Komentara: 32
Pregleda: 14413

Na Trgu za Dan grada "Orkestar 100 violina"

11.08.2022. u 12:40h
Izvor: Subotica.com
U toku je priprema programa za proslavu Dana Subotice. Nisu još poznati svi izvođači, ali privodi se kraju i sama formalna procedura izbora i angažovanja glavnih "atrakcija" u zabavno-umetničkom delu programa. Ono što je prilično izvesno je da će u zabavnom delu Subotičani biti u prilici da na Trgu prisustvuju i uživaju u izvedbama budimpeštanskog ciganskog simfonskog orkestra, poznatijem pod nazivom "Orkestar 100 violina".
Na Trgu za Dan grada "Orkestar 100 violina"

Orkestar „100 violina” je romski simfonijski orkestar iz Mađarske. Osnovan je 1985. godine, nakon okupljanja mađarskih romskih muzičara na sahrani Šandora Jaroka, čuvenog romskog soliste. Obučeni u tradicionalnu nošnju sa mnogo jarkih boja, sviraju bez nota, sa brzim promenama ritma, harmonija i stilova.

Svirali su sa svetskim velikanima u raznim žanrovima, od Jehudija Menjuhina do Sofije Loren, Vanese Mej, Klaudije Šifer. Osim tradicionalnih mađarskih čardaša, rumunske Ševe, ruskih i španskih romskih melodija, sviraju i dela Bramsa, Lista, Štrausa, Bizea, Ofenbaha, Sarasatea, Dinikua, Montija i ostalih velikana klasične muzike.

Na Trgu za Dan grada "Orkestar 100 violina"Orestar "100 violina" poslednji put nastupio je u Subotici u decembru 2016. godine, tada u zatvorenom prostoru Hale sportova, Oko 2.500 ljudi uživalo je u tročasovnom spektaklu tokom koga su se smenjivala dela Štrausa, Bramsa, Lista do tradicionalnih čardaša, ruskih, grčkih i drugih poznatih melodija.

Kakva je bila atmosfera na tom koncertu pokušali smo da ilustrujemo fotografijama, pa vas pozivamo da pogledate, eventualno podsetite se ovog nastupa.

Iz budžeta je za ovaj nastup opredeljeno 1,18 miliona dinara, Kao i prethodnih godina, Turistička organizacija Subotice je raspisala direktan pregovarački postupak, ugovor još uvek nije zaključen, ali po dosadašnjoj praksi ovo je samo formalnost.

Na Trgu za Dan grada "Orkestar 100 violina"Dan Grada Subotice je zvanično 1. septembra, kada će biti održana i svečana sednica. U danima uoči samog gradskog praznika, ali i tokom dana koji ga slede, očekuje se zanimljiv program za sve ukuse, a kao uvertira svakako će biti i festival "Interetno" (23.27. avgust). U sportsko-rekreativnom segmentu 28. avgusta održaće se 5. Subotički polumaraton. Od ove godine i Subotička sinagoga učestvuje u gradskoj proslavi te će 29. avgusta održati koncert "Pod sjajem zvezda" u dvorištu sakramentalnog objekta.

Kompletan program očekujemo da će biti saopšten javnosti u narednih desetak dana.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 32
Pregleda: 14413

Povezane vesti

Povezane teme

dan grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.