestima u koja se svrstavaju i turistički i ugostiteljski objekti. Prema rečima lekara, očekuje se da će preduzete mere uticati na smanjenje bolesti koje su u direktnoj vezi sa konzumiranjem cigareta. Svi koji žele da se odreknu navike štetne po zdravlje a potrebna im je pomoć, mogu se obratiti lekarima Zavooda za javno zdravlje.

Poslednje istraživanje o zdravstvenom stanju stanovništva u Srbiji sprovedeo je 2006. godine. Tada je utvrđeno da se ukupan broj pušača smanjio za 7 odsto u odnosu na 2000. godinu. I dalje više pušača ima među muškom populacijom, ali je takođe zabeleženo da se oni lakše odvikavaju od konzumiranja cigareta u odnosu na žene.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1780
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.