Komentara: 3
Pregleda: 1921

Nacionalna nedelja dojenja

02.10.2017. u 19:03h
Izvor: Subotica.com
Pod sloganom „Podržimo dojenje“, četrdeseta nedelja u godini što simbolično predstavlja trajanje trudnoće,  obeležava se kao Nacionalna nedelja dojenja.
Nacionalna nedelja dojenja

Cilj Nedelje dojenja je da ojača društvenu svest o značaju i prednostima dojenja,  obezbedi podršku majkama, te time značajno unapredi zaštitu zdravlja kako majke, tako i deteta.

- Dojenje je vitalni deo održivog razvoja i značajna komponenta globalne akcije za okončanje pothranjenosti. Veće stope isključivog, u prvih 6 meseci i kontinuiranog dojenja mogu biti postignute samo saradnjom u svim sektorima i kroz sve generacije. Važno je i da se skrene pažnja javnosti na značaj pružanja podrške majkama da obezbede detetu ishranu dojenjem, pošto u kriznim i vanrednim situacijama jedino dojenje može spasiti život deteta, a često i majke - kaže dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje.

Kampanja je prilika i da se ukaže na prednost isključivog dojenja u prvih šest meseci života odojčeta, kao i na značaj nastavka dojenja uz dopunsku ishranu do kraja druge godine starosti deteta. Brojna istraživanja su potvrdila da dojenje blagotvorno deluje na emocionalni, psihički i intelektualni razvoj deteta.

- Prirodno mleko sadrži hranljive sastojke koji podstiču detetov imunitet, pa dojenje predstavlja prvu imunizaciju odojčeta, koja ga štiti od mnogih bolesti i kasnije tokom života. Kod dece koja se doje manja je mogućnost za nastanak alergija, a kako je prirodno mleko bogato vitaminom A, štiti oči i smanjuje opasnost od infekcije – kaže dr Evica Grujičić, pedijatar Dispanzera za decu.

Stručnjaci ističu da dojenje čuva i majčino zdravlje, jer postoji nekoliko dokazanih pozitivnih efekata na zdravlje žena koje doje.

- Žene koje doje imaju manji rizik od pojave anemije i osteoporoze. Zbog bolje mineralizacije kostiju,  imaju dvostruko manji rizik od preloma kuka. Takođe, dojenje smanjuje rizik od pojave malignih oboljenja dojke i jajnika, a taj rizik je posebno smanjen ukoliko je prvi porođaj bio pre 30. godine života. Takođe, dojenje obezbeđuje i lakše vraćanje na telesnu težinu iz perioda pre trudnoće - objašnjava dr Grujučić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 1921
Povezane teme

dojenje

nedelja dojenja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.